• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Уродженцям Північного Китаю кахенхінам, як і індійській брамі з Аргентини, подобається жити в Україні. Їм не загрожує пташиний грип
    Опубликовано: 2005-11-21 15:21:00
    Кахенхіни і брами не люди, не мутанти, а звичайні домашні індокури мясояєчної породи, а точніше — це мясні породи курей. Олег Заїка з Києва та Микола Бондюк з Вінниці чимало років займаються розведенням племінної птиці — кахенхіни і брами. Ця відповідає міжнародним стандартам породи. Оцінку екзотичним красуням надають фахівці, визначаючи відповідність висококласному стандарту. Зокрема, науковець Полтавського сільськогосподарського університету, кандидат сільськогосподарських наук Борис Левін переконаний, що участь у щорічних змаганнях кожного з учасників, що її вирощують та ініціюють такі породи у різних регіонах країни, ще раз підтверджує підвищення інтересу й сподівання спеціалістів галузі у зацікавленості проблемами птахівництва.
     – Крім того, ми впевнені, що дипломи першого ступеня, які отримали на щорічній Всеукраїнській виставці в еколого-натуралістичному центрі любителі птахівництва з Поділля та Київщини Микола Бондюк і Олег Заїка, стануть у нагоді для подальшої діяльності насамперед творчої молоді,— так висловився Борис Левін.  
    Порода, яку розводить Олег Заїка, називається палєва брама, а є й інша — світла брама, а ще й — чорний кахенхін, голубий кахенхін. Курчата у кахенхінів та брами народжуються лише відповідної породи й подібного вигляду.  
    – Серед стандартів пташиної породи насамперед фігурують такі параметри: колір, розміри, гребінь, екстерєр, стандарт на породу,— зазначив Олег Заїка.
    Кахенхін зародився у Північному Китаї, вік його досить статечний, приблизно до тисячі років. Браму ж вивели у Аргентині приблизно 250–300 років тому, а її материнська порода — індійська брама, селекційно виведена у Аргентині. Киянин Олег Миколайович Заїка розведенням цих красенів захоплюється давно. Птицю він тримає у передмісті Києва в Ірпіні. Розведеною породою пишається: 
    – Ми оцінюємо цих півнів не по вазі чи кількості набраних ними кілограмів: скільки кілограмів він набере залежить від того, як ми його годуватимемо. Насамперед, головне, що ми оцінюємо таких півнів за кількістю запліднених яєць, тобто скільки курей він покриє.  
    Микола Григорович Боднюк з Вінниці найбільше захоплюється породистими брамами — світлими та темними, а також цінує кахенхінів чорних. Каже, якщо системно годувати таких півнів, то щодо запліднення кількості яєць, його півень не випередить браму, однак щодо ваги кожен потягне до 7–8 кілограмів. 
    На моє запитання, чи не є досягненням саме таких півнів-красенів те, що курка несе яйця з двома жовтками, Олег Заїка зазначив: 
    – Що не кажіть, а це — безплідне яйце, адже його можна лише вилити на пательню, щоб зробити гарну яєшню чи омлет, а от фігуристого курчати з такого яйця не вийде.
    Алла Глембоцька,
    кореспондент
    ELCOMART News
    (www.e-news.com.ua)
     


    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.