• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • В Україні нема загрози високопатогенного вірусу грипу птиці
    Опубликовано: 2005-09-28 15:27:00
    В Україні не виявлено випадків високопатогенного вірусу грипу птиці. Про це повідомив голова Департаменту ветеринарної медицини Петро Вербицький 27 вересня. За його словами, про це свідчать щорічні моніторингові дослідження, які проводяться в Україні.
    Згідно державного плану моніторингових досліджень на 2005 рік, на 1 вересня в областях України було проведено 238621 серологічне дослідження, у тому числі 102560 проб сироваток крові, відібраних від дикої, перелітної та синантропної птиці у птахогосподарствах та приватному секторі. В результаті дослідження наявність антитіл до грипу не було підтверджено. Таким чином, за словами П. Вербицького, серйозних проблем у птахівництві України не очікується. Але...
     
    Як повідомив пан П.Вербицький, на сьогодні існують дві проблеми, які можуть ускладнити епізоотичну ситуацію на території України: по-перше — контакт домашньої птиці із дикою перелітною птицею на території України, а по-друге — ввіз на територію країни інфікованої птиці та продуктів птахівництва. Одним із перших заходів для запобігання грипу стала заборона на ввіз живої птиці та продуктів птахівництва на територію України з тих країн, де були виявленні захворювання птиці. Наразі такими країнами є Італія, Нідерланди, Росія, Китай, В’єтнам, Гонконг, Камбоджа та Лаос.
     
    Наступним заходом стало проведення моніторингових досліджень. Вербицький зазначив, що лабораторії, де проводяться дослідження, оснащені найновішим обладнанням і нічим не поступаються європейським. Він також повідомив, що було вжито надзвичайних заходів щодо переводу підприємств промислового птахівництва в птахівничі господарства закритого режиму. Ці птахи перебуватимуть лише в приміщенні і не матимуть контактів з іншими тваринами, тому ймовірності бути інфікованими практично нульова.
     
    За словами П.Вербицького, керівники інших господарств, підприємств та організацій, які утримують птицю, обов’язково повинні виконувати вимоги передбачені Законом України «Про ветеринарну медицину» і дотримуватися діючих ветеринарно-санітарних правил та інших нормативно-правових актів. Лише тоді епізоотична ситуація в Україні буде стабільною. Як повідомив Вербицький, на заходи загальної профілактики держава планує надати 111 млн. грн.
     
    Щодо ситуації в світі, то високопатогенний грип птиці у 2002—2005 роках набув розповсюдження у багатьох країнах, особливо у Південно-Східній Азії. У 2002—2003 році в Італії через високопатогенний вірус грипу було знищено понад 4 млн. голів птиці. У 2003 році в Нідерландах в наслідок найсильнішого спалаху епідемії було знищено понад 30 млн. голів. У 2004 році спалахи епідемії було реєстровано у 10 країнах світу, таких як Японія, Таїланд, США, Канада та інші. Зокрема, в Таїланді зафіксовано – 853 випадки захворювання на грип, загинуло 4 млн. і вимушено забито 15 млн. голів різних видів птиці; у Канаді — 53 випадки, забито понад 15 млн.; в Японії загинуло близько 215 тис., забито понад 59 тис.
     
    За даними Державного департаменту ветеринарної медицини, у 2005 році високопатогенний грип птиці зареєстрований вже в 13 країнах світу. Окрім вже згаданих країн до списку приєднується Росія, Казахстан, Пакистан, Індонезія, Філіппіни та Камбоджа. П.Вербицький підкреслив, що найбільше їх турбує епізоотична ситуація, яка склалася в Росії. На території Новосибірської, Омської, Тюменської, Челябінської, Курганської областях та в Алтайському краї зафіксовано захворювання водоплавної птиці.
    Ймовірним джерелом інфекції була перелітна птиця, яка мала контакт на водоймах з домашньою птицею. Внаслідок чого понад 200 тис. голів було знищено.
    Щоб захистити своїх курей та качок від хвороби, ветеринари радять господарям обмежити доступ птиці на річки та озера, де можуть бути і дикі птахи. Перелітні птахи можуть сісти і на подвір’ї, тому краще обгороджувати місця зі свійською птицею.
     
    ДОВІДКА ELCOMART.NEWS.Грип птиці — гостре висококонтагіозне вірусне захворювання сільськогосподарської, сінантропної та дикої птиці, яке спричиняється вірусом грипу А. Грип птиці, збудниками якого є штами вірусу А5, А7, перебігає у формі класичної чуми птиці. Для хвороби характерні: ураження органів травлення і дихання, наявність набряків та депресії.
    До грипу сприйнятливі кури, качки, індики, цесарки, перепели, буревісники, фазани, горобці, лебеді, чайки. У дорослих качок, індичок, перепелів і цесарок хвороба може перебігати з ознаками ураження респіраторної системи і шлунково-кишкового тракту. Збудник грипу птиці — РНК-вірус, який за комплементзв'язуючим антигеном споріднений з вірусом типу А у людей і тварин.
    Пташиний грип дуже схожий на грип у людини. Але у птиці уражається вся дихальна система, піднімається температура, починається запалення. Крім цього, при цій хворобі 80% молодняка помирає. Людина може захворіти пташиним грипом лише при контакті з хворою птахою або при вживанні її сирого м’яса. Вірус пташиного грипу може жити в мороженому м’ясі понад півтора року. При термічній обробці м’яса вірус гине.
     
    Наталія Погосова,
    кореспондент
     
    ELCOMART.NEWS
    (
    www.e-news.com.ua)
     


    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.