• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • „Березова (на бруньках)” - як вияв недобросовісної конкуренції
    Опубликовано: 2005-08-04 17:57:00

    Антимонопольний комітет України порушив справу за ознаками вчинення дочірнім підприємством "Українська горілчана компанія «Nemiroff» недобросовісної конкуренції. Державний уповноважений Антимонопольного комітету України встановив, що згадана компанія, використовуючи на етикетці своєї продукції позначення «березова (на бруньках)», вчиняє дію, яка має ознаки неправомірного використання ділової репутації товару свого конкурента».

    Порушення даної справи обумовлене схожістю словесного позначення «березова (на бруньках) та торговельної марки «На березових бруньках» компанії «Союз-Віктан», що виходить за межі етичних стандартів ведення бізнесу та, очевидно, законодавства. Реалізація горілки під позначенням «березова (на бруньках)» розпочалося на початку 2005 року, після того, як торговельна марка «НА БЕРЕЗОВИХ БРУНЬКАХ» стала відомим та впізнаваним брендом, на розкрутку якого компанія «Союз-Віктан» тільки в Україні витратила більше 8 млн. гривень з 2002 року.

    Коментує Геннадій Андрощук, кандидат економічних наук, атестований судовий експерт з питаннь  інтелектуальної власності:

    «З матеріалів, які я бачив і аналізував [словесне позанчення, етикетка тощо] однозначно роблю висновок, що те, що сталося, підпадає під ознаки недобросовісної конкуренції. «Союз-Віктан» ось уже три роки як вивів на ринок горілку «НА БЕРЕЗОВИХ БРУНЬКАХ», яка тепер асоціюється в споживачів однозначно як його продукт. На розкручування продукту витрачені великі кошти. Про успіх марки та якість продукту свідчать і нагороди на престижних конкурсах та виставках, які підкреслюють імідж товару, що набув розпізнавальної здатності. І тому такі дії, як поява «Української БЕРЕЗОВОЇ (на бруньках)», у конкурентному праві розцінюються як паразитування на чужій репутації -  коли жнуть там, де не сіяли»,

    В межах судових справ, пов'язаних із припиненням порушення прав інтелектуальної власності компанії «Союз-Віктан» на торговельну марку «НА БЕРЕЗОВИХ БРУНЬКАХ», наразі тривають судові експертизи. Предметами експертиз є можливість сплутування вищезазначених позначень та етикеток, описовість торговельної марки «НА БЕРЕЗОВИХ БРУНЬКАХ», та розрізняльна здатність торгового знака «НА БЕРЕЗОВИХ БРУНЬКАХ» на момент його реєстрації. Натомість, в ймовірності сплутання горілки під торговою маркою «НА БЕРЕЗОВИХ БРУНЬКАХ» із горілкою, що реалізується під вищезазначеним позначенням, може пересвідчитись будь-хто, просто візуально порівнявши дизайн пляшок та етикеток на них.

    Про розрізняльну здатність товарного знаку «НА БЕРЕЗОВИХ БРУНЬКАХ» красномовно свідчать спроби вінницького виробника горілки через ДП «АЛКО ІНВЕСТ УКРАЇНА», зареєструвати торговельні марки (заявка № m 2005 00239 від 17.01.2005), до складу яких входить позначення «на бруньках», в тому числі і «березова (на бруньках)» та одночасні намагання скасувати через суд реєстрацію товарного знака «НА БЕРЕЗОВИХ БРУНЬКАХ» посилаючись на те, що він ніби то вказує на склад горілки. Хоча насправді до складу горілки «НА БЕРЕЗОВИХ БРУНЬКАХ» входить ароматний спирт березових бруньок, про що є відповідний напис на етикетці.

    Показово, що Федеральна Антимонопольна служба Російської Федерації та Митна служба РФ ще в травні/липні 2005 року підтвердили виключне право компанії «Союз-Віктан» на товарний знак «НА БЕРЕЗОВИХ БРУНЬКАХ» і зобов'язали конкурентів припинити використання такого позначення на своїй продукції на території РФ, а також ввезення в Росію продукції з схожим на товарний знак позначенням.

    Довідка:

    Компанія «Союз-Віктан» є єдиним власником товарного знака «НА БЕРЕЗОВИХ БРУНЬКАХ» на території України (свідоцтво № 44319) та Російської Федерації (свідоцтво № 270924). Горілка особлива «Союз-Віктан на березових бруньках» є власною розробкою компанії. Виробляється на основі зернового спирту «Люкс» з додаванням ароматних спиртів березових бруньок, звіробоя та кмину. Горілка особлива «Союз-Віктан» на березових бруньках» відмічена міжнародними нагородами:

    2003 р. (травень) – золота медаль на виставці напоїв «ALCO+SOFT'2003» (Київ);

    2004 р. (лютий) – золота медаль на міжнародному ярмарку «ПРОДЭКСПО» (Москва);

    2004 р. (травень) -  бронзова медаль на Міжнародному дегустаційному конкурсі “United    Vodka” (м. Канни, Франція).

     



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.