• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Верховна Рада ратифікувала дві Конвенції Міжнародної організації праці
    Опубликовано: 2005-10-21 09:07:00
    Верховною Радою України ратифіковано Конвенцію Міжнародної організації праці про захист вимог працівників у випадку неплатоспроможності роботодавця та Конвенцію Міжнародної організації праці про встановлення мінімальної заробітної плати з особливим урахуванням країн, що розвиваються.
     
    „Прийняття Закону України про ратифікацію Конвенції Міжнародної організації номер 173 від 1992 року про захист вимог працівників у випадку неплатоспроможності роботодавця дасть змогу приєднатися до конвенції і засвідчити свою готовність дотримуватися міжнародних норм у забезпеченні захисту вимог працівників на отримання заборгованої заробітної плати у випадку неплатоспроможності роботодавця", - сказав у своєму виступі заступник міністра праці та соціальної політики Володимир Тьоткін.
     
    „Проект закону передбачає, що Україна бере на себе зобов´язання щодо дотримання вимог розділу другого цієї конвенції. Норми конвенції конкретизують мінімальну суму заробітної плати та інших належних працівникові від роботодавця виплат, якій може надаватися статус привілейованого кредиту, та встановлюють мінімальну суму заборгованої заробітної плати, яка повинна бути виплачена працівникам збанкрутілого роботодавця", - наголосив заступник міністра праці.
     
    Обґрунтовуючи необхідність ратифікації Конвенції МОП про встановлення мінімальної заробітної плати з особливим урахуванням країн, що розвиваються, Володимир Тьоткін наголосив на тому, що Україна прагне стати країною з ринковою економікою, тому і національне законодавство щодо мінімальної заробітної плати має відповідати цим ринковим засадам.
     
    „Національне законодавство щодо встановлення мінімальної заробітної плати цілком відповідає нормам цієї конвенції. По-перше, як того вимагають норми конвенції, законодавчо в законах України «Про оплату працю», «Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії» закріплені критерії та умови визначення мінімальної заробітної плати.
     
    По-друге, визначено процедуру встановлення мінімальної зарплатні. Вона встановлюється в законі про Державний бюджет на відповідний рік за поданням Кабінету Міністрів України. При цьому забезпечена участь у консультаціях щодо визначення розміру мінімальної заробітної плати представників роботодавців та профспілок.
     
    По-третє, передбачено процедуру регулювання мінімальної зарплатні в залежності від інфляційних процесів. Згідно зі статтею 10 Закону України «Про оплату праці» розмір мінімальної зарплатні може переглядатися при внесенні змін до Закону про Державний бюджет України залежно від індексу цін на споживчі товари і тарифи на послуги за угодою старих колективних переговорів.
     
    Мінімальна заробітна плата в даний час не є елементом організації заробітної плати, безпосередньо не пов´язується з формуванням тарифної системи оплати праці і виконує функцію захисту від бідності. Проте з 1 січня наступного року законодавчо встановлено, що вона буде забезпечуватися лише тарифною частиною зарплатні і буде таким чином елементом організації заробітної плати.
     
    Для забезпечення контролю за ефективним застосуванням всіх положень про мінімальну заробітну плату в Україні створено орган державного управління Державний департамент нагляду за додержанням законодавства про працю у складі Міністерства праці та соціальної політики, що теж у повній мірі відповідає нормам конвенції №131", - сказав Володимир Тьоткін.
     
    Инф. Мlsp.gov.ua
     


    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.