• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Від України «відмовляються» постачальники газу з ЄС та РФ
    Опубликовано: 2015-07-05 18:00:00
    Україну залишають постачальники природного газу. Зокрема, припинено поставки «блакитного» палива з Росії. Тож, хто наразі постачає газ Україні та хто порушує законодавство ЄС щодо конкурентних дій.
     
    Минає ще один тиждень, а отже залишається ще менше часу для підготовки до опалювального сезону та закачування необхідних обсягів природного газу до сховищ для проходження осінньо-зимового періоду. 
     
    Однак, чим менше часу залишається в України для наповнення підземних сховищ газу, тим менше постачальників «блакитного» палива залишається. Зокрема, з 1 липня припинено імпортні поставки газу з Російської Федерації. Причиною цього стало завершення 30 червня терміну дії тимчасових угод між НАК «Нафтогаз України» та ВАТ «Газпром» щодо поставок палива, а на тристоронніх переговорах умови подальших поставок не були узгоджені.
     
    У «Нафтогазі» заявляють, що поставки газу будуть відновлені лише за умови узгодження між двома компаніями спірних пунктів угоди щонайменше до кінця І кварталу наступного року. Також в Компанії повідомили про відмову російської сторони підписати тристоронній урядовий протокол, який був запропонований європейською стороною та Києвом задля уникнення перебоїв з газопостачанням європейським споживачам взимку. Тож, НАК покладає надії на сприяння Єврокомісії у вирішенні цього питання.
     
    Однак, Київ переоцінив важливість вітчизняної газотранспортної системи для Євросоюзу. Адже, Європа поки що не розглядає українську ГТС як основну частину своєї газотранспортної структури. Про це заявив радник голови НАК «Нафтогаз» Сергій Алексєєнко.
     
    «На жаль, Європа поки не розглядає Україну як основну частину європейської транспортної газової інфраструктури. Європа досі дивиться на Україну як країну, яка забезпечує транзит російського газу... Україна – відсутня частина ланцюжка постачання газу з різних джерел і важлива складова енергетичного балансу країни. Україна за рахунок використання і розширення існуючої інфраструктури може розширити зону справедливих цін на газ для інших країн і споживачів», – заявив пан Алексєєнко.
     
    Хоча, представник НАКу наголосив, що Компанія працює над проектами, які б дозволили розширити межі конкурентних цін на «блакитне» паливо.
     
     
    Проте, чиновники не надто переймаються припинення поставок російського газу та запевняють, що підготуються до опалювального сезону і без «блакитного» палива сусідів. Однак, як наслідок, газу буде закачано трохи мене запланованих обсягів – 18 млрд куб. м. Про це заявив Міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин.
     
    «Насправді це призупинення постачань (з Росії) жодним способом не вплине ні на безпеку транспортування газу, ні на постачання в Україну, ні навіть на підготовку до опалювального сезону», - сказав він.
     
    Чиновник також заявив, що наразі у вітчизняних ПСГ накопичено близько 12 млрд куб. м газу при щоденному режимі закачування 60 млн кубометрів.
     
    «До опалювального сезону є ще 100 днів. Якщо ми так і далі закачуватимемо, то ми вийдемо на 18 млрд», - наголосив пан Демчишин.
     
    Однак, поки урядовці планують поставки «блакитного» палива, «Нафтогаз» та «Газпром» ведуть власну «газову» гру. Зокрема, НАК намагається привести ГТС до європейських стандартів. Відтак, частина газотранспортної системи України кордоні із Словаччиною чекає на впровадження правил Європейського союзу щодо керування газовими потоками на одному з найважливіших пунктів з’єднання у регіоні. 
     
    Крім цього, «Нафтогаз» запевняє європейських колег у порушення «Газпромом» норми законодавства ЄС щодо конкурентних дій на українсько-словацькому кордоні. Про це заявив голова НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв.
     
     
    «Тим не менш, ситуація, що склалася, не відповідає нормам законодавства ЄС у сфері енергетики та конкуренції. Вона заважає Україні та ще восьми європейським країнам вільно купувати газ на ринках Західної Європи. Контролюючи цей головний пункт з’єднання енергосистем, Газпром забезпечує для себе суттєвий контроль над постачанням природного газу на ці ринки», – сказав пан Коболєв.
     
    Відтак, згідно з інформацією «Укртрансгазу», станом на 1 липня, Україна транспортувала газ лише із Словаччини.
     
    В свою чергу, Російська Федерація «натиснула» на транзит «блакитного» палива через Україну, збільшивши заявку майже на 4% - 231 млн кубометрів. Про це повідомив керівник прес-служби «Укртрансгазу»  Максим Білявський.
     
    «До Центрального диспетчерського департаменту «Укртрансгазу» від «Газпрому» надійшла заявка на транспортування територією України для потреб європейських споживачів 231 млн. куб. м природного газу, це майже на 4% більше аніж за вчорашній день і на 8% більше ніж на аналогічну дату минулого року», — сказав пан Білявський.
     
    Анастасія Войтко
     
    jkg-portal.com.ua


    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.