• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Про заходи МВС України щодо протидії злочинності у паливно-енергетичному комплексі держави
    Опубликовано: 2006-01-19 17:14:00

    Київ. 19 січня 2006 року. Департамент Державної служби боротьби з економічною злочинністю МВС України на виконання доручень керівництва держави здійснює системні заходи, спрямовані на протидію правопорушенням у паливно-енергетичному комплексі держави, і, найперше, на документування посадових злочинів у цій сфері. Крім того, з жовтня 2005 р. згідно з Постановою Верховної Ради України від 6 жовтня 2005 року № 2966-IV "Про заходи щодо запобігання енергетичній кризі в Україні", у межах компетенції органів внутрішніх справ, вжито низку додаткових цільових заходів щодо декриміналізації зазначеної галузі економіки.

    Департамент Державної служби боротьби з економічною злочинністю МВС України на виконання доручень керівництва держави здійснює системні заходи, спрямовані на протидію правопорушенням у паливно-енергетичному комплексі держави, і, найперше, на документування посадових злочинів у цій сфері. Крім того, з жовтня 2005 р. згідно з Постановою Верховної Ради України від 6 жовтня 2005 року № 2966-IV "Про заходи щодо запобігання енергетичній кризі в Україні", у межах компетенції органів внутрішніх справ, вжито низку додаткових цільових заходів щодо декриміналізації зазначеної галузі економіки.

    Так, упродовж минулого року в цілому на об\'єктах паливно-енергетичного комплексу викрито 4329 злочинів, у т. ч. 3959 тяжких та особливо тяжких, 1001 злочин, скоєних у сфері службової діяльності, з них 142 факти хабарництва, 618 привласнень та розтрат, у т.ч. 150 – у великих і особливо великих розмірах. Закінчено розслідуванням 2364 кримінальних справ. Викрито 2744 особи, причетних до скоєння злочинів, у т. ч. 185 керівників різних рівнів. Сума матеріальних збитків за викритими злочинами складає близько 1,2 млрд. грн., а за закінченими кримінальними справами – близько 109,7 млн. грн., з яких 106,7 млн. грн. відшкодовано. Ці дані навів під час сьогоднішньої прес-конференції начальник Департаменту державної служби боротьби з економічною злочинністю МВС України Леонід Скалозуб.

    Здійснений правоохоронцями аналіз порушених кримінальних справ та інформації з регіонів свідчить, що на об\'єктах паливно-енергетичного комплексу найбільш поширеними зловживаннями є: привласнення та розтрата майна підприємств матеріально відповідальними та службовими особами; нецільове використання грошових коштів, виділених на створення нових робочих місць для звільнених працівників вугільної галузі; укладення збиткових угод на закупівлю обладнання за завищеними цінами та реалізацію продукції нижче її собівартості; завищення об\'ємів виконаних робіт під час реконструкції та будівництва; зловживання керівників підприємств галузі при проведенні вексельних операцій; зловживання в енергопостачальних компаніях та їхніх структурних підрозділах, пов\'язані з розрахунками за електроенергію.

    На підприємствах електроенергетики минулого року виявлено 2521 злочин, у т.ч. 2395 тяжких та особливо тяжких, 294 злочини - у сфері службової діяльності, з яких 60 – факти хабарництва. Викрито 117 злочинів, пов\'язаних із привласненням та розтратою, з них 44 - у великих та особливо великих розмірах. Закінчено розслідування за 1078 кримінальними справами. Сума збитків за ними становить понад 23,8 млн. грн., які повністю відшкодовано.

    2521 злочин, у т.ч. 2395 тяжких та особливо тяжких, 294 злочини - у сфері службової діяльності, з яких 60 – факти хабарництва. Викрито 117 злочинів, пов\'язаних із привласненням та розтратою, з них 44 - у великих та особливо великих розмірах. Закінчено розслідування за 1078 кримінальними справами. Сума збитків за ними становить понад 23,8 млн. грн., які повністю відшкодовано.

    Залишається складною криміногенна ситуація в атомній енергетиці, де окремі керівники АЕС з метою особистого збагачення створюють різноманітні схеми взаєморозрахунків, у тому числі із залученням фіктивних фірм-посередників, за допомогою яких штучно створюють заборгованість атомних електростанцій перед комерційними структурами з метою розкрадання майна та грошових коштів цих стратегічно важливих підприємств.

