• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Бюджетна революція
    Опубликовано: 2005-11-30 10:24:00
    Мери міст висувають ультиматум...
     
    Завтра в парламенті та навколо нього розгорнеться наступна бюджетна битва. На одному боці буде центральна влада, в основному уряд, а на іншому - делегації з міст України на чолі з мерами, а також представники обласних рад. "Міста" збираються пікетувати Верховну Раду, протестуючи проти проекту державного бюджету на 2006, який 1 грудня мають слухати в парламенті у другому читанні.
     
    Питання ставиться категорично: якщо пікетування не допоможе відновити справедливість у міжбюджетних відносинах, то мерії збираються відмовитися від делегованих повноважень, які фінансуються, за їхнім твердженням, щонайбільше, на 70%. Як передбачив голова Асоціації міст Михайло Пітцик, таке рішення може бути прийнято міськими радами вже в грудні цього року. У цьому випадку бюджет знову доведеться переглядати.
     
    Ціна питання: міжбюджетні трансферти пропонується збільшити на 5 млрд. гривень, щоб мерії міст були забезпечені фінансовими ресурсами для виконання делегованих державних повноважень у сфері охорони здоров'я, народної освіти і тощо. Крім того, йдеться про збільшення обсягів додаткової дотації на зменшення фактичних диспропорцій між місцевими бюджетами через нерівномірність мережі бюджетних установ, а також субвенцій із державного бюджету місцевим бюджетам на соціально-економічний розвиток регіонів, виконання заходів щодо попередження аварій і запобігання техногенним катастрофам.
     
    Природно, уряд від усього цього не в захваті. Юрій Єхануров виступає проти подальшого збільшення витрат у проекті державного бюджету України на 2006 рік і сподівається, що він не зазнає істотних коректив під час другого читання. Він прагне якнайшвидше поставити крапку в конфлікті з регіонами. "Щойно в другому читанні буде прийнято бюджет, для місцевих бюджетів це вже все, це вже остаточне рішення", - підкреслює прем'єр. Він сподівається, що держбюджет буде прийнято у другому й остаточному читанні одночасно. "Однак якщо будуть розходження - це життя", - зауважує Єхануров, який уже давно зарекомендував себе як реаліст і прагматик.
     
    Від життя, природно, нікуди не подінешся. Голова Верховної Ради Володимир Литвин знайомився з нею у ході робочої поїздки до Рівненської області, а тому передрікає "надзвичайно складний процес" при обговоренні бюджету в другому слуханні. Він передбачає три варіанти дій парламенту. Перший - "здатися уряду", другий - повернути йому бюджет для доопрацювання (на даному етапі такий варіант законом не передбачений), третій - доопрацювати проект держбюджету відповідно до бюджетної резолюції та бюджетних висновків, затверджених парламентом.
     
    Спікер висловився за скасування негативної практики, коли спочатку фінансуються проблеми центру, а потім все інше прямує на місця. Він передбачає, що уряд має погодитися з пропозицією парламенту про виділення додаткових 5 млрд. гривень на делеговані повноваження, а також збільшення фінансування агропромислового комплексу (це друга бюджетна фішка, за яку точитиметься боротьба в грудні).
     
    Сильним гравцем на боці бунтуючих мерій виглядає київський міський голова Олександр Омельченко. Він іде на вибори, а тому відчуває себе досить розкуто. І навіть розцінює проект держбюджету на 2006 рік як "бюджет доїдання". Зокрема Омельченко зазначає, що проектом держбюджету на 2006 рік не передбачено виділення Києву коштів на будівництво метрополітену, тоді як тільки в 2005 році столиця витратила на ці цілі понад 240 млн. гривень.
     
    Чи спроможний український держбюджет узяти на себе такий додатковий вантаж? Експерти готують на це питання досить скептичну відповідь. Зокрема керівник групи радників голови Національного банку Валерій Литвицький вважає, що нарощування витрат у проекті державного бюджету України на 2006 рік збільшує ризики для економіки. На його думку, дефіцит держбюджету- 2006, що пропонується зараз урядом на рівні 2,5% ВВП, вже є "вкрай ризикованим". Дефіцит бюджету, - упевнений Литвицький, - є не найкращим стимулятором розвитку економіки".
     
    Водночас експерт вважає, що він може слугувати досить істотним чинником прискорення інфляції. "Зростання економіки краще стимулювати не через додаткові витрати за рахунок грошей від приватизації, а через зменшення податків", - нагадує відому істину Литвицький.
     
    Але в парламенті, вже в значній мірі зорієнтованому на вибори, з цього приводу існують (навіть серед правих політиків) різні думки, аж до радикальних.
     
    Так, заступник глави бюджетного комітету Валерій Асадчев у бесіді з "Днем" повідомив, що вважає цілком виправданими й справедливими наміри регіонів і міст. Він порадив уряду дослухатися до їхніх вимог і знайти для них, як мінімум, три мільярди гривень. Він також радить міністру фінансів Віктору Пинзенику не гальмувати ("до нього цим займався Азаров") реформи бюджетного процесу: "У нього лежить новий бюджетний кодекс, і він свідомо його гальмує".
     

    "День"



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.