• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Уряд, підприємництво й бюджет: погляд Анатолія Кінаха
    Опубликовано: 2005-09-05 16:55:00
    Напередодні дня підприємця віце-прем’єр-міністр Анатолій Кінах провів прес-конференцію присвячену аналізу соціально-економічної ситуації в країні та стану розвитку підприємництва.
    15 вересня згідно вимог бюджетного кодексу уряд має надіслати в парламент проект державного бюджету на 2006 рік. Тому зараз як ніколи потрібно високопрофесійно та об’єктивно зрозуміти суть соціально-економічних процесів, які відбуваються в Україні, щоб на цій основі сформувати збалансований ефективний бюджет на наступний рік.
    За словами А.Кінаха, за перші 7 місяців поточного року уряд повністю виконав всі соціальні зобов’язання, сформульовані в бюджеті України на 2005 рік. Реальні наявні доходи громадян України за перші 7 місяців зросли на 26,8%. «Суттєво перевиконана доходна частина державного бюджету України».
    «Це ознака того, що уряд, в першу чергу на основі зниження обсягу тіньової економіки, протидіє контрабанді та корупції, виконує свої зобов’язання»,— повідомив пан Кінах. Однак за останні 7 місяців спостерігається уповільнення розвитку української економіки. Валовий внутрішній продукт за 7 місяців зріс лише на 3,7%. На думку віце-прем’єра, ці темпи неадекватні тим завданням і проблемам, які необхідно вирішувати.
    А.Кінах дуже стурбований тим, що за перше півріччя обсяг прямих іноземних інвестицій в економіку України знизився на 14%. На його думку, в Україні ще досі несформований необхідний рівень політичної стабільності, безпеки бізнесу, захисту прав власника, рівноправної конкуренції, що є основою для залучення як внутрішніх, так і зовнішніх інвестицій. Дуже боляче вплинули на економіку не виважене складання державного бюджету на поточний рік — одностороннє скасування пільг для інвестування в Україні, хаотичні зміни в податковому законодавстві.
    «Я категорично заперечую проти таких рішень парламенту, як наприклад, введення податку на додану вартість на інвестиції у вигляді основних фондів. Цього не можна допускати для держави, де знос основних фондів моральний і фізичний перевищує по деяким галузям 60—70%»,— зазначив віце-прем’єр.
    Внаслідок нескоординованих дій Національного банку та фінансово-економічного блоку уряду різка ревальвація гривні сильно вдарила по конкурентоспроможності українського експорту, по інтересах малого і середнього бізнесу і мільйонам громадян України. Це, безумовно, вплинуло й на стан справ у зовнішній торгівлі.
    За 6 місяців поточного року імпорт в Україну зріс на 26%, а експорт української продукції — лише на 9%. Тобто імпорт зростає майже втричі швидше за експорт.
    «Таким чином ми можемо допустити таку ситуацію, коли зростання платоспроможності громадян, пенсійні і соціальні виплати, заробітна плата будуть спрямовуватись не на споживання продукції, яка виробляється українськими підприємствами, а на споживання імпорту. Тим самим, ми будемо створювати робочі місця за кордоном і поповнювати закордонні бюджети»,вважає пан Кінах.
    Це також вплинуло на сальдо зовнішньої торгівлі, яке за 6 місяців склало 380 млн. доларів. В минулому році за аналогічний період було 2,4 млрд. доларів. Тобто позитивне сальдо торгівлі товарами знизилося більш ніж у 6 разів. Це, на думку пана віце-премєра, створює серйозні проблеми для фінансової стабільності в державі.
    А.Кінах підкреслив, що формування валютно-курсової політики має спиратися на системні скоординовані заходи Національного банку, уряду і парламенту. Долати інфляцію ревальвацією гривні — це хибний шлях. Інфляція долається на основі комплексних заходів: це робота по насиченню внутрішнього ринку, створення необхідного балансу попиту і пропозиції, залучення інвестицій, тобто підвищення ефективності економіки, створення робочих місць в Україні; це й чіткий контроль за ціновою й тарифною політикою природних монополістів, особливо у сфері транспорту та енергетики; це контроль за балансом зростання ефективності економіки і добробуту громадян. Протидія інфляції повинна спиратися на високоякісні, високопрофесійні системні дії, що не суперечитимуть законам економіки.
    За словами А.Кінаха, сьогодні готується проект меморандуму про взаємодію між Нацбанком і Кабінетом Міністрів України щодо валютно-курсової політики.
    Важливим наразі є питання ідеології державного бюджету на 2006 рік. Нещодавно було проведено нараду з участю Президента і керівництва уряду та його фінансового блоку, на якій було вирішено сформувати державний бюджет 2006 року таким чином, щоб поступово Україна перейшла «від тактики споживання до стратегії розвитку». Тобто, щоб у структурі бюджету на 2006 рік по всіх напрямках податкової, інвестиційної, соціальної політики було підсилено інноваційний та інвестиційний розвиток нашої держави. Особливо з огляду на намір вступити до Світової організації торгівлі й загострення конкуренції на зовнішніх ринках.
    «Ми впевнені, що державний бюджет буде своєчасно підготовлений і 15 вересня уряд надішле його у парламент. Орієнтовна дата розгляду проекту державного бюджету на засіданні Кабінету Міністрів —7 вересня»,— зазначив Кінах.
    А. Кінах виступає за пошук альтернативи ПДВ. На думку віце-прем’єр-міністра, ПДВ з нинішніми методами його адміністрування та ставками руйнує економіку України і нищить фінанси підприємств.
    «Я впевнений, що ПДВ треба шукати альтернативу, але це повинен бути поступовий процес, адже питома вага ПДВ, особливо в поточному році, в структурі доходів бюджету досягла вже 35%». На першому етапі реформування пан Кінах пропонує знизити ставки податку на додану вартість мінімум на 2-3%. Далі необхідно підсилити якість адміністрування і вимоги до компенсації від’ємного сальдо і не допускати тих втрат, які сьогодні є в українських експортерів у зв’язку з недосконалою системою відшкодування ПДВ.
    Анатолій Кінах також повідомив, що на 7 вересня у Києві заплановано форум «Влада і бізнес», в ньому братиме участь і Президент. Одне з головних питань, що розглядатимуться на форумі, буде проблема вдосконалення системи оподаткування в Україні.
     
    Наталія Погосова,
    кореспондент
     
    ELCOMART.NEWS
    (www.e-news.com.ua)


    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.