    Під час відпрацювання підприємств атомної енергетики викрито 45 злочинів, скоєних на АЕС, що були пов\'язані з розрахунками за фіктивно оформлені роботи і надані послуги, розрахунками векселями за придбання обладнання за завищеними цінами тощо.

    Зокрема, у Вінницькій області порушено кримінальну справу стосовно посадових осіб ТОВ "Енергоінвест", які, зловживаючи службовим становищем, здійснювали продаж енергії ВАТ "АК "Вінницяобленерго" за завищеною ціною, внаслідок чого було незаконно отримано понад 200 тис. грн. прибутку.

    Ще в одній із складових паливно-енергетичного комплексу - вугільній промисловості - виявлено 871 злочин, у тому числі 714 тяжких та особливо тяжких, 412 злочини у сфері службової діяльності, з яких 46 – факти хабарництва. Викрито 264 злочини, пов\'язаних із привласненням та розтратою, з них 39 – у великих та особливо великих розмірах. Закінчено розслідуванням 682 кримінальні справи. Притягнуто до відповідальності 285 осіб, у т.ч. 78 керівників різних рівнів. Сума за закінченими кримінальними справами становить понад 37,9 млн. грн., з яких 34,9 млн. грн. відшкодовано.

    Найбільш поширеними злочинами у вугільній галузі є розкрадання бюджетних коштів, виділених на фінансування підприємств вугільної промисловості за бюджетними програмами.

    Так, прокуратурою м.Макіївка порушено кримінальну справу стосовно посадових осіб ДВАТ "Шахта №1" та ДВАТ "Шахта 10 БІС" "ДХК "Макіїввугілля", які незаконно переказали ТОВ "Карбоспецполімеркреп" бюджетні кошти в сумі 6 млн. грн., виділені для створення нових робочих місць у ДВАТ "Управління "Шахтоспецполімеркреп" ДХК "Макіїввугілля", чим завдали збитків державному підприємству на вказану суму.

    У паливній промисловості (нафтопереробна та газова галузі) виявлено 937 злочини, у т.ч. 850 тяжких та особливо тяжких, 295 у сфері службової діяльності, з яких 36 – факти хабарництва. Викрито 237 злочинів, пов\'язаних із привласненням та розтратою, з них 67 – у великих та особливо великих розмірах. Закінчено розслідуванням 604 кримінальних справ. Виявлено 1955 осіб, причетних до злочинів, у т.ч. 66 керівників різного рівня. Сума збитків за закінченими кримінальними справами становить 48 млн. грн., які повністю відшкодовано.

    виявлено 937 злочини, у т.ч. 850 тяжких та особливо тяжких, 295 у сфері службової діяльності, з яких 36 – факти хабарництва. Викрито 237 злочинів, пов\'язаних із привласненням та розтратою, з них 67 – у великих та особливо великих розмірах. Закінчено розслідуванням 604 кримінальних справ. Виявлено 1955 осіб, причетних до злочинів, у т.ч. 66 керівників різного рівня. Сума збитків за закінченими кримінальними справами становить 48 млн. грн., які повністю відшкодовано.

    Зокрема, на Полтавщині порушено кримінальну стосовно колишніх посадових осіб AT "Укртатнафта" (Кременчуцький НПЗ), які 01.07.2004р. уклали договір на придбання нафти на суму близько 3 млрд. грн., що значно перевищує розміри статутного фонду товариства. В результаті злочинних дій АТ „Укртатнафта” понесло збитки на суму майже 50 млн. грн.

    Як повідомив Леонід Скалозуб, у паливно енергетичному комплексі держави нині виявляється кожен восьмий-дев’ятий злочин із загальної кількості економічних злочинів. Ще більше злочинів скоюється лише в бюджетній сфері та в АПК. Найбільшу кількість посадових злочинів виявлено у вугільній галузі – приблизно 40%. Заходи щодо протидії злочинності у паливно-енергетичному комплексі держави тривають.

    mvsinfo.gov.ua



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.