• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Мінпраці дбає про захист бездомних громадян
    Опубликовано: 2006-04-05 12:57:00

    Днями Кабінет Міністрів України ухвалив постанову про центр обліку бездомних громадян, розроблену Міністерством праці відповідно до статті 7 Закону України „Про основи соціального захисту бездомних громадян і безпритульних дітей”. Як повідомила начальник Управління у справах бездомних громадян та осіб, звільнених із місць позбавлення волі, Оксана Суліма, даний центр є спеціалізованим закладом соціального захисту для ведення обліку бездомних громадян.

    „Сьогодні в Україні відсутній системний облік та реєстрація місця проживання бездомних громадян, — зазначила начальник управління. — Певний облік проводиться лише приймальниками-розподільниками, що входять до структури органів внутрішніх справ”.

     За її словами, основними завданнями центру є виявлення та ведення обліку бездомних громадян, забезпечення реалізації їхніх прав на реєстрацію переважного місцезнаходження і на отримання соціальних послуг, передбачених законодавством. У центрі буде створено інформаційний банк даних про бездомних громадян, видаватимуться посвідчення про взяття на облік тощо.

     Центр надаватиме послуги на підставі письмової заяви бездомним громадянам України, що досягли 18-річного віку, особам без громадянства, які постійно на законних підставах проживали, а після втрати права на житло продовжують проживати на території України. Щодо безпритульних дітей, то їх будуть направляти до притулків для неповнолітніх. У разі звернення до центру бездомних громадян з дітьми, діти направляються до зазначених притулків лише за згодою батьків. При цьому Оксана Василівна підкреслила, що не всі бездомні бажають реінтегруватися, тобто працювати, докладати певних зусиль для поліпшення свого життя. Тому, важливим є не пасивний облік, а активне виявлення їх шляхом організації вуличної роботи або соціального патрулювання. Завдання спеціалізованої служби соціального патрулювання полягає насамперед в інформуванні бездомних громадян про можливість отримання послуг, надання їм допомоги, соціальних послуг тощо поза межами закладу.

     Рішення про утворення та діяльність таких центрів прийматиметься місцевими органами виконавчої влади або органами місцевого самоврядування. Його фінансування здійснюватиметься за рахунок місцевого бюджету, а також благодійних внесків юридичних і фізичних осіб та інших джерел.

     До відома: Станом на 1 січня 2006 року у 13 областях України (Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій, Івано-Франківській, Львівській, Миколаївській, Одеській, Рівненській, сумській, Харківській, Чернівецькій, Чернігівській та м. Києві) діє 25 закладів для бездомних громадян, у тому числі 12 закладів, утворених громадськими, благодійними, релігійними організаціями. Протягом минулого року надано послуг більше 4 тис. осіб.

    Інф. Мінпраці

     



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.