• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • ДПАУ розробила низку «антитіньових» законопроектів
    Опубликовано: 2005-06-22 19:04:01
    За ініціативи Державної податкової адміністрації України підготовлено та направлено до Кабінету Міністрів України пакет з 12 законопроектів та 2 проектів постанов уряду щодо удосконалення системи адміністрування податків, запобігання ухилення від оподаткування та мінімізації податкових зобов'язань суб'єктів підприємницької діяльності.

    Як повідомляє прес-служба ДПАУ, оcновними цілям цих законоініціатив ДПА України є вдосконалення адміністрування податків та ліквідація умов для розквіту тіньових схем і можливостей кримінального збагачення на податках.

    Ці проекти направлені на встановлення прозорих і чесних відношень між державною і бізнесом та відповідають інтересам переважної більшості платників податків. Серед новацій, що вносяться законопроектами, – відміна деякі видів податків, зокрема ринкового збору, спрощення правил їх сплати.

    Одне з основних завдань, яке вирішують документи, – ліквідація умов та можливостей застосування тіньових схем, за якими працювали і працюють деякі підприємницькі структури.

    Особлива увага цим питанням приділяється в законопроектах, які стосуються ПДВ.

    Так, для ліквідації зловживань під час сплати ПДВ вводиться солідарна відповідальність для платників цього податку. Тобто платник буде позбавлений права на податковий кредит та бюджетне відшкодування ПДВ, якщо хоча б один з його контрагентів займався фіктивним підприємництвом з метою уникнення сплати ПДВ.

    Паралельно планується посилити боротьбу з фіктивним підприємництвом. Для цього ДПА України пропонує розширити перелік підстав для юридичних осіб щодо припинення реєстрації /перереєстрації на підроблені або втрачені документи, підставних осіб і інше, а також ввести в Цивільний кодекс норму, відповідно до якої угоди, укладені такими фірмами, автоматично визнаються недійсними.

    Для сумлінних платників податків запропоновані законопроекти значно спрощують правила оподаткування. Зокрема, платникам податків надається право ініціювати процедуру податкового компромісу. Вони також отримають право відстрочки (розстрочки) не тільки податкових зобов'язань, але і податкових боргів. Максимальний розмір штрафу за несвоєчасне погашення податкового боргу знижується з 50% до 20%.

    Добра новина для платників податків стосується внесення ДПА України законопроектів, спрямованих на зменшення податкового тиску.

    Наприклад, це проект, що передбачає диференціювання плати за ліцензії на окремі види підакцизної діяльності, марок акцизного збору для маркування лікеро-горілчаної продукції, що зменшить податкове навантаження на підприємства малого і середнього бізнесу, які займаються виробництвом та реалізацією підакцизної продукції. За рахунок розширення їх кола, надходження до бюджету зростуть на 73,3 млн. гривень.

    Також важливі зміни пропонується внести в закони „Про оподаткування прибутку підприємств”, „Про податок на додану вартість”, а також до деяких законодавчих актів (щодо фіктивних фірм). Ці зміни направлені на покращення процедур адміністрування податку на прибуток, податку на додану вартість, запобігання мінімізації податкових зобов'язань, створення однакових умов оподаткування для всіх платників податку, що забезпечить додаткові надходження до бюджету в сумі понад 600 млн. грн.

    Инф. ИА «Гаряча Лінія»

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.