• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Володимир Заєць: "Соціал-демократи об'єднані ніколи не були партією влади!.."
    Опубликовано: 2005-11-21 11:02:00

    У 2006-му об'єднані соціал-демократи планують повторити вправу, яку філігранно, хоча й не без ризику, виконали в 2002-му. Щоправда, цього разу ситуація дещо складніша: чотири роки тому чинна влада їм якщо й не допомагала, то й серйозного супротиву не чинила, наразі есдеки перебувають у справжній опозиції і, за великим рахунком, жодному з активних політичних гравців більшого масштабу їхнє проходження до парламенту не є вигідним. Попри це, відмовившись від технології створення іменного виборчого блоку одного із своїх лідерів, Леоніда Кравчука, соціал-демократи рішуче заявили про намір самостійно брати участь у виборах.

    Незважаючи на таке позиціонування, СДПУ(О) веде сьогодні не вельми активну виборчу кампанію. Її лідер не посміхається громадянам з численних біг-бордів, а масові акції спрямовані не стільки на залучення нових прихильників, скільки на укріплення лав уже існуючих. Найбільш масштабною ініціативою останніх тижнів стала пропозиція організувати всеукраїнський референдум з приводу доцільності вступу до НАТО. Народний депутат України, заступник голови партії Володимир ЗАЄЦЬ є одним із тих, хто безпосередньо займається організацією процесу.

    До речі, на минулому парламентському тижні пан Заєць був одним із тих, хто вчергове номінувався на посаду віце-спікера. Сам Володимир Володимирович зізнається, що особливих надій з цього приводу не плекав, однак есдеки, все ще вважючи цю квоту своєю, визнали за необхідне "нагадати не дуже порядним політичним опонентам, що обіцянки, навіть по відношенню до опозиції потрібно виконувати".

    - Як приймалося рішення про те, що повести СДПУ(О) на вибори має Леонід Кравчук?

    - Допоки Леонід Макарович є членом СДПУ(О), а він партійності змінювати не збирається, й допоки наша політсила самостійно братиме участь у парламентських виборах, питання про першість у списку навіть не стоїть. Кравчук є першим Президентом України, має партійний квиток із номером "один", очолює нашу парламентську фракцію... Ця людина має беззаперечний авторитет, користується глибокою шаною і любов'ю, причому не тільки партійців й колег по політикуму, а й простих громадян.

    - Зі сторони це виглядає як намагання використати особистісний рейтинг Леоніда Макаровича...

    - "Ховаючи" у списку когось із партійців, неможливо позбавитися від негативу, з яким вони нібито асоціюються. Сьогодні наше завдання - ломка стереотипів сприйняття СДПУ(О) і її лідерів простими виборцями. Потрібно прагнути не просто подолати трьохвідсотковий бар'єр, а зробити це хоча б із мінімальним "запасом", аби ні в кого не виникало спокуси, вдавшись до сумнівних технологічних прийомів, зрештою не пропустити нас до Верховної Ради.

    - Особисто себе ви в першій п'ятірці бачите?

    - Ми це питання поки не обговорювали. Для мене воно, чесно кажучи, не є принциповим. Рішення, за рекомендацією політбюро, прийматиме з'їзд. Очевидно, п'ятірка, в тому числі і з точки зору технології, має бути привабливою для голосуючих. Так само, як і "десятка" - слугувати локомотивом, мотивацією для об'єднання, метою якого є проведення в парламент принаймні тридцяти партійців. Час вчергове відповідати на віковічні запитання: наскільки необхідна присутність у "верхівці" списку жінки, який потенціальний вплив це має на рейтинги; чи можемо ми запросити на перші позиції представників якоїсь конкретної сфери тощо. Наприклад, Олег Блохін, народний депутат, однак він все ж більш знаний у якості спортсмена, майстерного тренера. Він вивів українську збірну до національної частини чемпіонату світу! Очевидно, його робота в авангарді СДПУ(О) додасть нам очок. Хоча, звичайно, ми радитимемося з технологами, соціологами.

    - Дехто скаже: знайомий сценарій - "патріарх, жінка, спортсмен", тільки кінозірки не вистачає...

    - Так, акторів театру й кіно у нас дійсно ніколи не було, й цього разу, певно, також не буде. Але, думаю, якби знайшлася авторитетна у цій царині людина, яка б прагнула у політику...

    Насправді, сьогодні не є доцільним видумувати якісь аж надто оригінальні піар-ходи, що привертають увагу. Думаю, першими у списку мають іти люди, які на сьогодні дійсно представляють обличчя партії, асоціюються із соціал-демократичним брендом.

