• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Повідомлення про оприлюднення проекту змін до податкової звітності з ПДВ
    Опубликовано: 2005-05-27 20:33:35
    На сайтах ДПА України (www.sta.gov.ua) в розділі „Проекти нормативно-правових актів” та Ради підприємців при Кабінеті Міністрів України (www.business-rada.kmu.org.ua, www.rp.org.ua) буде розміщено проект наказу ДПА України „Про затвердження змін до податкової звітності з податку на додану вартість” й аналіз впливу цього регуляторного акту.

    Законом України від 25.03.2005 №2505-ІУ “Про внесення змін до Закону України “Про Державний бюджет України на 2005 рік” та деяких інших законодавчих актів” внесено значні зміни до Закону України “Про податок на додану вартість”, в тому числі і до норм, що стосуються податкових зобов'язань та податкового кредиту, а також порядку відшкодування цього податку. Відповідно до Закону №2505 втратив чинність Указ Президента України від 07.08.1998 №857/98 “Про деякі зміни в оподаткуванні”, у якому також містилися норми щодо порядку відшкодування ПДВ.

    Основні зміни, що стосуються податкової звітності, такі:
    розширено коло осіб, які можуть чи повинні бути платниками ПДВ, а, отже зобов'язані подавати податкову звітність з цього податку (до таких осіб включено представництва нерезидента, що не мають статусу юридичної особи); внесено зміни до законодавчих норм щодо вибору платником податкового періоду; визначено місце поставки товарів (послуг), в тому числі і для тих, які надаються нерезидентами на митній території України, що має значення при визначенні податкових зобов'язань; відмінена залежність права на податковий кредит від включення витрат на придбання товарів (послуг) до складу валових витрат та амортизації основних фондів (тепер право на податковий кредит пов'язано з подальшим використанням товарів та послуг в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності цього платника податків); запроваджено окремий порядок оподаткування діяльності туристичної галузі та передбачено ведення платниками податків окремого обліку деяких її операцій; звужено коло осіб, якими застосовуються спеціальні режими оподаткування, що передбачають перерахування коштів ПДВ не до державного бюджету, а на рахунки цих платників податків для цільового використання (позбавлені такого права технопарки та заготівельні підприємства).

    Крім того, суттєво змінено порядок здійснення відшкодування ПДВ, а саме: змінено порядок та терміни відшкодування; запроваджено єдиний порядок відшкодування як по операціях, здійснюваних на митній території України, так і по експорту, в тому числі щодо отримання відшкодування за умови проведення покупцем розрахунків з постачальником товарів та послуг; при цьому визначено перелік осіб, які не мають права на одержання бюджетного відшкодування тощо.

    Рішення про напрямок отримання бюджетного відшкодування, чи то на поточний рахунок у банку чи то в рахунок зменшення податкових зобов'язань з цього податку наступних звітних періодів, платник податку повинен вказати не лише у податковій декларації, а й подати відповідну заяву. Крім цього, копію відповідної декларації з відміткою податкового органу про її прийняття, платник повинен надати також до органу Державного казначейства.

    Також розширено перелік документів, які платником надаються разом з податковою декларацією. Виходячи з викладеного, передбачається затвердити в новій редакції: форму податкової декларації з податку на додану вартість, затверджену наказом ДПА України від 30.05.1997 №166, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України від 09.07.1997р. за №250/2054 (в редакції наказу ДПА України від 30.09.2003р. №466), зі змінами і доповненнями, форму податкової декларації з податку на додану вартість (скороченої), затверджену наказом ДПА України від 23.10.1998р. №499, зареєстрованим в Міністерстві юстиції Україні 10.11.1998р. №715/3155 (в редакції наказу ДПА України від 30.09.2003р. №466), зі змінами і доповненнями, Порядок заповнення та подання податкової декларації з податку на додану вартість, затверджений наказом ДПА України від 30.05.1997р. №166, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 09.07.1997р. за №250/2054, зі змінами і доповненнями.

    Зауваження та пропозиції від фізичних та юридичних осіб, а також їх об'єднань до проекту наказу ДПА України „Про затвердження змін до податкової звітності з податку на додану вартість” можна надсилати упродовж 1 місяця з дати його оприлюднення на адресу розробника: поштову – 04655, МПС, м.Київ-53, Львівська площа, 8, Державна податкова адміністрація України, Департамент методології та електронну - lterletska@sta.gov.ua.

    Зауваження та пропозиції також можна надсилати на адресу Ради підприємців при Кабінеті Міністрів України: поштову – 01008, м. Київ, вул. Грушевського, 12/2 та електронну – business-rada@kmu.gov.ua.

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.