• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Херсонщина: Суб’єкти виборчого процесу, звертайтеся!
    Опубликовано: 2005-10-12 17:31:00
    У період підготовки виборчої кампанії 2006 року Херсонська обласна організація Комітету виборців України розпочала програму надання методичної допомоги органам місцевого самоврядування та державної влади з питань виборчого законодавства.
     
    Прикмета нового часу – органи державної влади та місцевого самоврядування відчули потребу у допомозі громадських організацій. Це досягнення демократії відбулося під впливом двох факторів: з одного боку – третій сектор (громадський) настирливо "ломився" у двері влади з пропозиціями щодо співпраці та допомоги протягом всього періоду незалежності. А з другого боку – політика нової влади ставить чиновництво у такі рамки, що вони згідно постанов змушені йти на контакти з громадськістю.
     
    У даний момент на першому плані для виконавчих органів влади стоять питання, пов’язані з організацією наступних виборів. Бо законодавець приготував декілька сюрпризів у вигляді змін до закону про вибори депутатів Верховної Ради та постанови ЦВК щодо загального списку виборців.
     
    А в умовах жорстких кадрових переміщень, коли ніхто не застрахований від втрати свого насидженого крісла, посадовці місцевого самоврядування дуже переживають, щоб не потрапити в халепу, не розібравшись у новелах виборчого законодавства. А місцеві депутати переймаються питаннями пропорційної системи виборів. Ці теми і були розглянуті на семінарах, що провели фахівці Херсонської обласної організації Комітету виборців України – Дементій Білий та Олександр Мошнягул. Перший – у Херсонській міській раді на дні депутатського навчання, підчас якого більше уваги було приділено пропорційній системі виборів та відповідальності кандидатів в умовах нової системи. З 75 депутатів були присутні біля половини, але ті, хто прийшли виявили не абияку зацікавленість. Активно ставили питання, обговорювали політичну ситуацію, що склалася в нашому місті.
     
    А другий семінар відбувся підчас апаратної наради в Комсомольському райвиконкомі. Тут тема закону про вибори розглядалась під іншим кутом – організація виборів, створення виборчих комісій, списки виборців. Дещо збентежила посадовців звістка, що згідно змін до законодавства максимальна кількість виборців на одній дільниці не повинна перевищувати 2,5 тисячі, коли раніше ця цифра складала – 3 тисячі. Тобто тепер треба буде "перекроювати" дільниці, створювати нові, шукати приміщення, кадри, обладнання тощо. Неоднозначна ситуація і з загальним списком виборців: створена міська робоча група, яка отримає фінансування на підготовку загального списку (див. http://www.cvk.gov.ua/info/post_kmu_987_2005.htm), а відомості для нього готовлять у райвиконкомах. Питання: як буде винагороджено безпосередніх виконавців кропіткої та відповідальної роботи, що працюють у райвиконкомах?
     
    Звісно, питання і проблеми щодо виборчого законодавства, процедур, пов'заних з організацією виборів, дотриманням прав виборців, запобігання порушень та фальсифікацій, будуть ще виникати протягом виборчої кампанії. Херсонська обласна організація Комітету виборців України готова надавати консультації, проводити навчання.
    Звертайтеся, бо саме задля цього ми і працюємо.
     
    Наталія Богренцова, "Політична Херсонщина", Херсонська обл.
     
    „Політична Україна”


    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.