• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • За прогнозами Всесвітньої організації охорони здоров’я, чергова пандемія грипу неминуча
    Опубликовано: 2006-02-21 13:38:00

    З різних країн надходить інформація про пташиний грип, який з’явився майже у 25 країнах світу, на нього захворіло більше 160 людей. За прогнозами Всесвітньої організації охорони здоров’я, чергова пандемія грипу неминуча.  

    Україна  є коридором для перелітних птахів. З весною повернеться дике птаство, інфіковане пташиним грипом.  Найбільшою територією загрози буде Південь України: Запорізька, Чернівецька, Херсонська області. В групи ризику попадає кожна людина незалежно від регіону та статусу. Уряд створив спеціальну комісію, яка розробляє план заходів для захисту української території.

    Минулого року на значній території Криму було запроваджено надзвичайний стан. Було вакциновано більш ніж 100 тисяч жителів Криму, оглянуто 40 тисяч господарств. Сьогодні під постійним медичним наглядом перебуває майже півтисячі кримчан. Ситуацію вдалося взяти під контроль, але на весні все може повторитися в значно ширших масштабах. Тому ще раз звертаємо вашу увагу  та просимо всі ЗМІ не ігнорувати інформаційні повідомлення прес-служби МОЗ стосовно пташиного грипу, консолідована праця з інформування населення є часткою загального плану захисту населення України від пташиного грипу.

    За Наказом Президента України створюється координаційна рада по боротьбі з пташиним грипом, яка мобілізує всі органи влади, науковців та медичні структури для боротьби з пандемією. Сьогодні проходить етап по підготовці к тренінгам Міністерства охорони здоров’я України  спільно з Міністерством надзвичайних ситуацій України. Розробляється програма тренінгів  та проходить підбір кадрів.

    Ми не зможемо змінити міграційні шляхи, яки проходять через Україну, але ми можемо захистити себе консолідованою працею.

    Ще раз звертаємо вашу увагу на основні симптоми пташиного грипу у людей:

    кон’юнктивіт, риніт, сльозовиділення, лихоманка, біль у горлі, кашель, важка дихальна недостатність, що виникає внаслідок вірусної пневмонії.  Загальні симптоми, які спостерігаються  при звичайному грипі.

    Шляхи передачі інфекції: від тварини до людини при безпосередньому контакті. Збудник пташиного грипу чутливий до температури (при 60оС він знищується протягом 30 хвилин), та дезінфектантів, які містять йод чи формалін.

    Основним заходом, який зменшує ризик захворювання людей під час великих спалахів пташиного грипу, є вибраковка та знищення поголів’я хворої птиці. Ця стратегія дозволяє зменшити інтенсивність епізоотії та знизити ступінь контакту людини з джерелом інфекції. Особи, які доглядають птахів, вибраковують та знищують хворих птахів повинні бути вакцинованими проти грипу з метою зменшення ймовірності інфікування їх одночасно штамами курячого грипу і грипу людини. При цьому зменшується ризик обміну генами між вірусами.

    Особи, які залучаються до відбраковування та знищення птиці, обов'язково повинні бути захищені відповідним спеціальними одягом, засобами захисту органів дихання та зору. Засоби індивідуального захисту повинні обов’язково піддаватись дезінфекції, або бути разового використання. З метою профілактики їм варто також приймати антивірусні препарати.

    Інформаційно:

    Пташиний (курячий) грип – це інфекційна хвороба тварин (птахів), яка викликається одним із різновидностей вірусу грипу, а саме типу А. Вона вперше була виявлена в Італії, понад сто років тому і зустрічається всюди. Вважається, що усі птахи сприйнятливі до даної інфекції, водночас деякі види менш сприйнятливі, чим інші. Викликають пташиний грип 15 підтипів вірусу грипу. Високу патогенність мають підтипи H5 та  H7.

    Мігруючі водоплавні птахи – частіше дикі качки - є природним резервуаром вірусу пташиного грипу. Водночас ці птахи найменш сприйнятливі до інфекції. Домашні птахи, включаючи курей, гусей і індиків, дуже сприйнятливі до збудника інфекції, тому епізоотії смертельного грипу швидко поширюється серед них.

    Вірус пташиного грипу, як правило, не вражає інші види тварин, окрім птахів і свиней.

    Перший підтверджений випадок зараження людей пташиним грипом був у Гонконгу в 1997 році, коли штам H5N1 викликав тяжке респіраторне захворювання у 18 осіб, з яких 6 померло. Захворювання людей відбувалися під час спалаху пташиного грипу, викликаного високопатогенним штамом вірусу. Інфікування людей у 17 випадках відбулося на пташиних ринках, у одному - випадку – на пташиній фермі. Захворювання людей були викликані тим же штамом, що і серед популяції домашніх птахів.

    При розширеному дослідженні цього спалаху стало відомо, що джерелом зараження була інфікована домашня птиця, з якою захворілі мали тісний контакт. Дослідження на генетичному рівні дали можливість визначити, що вірус передавався безпосередньо від птахів до людей.

    Два інших штами вірусу пташиного грипу нещодавно також викликали захворювання людей. Спалах високо патогенного пташиного грипу H7N7, що розпочався в Нідерландах у лютому 2003 року, призвів до смерті одного ветеринара і викликав легку форму хвороби в 83 осіб – робітники птахоферм і члени їх сімей.

    Легкі форми захворювання, викликані вірусом пташиного грипу H9N7, виявлені у дітей у Гонконгу 1999 року (2 випадки) і в середині грудня 2003 року (1 випадок).

    Із 15 підтипів вірусу пташиного грипу підтип H5N1 викликає особливе занепокоєння з кількох причин. Цей підтип мутує дуже швидко і має схильність отримувати гени від вірусів, що інфікують інші види тварин, а також людей.

    Таким чином, двічі підтверджена здатність вірусу грипу підтипу H5N1 викликати тяжкий перебіг хвороби у людей. Лабораторні дослідження, зокрема, продемонстрували, що виділені популяції цього підтипу мають високу патогенність і можуть бути причиною тяжкого захворювання у людей.

    1997 року варіанти грипу H5N1 продемонстрували здатність безпосередньо інфікувати людей. Зараження людей у 2004 - 2005 роках відбулися  у Китаї та В'єтнамі. Широке поширення збудника інфекції серед птахів збільшує ймовірність його передачі людям. Вчені передбачають, що люди, які одночасно інфіковані штамами грипу людини і пташиного грипу, можуть стати “резервуаром для змішування” вірусів, у результаті чого може з’явитись новий підтип вірусу з достатньою кількістю людських генів, який буде легко передаватись від людини до людини. Це у подальшому може призвести до виникнення пандемії.

    Основуючись на історичних прикладах, пандемії грипу можуть виникати в середньому три-чотири рази кожне століття, коли з'являється новий підтип вірусу, який має властивість швидко передаватись від людини до людини. Виникнення пандемії грипу передбачити важко. Велика пандемія грипу 1918-1919 років спричинила смерть близько 50 мільйонів людей в усьому світі. Мали місце пандемії також у 1957-1958 та 1968-1969 роках зі значно меншими людськими втратами.

    Більшість експертів ВООЗ схиляються до думки, що швидке знищення хворої птиці з усієї популяції в Гонконгу у 1997 році попередила епідемію серед людей.

    Прес-служба МОЗ




    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.