• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Україна може повернути собі статус ядерної держави
    Опубликовано: 2006-03-27 16:43:00

    Україна має всі шанси повернути собі статус ядерної держави. Про це повідомив народний депутат України Олександр Марченко. За його словами, Україна унікальна держава, яка мала потенціал третьої ядерної держави у світі перед тим як відмовитися від ядерної зброї.

    «Звичайно ядерна зброя потребує величезного фінансування, але ми співпрацюємо з вітчизняними вченими і вони стверджують, що Україна на 99% зможе за короткий строк поновити можливість створення ядерної зброї»,— повідомив О. Марченко.

    За його словами, без статусу ядерної держави Україна багато втрачає як в економічному, так і політичному плані. Як приклад, він назвав газовий конфлікт з Російською Федерацією. На його думку, якщо б Україна мала статус ядерної держави не відбулося ніякого відключення газу. Це стосується і конфлікту з Тузлою, де наша країна втратила не тільки землю, але й 50 млн доларів щорічно. Він стверджує, що з отриманням статусу ядерної держави припинився б економічний і політичний тиск на Україну.

    «Україна повинна відновити свій ядерний статус як фактор стримування „надміру люблячих нас сусідів“»,— сказав він. Він також зазначив, що проти повернення Україні цього статусу виступають проамериканські і проросійські сили.

    На думку О. Марченко, ядерна зброя має великі переваги. Так, вона грає попереджувальну роль і роль стримання. Тобто ті країни, які володіють ядерною зброєю швидко вирішують багато військових питань і конфліктів тільки тому, що ядерною зброєю стримують агресивність своїх нападників.

    «Так країна, яка володіє ядерною зброєю не тільки має статус, а має й гарантію того, що вона не буде втягнута у військовий конфлікт»,— сказав він.

    Невдовзі О. Марченко запропонує Верховній Раді на розгляд законопроект про повернення Україні статусу ядерної держави.

    За словами завкафедрою експериментальної ядерної фізики Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна, професора Іллі Залюбовського, повернути статус ядерної держави є реальним, але недоцільним. «Незважаючи на те, що в науковому плані наша країна в стані бути ядерною, ми зруйнували ті структури, що за це відповідали, вважає він.— При нинішніх економічних умовах неможливо відтворити те, що знищили за допомогою американських фахівців. Кошти на це необхідно величезні. Причому не тільки на будівництво, але і на підтримку ядерних установок у належному стані. На нинішньому етапі для українських вчених більш важливим є питання підтримки в належному виді енергетичної системи. У тому числі атомної, частка якої складає приблизно 45 %. Адже захід нас обдурив. Ми закрили блоки Чорнобильської АЕС, а обіцяні блоки на інших станціях нам не побудували».

    За словами Іллі Залюбовського, в Україні є всі необхідні технології для того, щоб знову стати ядерною державою.

    Найбільші витрати при цьому будуть потрібні для одержання важких хімічних елементів з α- і нейтронним випромінюванням. Найкраще підходить збагачений уран, здатний стати ядерним паливом. Для цього потрібна збагачена уранова руда. Звичайний урановий рудник не підходить для цих цілей, оскільки тут не спостерігається радіації.

    В історії розвитку ядерної зброї в Радянському Союзі вчені з Харкова займають не останнє місце. У селищі П’ятихатки знаходиться фізико-технічний факультет Каразинського національного університету, де займаються ядерними дослідженнями. У 70-х роках минулого століття США виступали проти заборони іспитів ядерної зброї. А потім раптом погодилися, і наші фахівці зрозуміли, що американці навчилися моделювати ядерні вибухи в лабораторних умовах.

    Проблемою подібного роду в СРСР і зайнялася кафедра експериментальної ядерної фізики ХГУ (зараз — національний ) у П’ятихатках. Наші фахівці були присутні під час ядерних вибухів у Семипалатинську і на Новій Землі. На кафедрі зробили установки, що могли відтворити потоки часток такої інтенсивності, як при вибуху атомної бомби.

    Після розпаду Радянського Союзу в П’ятихатках довго не демонтували установки. І лише після того, як Україна стала без'ядерною державою, харків'яни запропонували деякі послуги Пентагону. Велику установку розібрали кілька років тому, причому це було ще складніше, ніж зібрати її. Сьогодні в ядерників Каразинки залишилася одна невелика установка, здатна змоделювати вибух невеликої атомної бомби.

    «З огляду на наш досвід у цій області, нами зацікавилися американські вчені. Нині ми працюємо разом з військово-морською лабораторією Міноборони США по створенню надпотужних імітаторів випромінювання нового покоління. Ці роботи фінансуються Агентством по зниженню військової погрози Міністерства оборони США. Адже у свій час у нас було дещо не гірше, ніж в Америки, і вона використовує наш досвід»,— повідомив він.

    Проблема появи на карті світу нових ядерних держав рано чи пізно виникає усюди. Пакистан і Індія вже досягли результату, зараз до рішення питання наближається Північна Корея, ще раніш цього хотів Єгипет. У зв'язку з цим світовим співтовариством прийняте рішення не поширювати ядерну зброю. Тому подібне питання — це вже політичний момент.

    Наталія Погосова,

    кореспондент

    ELCOMART News

    (www.e-news.com.ua)



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.