• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Україна домовилася з Туркменистаном про зниження ціни на туркменський газ з 58 до 44 долари за 1000 куб м з одночасним переходом на грошові розрахунки
    Опубликовано: 2005-06-25 15:13:44
    24 червня делегація НАК “Нафтогаз України” на чолі з головою правління Олексієм Івченком перебувала з офіційним візитом у Туркменистані. Цей візит був продовженням переговорів керівництва НАК з керівництвом Туркменистану 20 червня 2005 року. Метою цих зустрічей було визначення нових умов постачання туркменського природного газу та розрахунків за нього. Під час двогодинної зустрічі голови правління НАК “Нафтогаз України” Олексія Івченка з Президентом Туркменистану Сапармуратом Ніязовим відбулися переговори, за результатами яких було укладено низку стратегічно важливих угод.

    Так, між Україною та Туркменистаном підписано новий контракт, який регламентує умови продажу туркменського газу нашій державі. Відповідно до цього документа, підписи під яким поставили Президент Туркменистану Сапармурат Ніязов та голова правління НАК “Нафтогаз України” Олексій Івченко, ціна туркменського газу для України відтепер становитиме 44 долари за 1 тис куб м, а не 58 доларів за 1 тис куб м, як це було дотепер. Сторони також вирішили, що з 1 липня 2005 року розрахунок за туркменський газ здійснюватиметься грошовими коштами. Термін дії контракту становить півтора роки (друга половина 2005 та 2006 рік).Оплата за газ, що був поставлений до України до 1 липня 2005 року, здійснюватиметься відповідно до раніше підписаних угод (50% грошовими коштами, 50% товарами).

    “Ціна 44 долари за 1000 кубометрів газу є вигіднішою для України, ніж та схема розрахунків, яка діяла раніше, ­- заявив Олексій Івченко. - НАК “Нафтогаз України” цілком спроможний забезпечити грошову оплату за туркменський газ вчасно і в повному обсязі”. Як зазначив Олексій Івченко, перехід на прозорі та зрозумілі умови розрахунків з Туркменистаном за газ дозволять інтенсифікувати взаємовигідну співпрацю між нашими державами та уникнути непорозумінь, які траплялися в минулому.

    Наступним документом, підписаним в ході переговорів, стала угода про збільшення обсягів інвестиційного газу, який Україна отримує як оплату за виконані в Туркменистані роботи. Відповідно до неї, в 2005 році наша країна отримає 5 млрд кубометрів природного газу – це на 500 млн кубометрів більше, ніж було передбачено попередньою угодою. В 2006 році обсяг інвестиційного газу становитиме 6 млрд куб м. Збільшення для українських підприємств обсягів інвестиційного будівництва в Туркменистані сприятиме зростанню української економіки і підсиленню партнерських взаємин між Туркменистаном та Україною.

    Сторони домовилися розвивати співробітництво в сфері постачання товарів українського виробництва до Туркменистану, що є взаємовигідним для обох країн. Як результат цих домовленостей був підписаний протокол, відповідно до якого розглядається питання щодо здійснення з 1.07.2005 по 1.07.2006 товарних поставок в Туркменистан, оплата за які здійснюватиметься валютними коштами. Найближчим часом сторони опрацюють зазначене питання.

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.