    - Свою відмову від створення іменного блоку Кравчука ви мотивували тим, що жодна з політичних партій - його потенційних учасниць нібито не спроможна підсилити СДПУ(О). Водночас деякі соціологи свідчать, що такий блок, у разі його створення, отримав би 7% симпатій громадян.

    - Знаєте, я до того рейтингу СДПУ(О), який є на сьогодні, ставлюся абсолютно спокійно. Частково тому, що не сприймаю всі ті негативи, що "повішені" на партію, як об'єктивні. Частково - тому, що жоден із нині оприлюднених рейтингів не враховує ресурсу партії, яка щойно взялася до ведення передвиборчої кампанії. Хоча б - аспекту підтримки на місцевому рівні, що є дуже важливим чинником.

    Окрім традиційних методів передвиборчої роботи, маємо також низку інноваційних розробок, які дадуть, сподіваємось, можливість привести на дільниці, окрім трьохсот тисяч наших членів, до ста тисяч людей із, так би мовити, соціал-демократичного оточення. Йдеться про застосування наших технологічних напрацювань, які ми поки що не озвучуємо. Три відсотки бар'єру для есдеків - не проблема!

    Форум Леоніда Кравчука від початку позиціонувався як громадянський. Про створення на його базі виборчого блоку публічно, принаймні, не йшлося ніколи. Не стану однак заперечувати, що можливість така, вірогідно, розглядалася. Але якщо так, то діяти потрібно було відразу, а не відкладати створення іменного блоку Кравчука "на потім", "в залежності від ситуації".

    - Ви "торгуватимете" місцями у своєму списку ?

    - Ми не маємо такої можливості. Перелік людей, які мають бути у прохідній частині списку, відомий. Дійсно, серед них немало тих, хто асоціюється із великим бізнесом, тож головний тягар фінансових проблем ляже саме на їхні плечі. Це, здається, зрозуміло, не варто лукавити. А от жодна особа, яка не є соціал-демократом, в наш список точно не потрапить.

    - І Леоніда Кучми в ньому не буде?

    - Не тільки не буде, а й навіть можливість така не розглядалася! Та й Леонід Данилович сам не хоче повертатися у велику політику.

    - З якими політтехнологами ви працюєте? Часом, не з російськими?

    - Ось перед вами мій робочий стіл. Тут чимало різноманітного матеріалу з приводу підготовки всеукраїнського референдуму щодо вступу України до НАТО. Ось папка з паперами, тут мої напрацювання відносно оновлення програми СДПУ(О); основні тези, з якими ми підемо на вибори... Все це я, як заступник лідера СДПУ(О), що відповідає за ідеологічний напрямок, як член Політбюро, пропонуватиму до розгляду партійному загалу. Інші члени нашої політсили, у рамках своїх повноважень, також проводять відповідну роботу. Звичайно, у нас є свої аналітики. Зокрема й ті, що допомагають у законотворчій діяльності. Ключові питання обов'язково обговорюються на засіданнях фракції, оскільки то є своєрідний колективний розум.

    Якщо хто й може допомогти есдекам, то тільки вони самі, а не політтехнологи, тим паче російські, які нас двічі, м'яко кажучи, підставляли.

    - Що принципово нового, окрім своєї послідовної опозиційності й ідей референдуму, ви пропонуватиме виборцю? Чому вірити мають саме вам?

    - Насправді нічого нового видумувати не потрібно. Класичні підходи до побудови передвиборчої платформи є ефективними й сьогодні. Нам важливо не просто запропонувати своє бачення розвитку країни, а й конкретні способи вирішення нагальних проблем. Так, в політичній площині варто розділяти внутрішній та зовнішній вектори. Нам, вважаю, необхідно сповзти з геополітичного розлому, в якому перебуває Україна. Наддержави, в першу чергу Росія і США, воюють між собою за переділ геополітичного простору, й Україна знаходиться на перехресті цих протистоянь. Зрозуміло, які це для нашої країни має наслідки, в тому числі й економічні.

    Всередині країни акцент робимо на побудові міцної парламентсько-президентської республіки, реалізацію політичної реформи. В економіці ключовим є рішення проблем відносно незалежності в енергетичній сфері. Йдеться не тільки про налагодження уже існуючої схеми ресурсозабезпечення, але й про довгострокові перспективи - розвідку і розвиток власних надр, відновлення вугільної промисловості тощо. Цим проблемам потрібно приділяти особливу увагу, тому що іншого шляху їх вирішення, окрім як через бюджетні інвестиції, немає. Ще один важливий момент - аграрний комплекс. Селянам завжди багато обіцяють, особливо - перед виборами. Натомість для того, щоб село нормально жило й розвивалося, достатньо вирішити, принаймні, проблеми регулювання цінової політики на зерно і паливно-мастильні матеріали.

