• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Як виробників харчових продуктів перевірятимуть за стандартами ЄС
    Опубликовано: 2016-09-29 14:00:00

    Які зміни відбудуться, якщо законопроект про державний контроль в галузі безпечності і якості харчових продуктів буде прийнято, розповідають Ольга Трофімцева, заступник міністра аграрної політики з питань євроінтеграції, та Євген Горовець — один із авторів відповідного законопроекту, експерт проекту ЄС із вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні.

    Із запровадженням у 2014 році мораторію на перевірки підприємств, сфера безпечності харчових продуктів фактично звільнена від державного контролю. Коментуючи таку ситуацію Євген Горовець зазначив: "На сайті Державної регуляторної служби можна знайти роз’яснення, в якому ця інституція стверджує, що на харчові продукти мораторій не поширюється. Але, на жаль, це лише роз’яснення. Маємо певну суперечність між різними законами. На практиці ж, якщо оператор ринку допускає інспекторів держслужби до перевірки, то перевірка проводиться. Якщо ж не допускає — то її немає. Це, звісно, неприпустимо."

    Експерт зазначає, що законопроект про державний контроль в галузі безпечності і якості харчових продуктів покликаний усунути цю колізію, так як містить низку змін до відповідних нормативно-правових актів. Відтак, всі оператори ринку, що виробляють харчові продукти, підлягатимуть перевіркам.

    Ольга Трофімцева пояснює, що  в новому законопроекті прописано, що інспектування буде відбуватися без попередження. "При цьому, перелік питань, які має право ставити інспектор під час перевірки, повинен бути дуже чітким і визначатися певною формою", - зазначає замміністра АПК.

    Євген Горовець зазначає, що червоною наскрізною лінією законопроекту є ризик-орієнтований підхід. "Всі підприємства діляться за принципом загрози, яку вони потенційно можуть нести. В ЄС особливу увагу приділяють продуктам тваринного походження — м’ясо, риба, молочні продукти, яйця. Цілий пласт законодавства часто присвячений саме цій групі товарів. Якщо брати продукти рослинного походження — деякі моменти взагалі не регулюються, бо не підлягають ретельному контролю."

    agronews.ua



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.