• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Росія звинувачує Україну в невиконанні ветеринарно-санітарних норм
    Опубликовано: 2006-01-23 12:46:00

    20 січня 2006 року Росія заборонила імпорт молочної продукції з України. Про це на нараді працівників Державного департаменту ветеринарної медицини повідомив міністр аграрної політики України Олександр Баранівський. За його словами, якщо раніше йшлося лише про заборону ввозу в Росію м'яса і м'ясних продуктів, то сьогодні вже є постанова про заборону всієї продукції тваринництва, у тому числі і молочної.

    Міністр відзначив, що Україна не постраждає в результаті заборони ввозу на територію Росії української м'ясної продукції, оскільки не здійснює експорт м'яса в РФ, але заборона експорту молочної продукції дуже негативно відіб'ється на молочній галузі країни. Адже Україна реалізує близько 60% молочної продукції в Росії.

    На думку експертів Союзу молочних підприємств України, заборона призведе до значного погіршення роботи молочних підприємств, особливо виробників сирів.

    За словами О. Баранівського, до Міністерства аграрної політики України надійшов лист від Россельхознадзора, в якому зазначається, що тимчасова заборона вводиться доти, поки Україна не надасть Російській Федерації гарантії якості і безпеки продукції тваринництва, а також не буде підписаний відповідний протокол між ветеринарними відомствами двох країн.

    Як повідомляє прес-служба Міністерства сільського господарства РФ із посиланням на Россельхознадзор, «у результаті численних порушень російського ветеринарного законодавства при ввозі тваринницьких вантажів з України і при відсутності з боку ветеринарної служби України діючого контролю за надходженням, переміщенням і переробкою небезпечної у ветеринарному відношенні м'ясної сировини склалася реальна загроза гострозаразних хвороб тварин і ввозу недоброякісної продукції на територію РФ, небезпечної для здоров'я людини».

    Зокрема, протягом 2004-2005 років були виявлені випадки реекспорту з України свинини із зрізаними ветеринарними клеймами, виробленої в Польщі, яка супроводжувалася українськими ветеринарними документами. У прикордонних районах Ростовської області були випадки контрабандних постачань м'яса, зробленого в Бразилії. Територіальні органи Россельхознадзора також інформували про численні спроби контрабандного ввозу з України м’ясопродукції, зробленої в США, Китаї, країнах Близького Сходу, де виявлені випадки захворювання тварин і птахів небезпечними хворобами.

    За словами міністра сільського господарства РФ Олексія Гордєєва, рішення про заборону ввозу молочної продукції цілковито виправдане. На його думку, Україна на сьогодні не може забезпечити безпеку продуктів харчування.

    Наразі Україна хоче домовитися з Російською Федерацією про скасування заборони на молочну продукцію. Міністр аграрної політики вважає, що Росія й Україна прийдуть до взаєморозуміння і заборона на ввіз у Росію молочної продукції з України буде скасована. «Я думаю, що днями ми вирішимо це питання»,— заявив він. При цьому голова українського аграрного відомства вважає застосування заборони «непорозумінням». За словами А. Баранівського, він вже направив листа до міністра сільського господарства РФ у зв'язку із ситуацією з молочною продукцією.

    Міністерство аграрної політики України також звернулося в Росгосконтроль з пропозицією провести на території Росії переговори з українською делегацією, до складу якої увійде заступник міністра аграрної політики і керівник ветеринарної служби. Як повідомив А. Баранівський, російська сторона погодилася про зустріч наступного тижня.

    Нагадаємо, що з 30 грудня 2005 року діє заборона на ввіз у Росію продукції тваринництва, що проходить транзитом через Україну, а з 1 січня 2006 року введені обмеження на ввіз усіх видів сирих м'ясних напівфабрикатів. Як повідомив керівник Федеральної служби з ветеринарного і фітосанітарного нагляду (Россельхознадзор) Сергій Данкверт, це пов'язано з тим, що під виглядом українських продуктів у Росію можуть бути завезені м'ясні продукти, виготовлені з м'яса невідомого походження, у тому числі і з індійської буйволятини.

    «У нас є дані, що на території України зберігається і циркулює м'ясо, походження якого не може пояснити навіть ветеринарна служба цієї країни,— відзначив він.— Оскільки це становить небезпеку для Росії, ми і прийняли рішення про заборону». При цьому Данкверт нагадав, що раніше Росія ввела заборону на ввіз у країну м'яса з європейських країн, що проходить транзитом через Україну. Крім того, у зв'язку зі спалахами пташиного грипу діє обмеження на постачання з України живого птаха, м'яса птаха й іншої продукції птахівництва.

    На думку О. Баранівського, ситуація, що склалася у тваринництві є ганьбою для всіх працівників цієї сфери в Україні. Він переконаний, що те, що контрабанда продовжує поступати на територію України провина тих злочинців, які дозволяють провозити ці вантажі, і необхідно негайно знищити цю корумповану структуру. Баранівський зазначив, що якщо хоч 1 кг контрабандного м’яса потрапить до України, буде звільнено всіх, хто був до цього причетний.

    Наталія Погосова,

    кореспондент

    ELCOMART News

    (www.e-news.com.ua)



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.