    У соціальній сфері пріоритетом є медицина. Важливо, щоб держава робила максимум для розв'язання проблем СНІДу, раку й алкоголізму, забезпечуючи стовідсоткове бюджетне фінансування. Люди повинні мати шанс поборотися за життя. Тепер "дитяче питання". Старе гасло не втратило актуальності: дітей потрібно забирати з вулиці. Чесно кажучи, ця проблематика є для мене найбільш хвилюючою, оскільки найменшій моїй дитині всього п'ять місяців, й усе, що пов'язано з маленькими нашими громадянами, мені близьке й зрозуміле.

    З електоральної точки зору, це, вочевидь, не принесе нам аж надто серйозних бонусів, однак саме тут ми маємо апелювати до питань гуманізму, зрештою - відповідальності за майбутнє. Повірте, соціал-демократи є насправді набагато кращими, ніж нас зазвичай уявляють.

    - Стосовно всеукраїнського референдуму щодо НАТО позиція есдеків видається, як мінімум, непослідовною. За часів Кучми ви агітували за НАТО, а тепер висловлюєтесь проти...

    - Невже есдеки привнесли це штучно? Невже ця тема не є актуальною, невже реально не впливає на стан справ всередині країни і ззовні? Хіба можна сказати, що ми щось таке вигадали "спеціально під вибори"? Навпаки, реакція абсолютно природня! Адже зрозуміло, що всі економічні ускладнення у відносинах України й Росії обумовлені в тому числі й значною нашою активізацією у напрямку НАТО.

    Якщо ви вже так хочете, ідея референдуму народилася в голові не у Віктора Медведчука. Відверто кажучи, ініціатива була моя, саме я готував і готую всі матеріали, в тому числі - й тематичну заяву.

    - Так чи інакше, наразі ви отримаєте свої відсотки просто як партія, а не як "партія влади"...

    - А коли ми, йдучи на вибори, були "партією влади"? Хіба 2002-го нам допомагав так званий адміністративний ресурс? Ні, він тоді працював на блок "За Єдину Україну", який очолював нинішній спікер ВР Володимир Литвин. До речі, наразі у мене є документи, в яких засвідчено, як в ту кампанію відбувалася підробка протоколів, як "знімалися" голоси з есдеків, з соціалістів і з ПСПУ на користь "Єди". Відзначу, що ні з "НУ", ні з комуністів нічого чомусь не "знімалося". Ці документи я оприлюднював у себе в регіоні, Нестор Шуфрич - на одній із останніх своїх прес-конференцій. Так що, ми свої голоси здобували не "завдяки", а "всупереч".

    - У будь-якому разі з Партією регіонів ви конкуруватимете за один і той самий електорат...

    - Де чий електорат - то ще велике питання. Адже немало з тих 15 мільйонів, які так часто згадує Віктор Федорович, в ту кампанію не стільки підтримували його особисто, скільки опонували в такий спосіб протилежній "помаранчевій" стороні. Погодьтеся, більше сорока відсотків у другому турі й трохи більше двадцяти, що він їх має сьогодні, - це, як кажуть, дві великі різниці. Тобто у нас є виборець, за чиї симпатій варто поборотися, в тому числі й на Західній Україні, хоч що б там хто говорив.

    - Навряд чи вони захочуть із вами блокуватися після виборів, уже у Верховній Раді, як про це багато хто говорить...

    - А я не сильно переймаюся тим, хто захоче блокуватися із нами в майбутньому парламенті! Коли ми пройдемо до Верховної Ради, то, переконаний, знайдемо можливість на умовах, вигідних собі й Україні, створити коаліцію, бути впливовою політичною силою. В 1998 році наша фракція складала всього 17-20 чоловік, з 2002-го нас ніколи не було більше сорока, але ж ми завжди змушували рахуватися зі своєю позицією!

    - Чому, на вашу думку, не відбулося єдиної опозиції?

    - Це питання до Віктора Януковича. Щодо есдеків, то я іще з січня говорив, що партія повинна готуватися до самостійної участі в кампанії, не розраховуючи на жодні блоки, в тому числі - із Партією регіонів. Насправді те, що такий блок не має шансів, було очевидно ще тоді.

    Логіку "регіоналів" зрозуміти просто. Загальнополітична ситуація наразі є для них сприятливою, і якщо ПР бачить, що набирає непогані відсотки й без СДПУ(О), то пробує упоратися своїми силами...

     "УКРАЇНСЬКИЙ ВИБІР"



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.