• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Заява Гриценка щодо боротьби з коррупцією в Збройних Силах України
    Опубликовано: 2005-11-17 13:01:00
    „Армія повинна пройти через болісний процес очищення від корупції та зловживань” Протягом останніх місяців майже щотижня суспільство через ЗМІ дізнається про затриманих в Міністерстві оборони України хабарників – представників військових комісаріатів, вищих навчальних закладів, підприємств військового відомства. З одного боку, такі повідомлення є свідченням того, що корупція у військовому відомстві ще остаточно не викорінена. Але з іншого боку, і це є більш важливим, факти затримання корупціонерів підтверджують, що боротьба із злочинністю здійснюється більш ефективно і результативно.
     
    Це стало можливим завдяки спільним активним діям Міністерства оборони України, Міністерства внутрішніх справ та Служби безпеки України. Явище корупції за останні 5-7 років уразило своїми метастазами практично усі сфери держави і суспільства. Не оминула корупція і Збройні Сили України. Це ганебне явище негативно впливає на діяльність Збройних Сил України та підриває моральні засади військової служби. Брудні плями на мундирах окремих військовослужбовців негативно сприймаються в армії та в українському суспільстві в цілому.
     
    Переважна більшість військовослужбовців Збройних Сил України – це чесні і порядні професіонали, які метою свого життя обрали служіння суспільству і державі. Повністю побороти корупцію за тиждень, місяць чи навіть рік неможливо. Але міністерство оборони, Генеральний штаб разом з правоохоронними органами, передусім, МВС, СБУ та Управлінням військової контррозвідки, що входить до її складу, розгорнули рішучу боротьбу з корупцією і зловживаннями в армії.
     
    Разом з міністром внутрішніх справ Юрієм Луценком, Головою Служби безпеки України Ігорем Дрижчаним ми визначили ключові напрями боротьби з корупцією у Збройних Силах України і конкретні дії упереджувального та профілактичного характеру. Будь-які матеріали, що фіксують фінансові або економічні зловживання, корупційні схеми невідкладно направляються Міністром оборони до правоохоронних органів для ретельного розслідування і притягнення винних до відповідальності.
     
    Моя принципова позиція полягає в тому, що усі факти зловживань і корупції мають бути розслідувані у максимально стислі терміни і винні особи, незалежно від їхнього рангу і військового звання мають понести покарання у відповідності до закону. Сподіваюся, що органи прокуратури і судові органи займуть принципову позицію і допоможуть Міністерству оборони України у боротьбі з корупцією.
     
    Я запевняю, що жоден факт зловживань і корупції не буде прихований. Навпаки – він стане надбанням суспільства через засоби масової інформації. Суспільство має знати, що армія відторгає ці ганебні явища.
     
    Ми прекрасно розуміємо, що боротьба із злочинністю має два виміри. По-перше, це швидке і жорстке реагування на всі виявлені факти порушення закону. І по-друге, на мій погляд, більш складне – це створення системних запобіжників для викорінення корупції і створення умов для недопущення і профілактики зловживань.
     
    З цією метою протягом останніх місяців я прийняв низку важливих рішень і підписав накази, якими передбачається проведення ротації особового складу у військових комісаріатах, скасування державного замовлення на підготовку офіцерів запасу на військових кафедрах цивільних університетів, ліквідація окремих військових кафедр. Також я підписав наказ про звільнення з військової служби понад 250 військовослужбовців, які протягом багатьох років в порушення чинного законодавства займали посади керівників державних підприємств і госпрозрахункових організацій Міністерства оборони України, головною метою діяльності яких було – отримання прибутку.
     
    Я переконаний, якщо для офіцера метою діяльності визначена не бойова підготовка, а отримання прибутку, то цей офіцер, рано чи пізно, перетвориться на бізнесмена і до його рук почнуть „прилипати” гроші. Така ситуація є неприпустимою, оскільки навіть чесна людина отримає величезну спокусу і стане на хибний шлях, порушуючи закон.
     
    Визначене Президентом України стратегічне завдання – відмова від призову і перехід на повністю контрактну армію дозволить повністю викорінити корупцію у військових комісаріатах, оскільки не буде потреби „відкуповуватися” від армії.Я підписав наказ про комплектування миротворчих контингентів не шляхом відбору окремих кандидатів через військові комісаріати, що нерідко супроводжувалося хабарами, а шляхом визначення підрозділів зі складу Збройних Сил України для виконання миротворчих завдань.
     
    Також я прийняв рішення щодо забезпечення максимальної прозорості тендерних процедур по закупівлі товарів і послуг для Збройних Сил України. До роботи в тендерних комітетах залучені співробітники військової контррозвідки та військової прокуратури.
     
    Заплановані оперативні заходи спільно з МВС та СБУ дозволять викрити корупційні схеми, що складалися в армії роками. Протягом наступних тижнів і місяців суспільство ще неодноразово почує про виявлених у Збройних Силах України корупціонерів.
     
    Попри негативний характер таких повідомлень ми всі повинні розуміти, що вони є свідченням рішучої боротьби з корупцією у Збройних Силах України. Армія повинна пройти через болісний процес очищення. Це сприятиме підвищенню довіри суспільства до людини в погонах і до держави загалом.
     
     "Урядовий портал"


    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.