• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Державній службі - європейські стандарти
    Опубликовано: 2006-04-07 15:41:00

    Одним з нагальних завдань, яке сьогодні стоїть перед Україною, є комплексне реформування державної служби та створення на засадах Європейського адміністративного простору професійної, нейтральної та ефективної державної служби, що забезпечуватиме результативну та ефективну діяльність органів державної влади та надання якісних послуг громадянам.

    Саме на реалізацію цих завдань спрямовано розроблений Головним управлінням державної служби України законопроект „Про державну службу в органах виконавчої влади”, який став предметом розгляду під час засідання Урядового комітету з питань економічної політики.

    Запропонований законопроект визначає основи організації та функціонування державної служби, правовий статус державних службовців та особливості проходження державної служби в органах виконавчої влади. На думку розробників, він ґрунтується на принципово новому – європейському – розумінні професійності державної служби, що полягає в об’єктивності, справедливості та неупередженості при підготовці політичних та прийнятті адміністративних рішень, незалежності професійної позиції державного службовця від впливу політичного чи приватного інтересів, відданості інтересам суспільства, лояльності до держави та її легітимного політичного керівництва.

    Законопроект пропонує два механізми розмежування політичних та адміністративних посад. По-перше, шляхом запровадження інституту вищої адміністративної посади в системі державної служби – керівника державної служби в органі виконавчої влади або апараті, який відповідає за призначення та звільнення усіх державних службовців у цьому органі, а також здійснює управління людськими, матеріальними, фінансовими та інформаційними ресурсами органу. По-друге, шляхом гарантування політичної нейтральності державних службовців, їх правового захисту від звільнення з політичних мотивів з відповідними механізмами відповідальності за порушення цієї норми.

    Проектом закону також передбачається обмеження для державних службовців на заняття політичною діяльністю та підприємництвом. Відповідно до законопроекту, громадяни, вступаючи на державну службу, роблять вільний вибір і свідомо відмовляються на час служби від частини своїх прав. Зокрема, державні службовці не мають права публічно висловлювати свої політичні погляди, належати до політичних партій, займатися підприємницькою діяльністю особисто або через посередників.

    За результатами обговорення на засіданні Урядового комітету Прем’єр-міністр Юрій Єхануров доручив узгодити законопроект, розроблений Головдержслужбою, з усіма заінтересованими міністерствами та відомствами та винести його на розгляд Кабінету Міністрів.

    Інф. Урядовий портал
     



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.