• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Постачання туркменського газу в Україну триватиме
    Опубликовано: 2005-10-14 17:16:00
    Про результати візиту в Туркменістан української делегації на чолі із Міністром палива та енергетики України І.В.Плачковим 11-13 жовтня ц.р.
     
    11-13 жовтня 2005 року в Ашгабаті перебувала представницька делегація України на чолі із Міністром палива та енергетики України І.В.Плачковим.
     
    У ході візиту 12 жовтня відбулася зустріч глави делегації І.В.Плачкова, Першого заступника Міністра палива та енергетики – Голови правління НАК «Нафтогаз України» О.Г.Івченка та Надзвичайного і Повноважного Посла України в Туркменістані В.А.Майка з Президентом Туркменістану С.А.Ніязовим.12 та 13 жовтня відбулися переговори сторін у розширеному складі, за участю повного складу Кабінету Міністрів Туркменістану.
     
    У ході зазначених зустрічей і переговорів сторони обговорили широкий спектр питань українсько-туркменського співробітництва, насамперед, у паливно-енергетичній сфері. Найбільше уваги було приділено питанням поставок продукції у рамках розрахунків по товарній частині за отриманий Україною у 2004 році - першій половині 2005 року туркменський природний газ та участі українських компаній у спорудженні інвестиційних об’єктів загальнодержавного значення в Туркменістані.Про це ELCOMART Политика повідомила прес-служба Міністерства палива та енергетики.
     
    Результатами проведених зустрічей і переговорів є таке.
     
    1. Погоджено терміни офіційного візиту Прем’єр-міністра України Ю.І.Єханурова в Туркменістан – 26-27 жовтня поточного року.
    2. Зафіксовано ціну на природний газ, який буде поставлятися в Україну у 2006 році на рівні поточного року – 44 дол.США за 1 тис. куб. м.
     
    3. Поставлено «крапку» у спекуляціях деяких ЗМІ щодо можливого призупинення туркменською стороною постачання газу в Україну у жовтні ц.р.
     
    4. Щодо товарних поставок за отриманий Україною у 2004-2005 роках туркменський природний газ - буде залишено без змін обсяг продукції українського виробництва. Прийнято рішення розрахунки за 2004 рік провести поставками товарів згідно з узгодженою номенклатурою, цінами та графіка поставок.
     
    Що стосується розрахунків за нинішній рік, сторони дійшли згоди про переведення частини товарної заборгованості у грошову. Сторони відпрацювали графік погашення грошової заборгованості протягом 2005-2006 років. За результатами переговорів було досягнуто домовленості щодо зменшення ціни розрахунків по товарній частині за поставлений у першому півріччі 2005 року туркменський природний газ з 58 дол. США до 44 дол. США за 1000 куб. м.
     
    5. Отримано згоду керівництва Туркменістану щодо участі українських компаній у розробці нафтогазових родовищ на туркменському шельфі Каспійського моря.
     
    6. Сторони погодилися щодо необхідності завершення компресорної станції “Дер’ялик” до 27 жовтня 2005 року – Дня Незалежності Туркменістану.
     
    7. Українська сторона підтвердила готовність у повному обсязі поновити роботи на спорудженні мосту через р. Амудар’я.
     
    8. Підтримано пропозицію української сторони щодо необхідності укладення довгострокової Угоди між Україною і Туркменістаном про співробітництво у нафтогазовій сфері. У той же час туркменська сторона підкреслила, що це співробітництво має будуватися з урахуванням інтересів третього партнера – Росії, і запропонувала провести найближчим часом з цього приводу тристоронні переговори.
     
    9. Туркменська сторона підтримала пропозицію української стосовно доцільності відкриття в Києві Торгового дому Туркменістану, в якому буде представлений широкий асортимент туркменських товарів, у т.ч. килимів та продукції текстильної промисловості.
     
    10. У рамках розширення співробітництва в гуманітарній сфері українська сторона запропонувала провести Дні культури Туркменістану в Україні, що із задоволенням було підтримано туркменською стороною.
     
    11. Було підтверджено готовність української сторони щодо розширення співробітництва у сфері освіти, зокрема навчання туркменських студентів у вузах України.
     

    ELCOMART Политика

     

     



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.