• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Маркіян Іващишин :"Ми готові стати "санітарами політичного лісу"
    Опубликовано: 2005-10-21 12:50:00
    Розмова з Маркіяном Іващишиним, керівником Львівської міської організації партії "Пора"
     
    Маркіян Іващишин називає себе підприємцем, який не отримує задоволення від заробляння грошей, проте любить витрачати їх, зокрема на культуру.
     
    У 1990-х він був одним із лідерів студентської "революції на граніті", відтак відстоював тезу про необхідність самореалізації тієї молоді, яка виборювала незалежність. Згодом розпочав підприємницьку діяльність і створив Мистецьке об'єднання "Дзиґа" та картинну галерею, започаткував низку фестивалів і мистецьких симпозіумів, які, попри тодішній суспільний песимізм, стали успішними та завоювали авторитет удома й за кордоном. 2001 р., після вбивства Георгія Гонґадзе, М. Іващишин став одним із лідерів громадського руху "За правду!", заснував із партнерами незалежне видання "Львівська газета", а новий 2004 рік ледь не зустрів у "казематах" місцевої податкової, яку тоді очолював Сергій Медведчук. Сьогодні відбудеться міська конференція партії "Пора", отож пропонуємо розмову з її львівським керівником.
     
    - Маркіяне, чому після стількох років знову активна політика, й чому саме "Пора"?
     
    - За весь цей час стало зрозуміло - зміни не прийшли, кардинально нічого не змінилося. Для того ж, щоб не чекати на нову революцію, страждання та репресії, можна спробувати змінити все це тепер. Тому політика. А "Пора" - це нова політична сила, що може запропонувати нові взаємини та змінити систему. Це партія, яка від самого початку будується на абсолютно нових засадах і, що важливо, на нових людях. Вони не мають тягаря старої політичної системи - вони живуть майбутнім.
     
    Партії, до речі, з огляду на нове законодавство, мають іншу роль - вони більш відповідальні щодо реалізації влади, й тому надважливим стає процес формування партій, їхніх програм і конкретики щодо політичної ситуації. На моє переконання, саме в "Порі" можна зробити це принципово, вірно та щиро. Тут немає старих стереотипів і, найважливіше - старих зобов'язань, "кредитна історія" яскрава та чиста. Партії повинні бути відкритими - й у людях, і в мотиваціях, - а суспільство має контролювати їх. Саме тому ми й не маємо ховатися за кулуарними домовленостями. А щодо моєї попередньої участі в ПРП... Ніколи не йшов у партію заради політичної чи економічної вигоди, просто на той час ідеї та цілі - мої та середовища друзів - збігалися з тим, що робила ПРП. Партія - це інструмент, що допомагає реалізувати спільні ідеї, в які обов'язково потрібно вірити. Важливо не спекулювати. Сьогодні я вірю в "Пору".
     
    - Старих зобов'язань, може, й немає, однак можуть з'явитися нові, надто якщо "Пора" вирішить блокуватися з кимсь на цих виборах...
     
    - Особисто я проти будь-якого блоку. Насамперед тому, що чистого блоку не вийде.
     
    Єдина мотивація, яка може спонукати до блокування, - це страх самостійно не виграти вибори. Але ми не маємо такого страху. Навіть більше, ухвалили рішення про відсутність прямої вертикалі - центральні блоки не повторюватимуться на регіональних рівнях. Середовище львівського міського осередку партії несе відповідальність за всю партію, а на території Львівщини діє самостійно. Ми відповідаємо за всіх своїх представників у владі: і за їхню порядність, і за фаховість, і за відданість громаді.
     
    - Нещодавно "Пора" заявила про критичне ставлення до недоторканності депутатів...
     
    - Усі представники "Пори" в різних радах написали заяви, що відмовляються від неї. Це лише свідчення добрих намірів, бо такі заяви не мають юридичної сили. Є декілька депутатів, зокрема депутат ЛМР Віталій Загайний, котрі заявили, що готові скласти мандати. Як відомо, закон про недоторканність депутатів місцевих рад оскаржено в КС, після його рішення робитимемо наступні кроки. Якщо радикально, то не хотілося б порівнювати наших народних обранців з панівною кастою. Депутат свідомо має витрачати левову частку енергії, часу, таланту на користь громаді без приватної вигоди, лише заради примноження свого доброго імені й ідейної самореалізації.
     
    - Що "Пора" пропонуватиме Львову?
     
    - Таланти, чесність, прозорість і самовідданість, професійність наших представників у владі, їхню самодостатність, з-поміж іншого й матеріальну. Саме вона стане запорукою того, що члени партії у владі не матимуть власних інтересів. Приблизно через два місяці запропонуємо реальну програму, не тільки виборчу, а й ту, яку втілюватимуть майбутні депутати від "Пори". Розпочали активну дискусію, залучаємо професіоналів. Важливо, щоб депутат чітко знав, що саме він хоче змінити та досягнути, щоб усе було обґрунтовано фахівцями. Тоді ефективність дій фракції помножується. До речі, нині відкритість декларують усі, а ми її реально забезпечуємо: оголосили всі свої зібрання відкритими для громади, запрошуємо журналістів і членів партії, адже якщо виборець довіряє партії, він має знати, які рішення вона ухвалює, який механізм їх прийняття. Неприпустимо, аморально та скандально проводити закриті засідання, як це нещодавно вчинила "Батьківщина".
     
    - Чи братиме "Пора" участь у виборах міського голови?
     
    - Наразі не маємо в партії "гідного" кандидата. Тому радше схильні виконати функцію "санітарів лісу" - доводити до громади реальність і правдивість претендентів на посаду міського голови. Те ж саме робила "Пора" під час виборів президента. Переконаний, що така позиція буде корисна насамперед для львів'ян: вони краще орієнтуватимуться у виборчому процесі. Бо справжня зміна, чи, якщо хочете, революція, відбувається тоді, коли приходять нові політики, точніше нова політика, коли персоналії не настільки важливі, як тепер. Кажуть, нині в суспільстві розчарування, - в "Порі", натомість є усвідомлення своєї ролі. Люди не повинні впадати в депресію від того, що сваряться два політики, нехай найпопулярніші. Суспільство повинно будувати майбутнє на ідеологічному виборі. А ми маємо ситуацію, коли праві сповідують ліві принципи в соціальній сфері, й навпаки - ліві відстоюють інтереси олігархічного капіталу, - все залежить від теми та суспільних настроїв. Маємо до певної міри не політику правди, а політику пристосування. У виборах міського голови ми за те, щоб кандидати боролися на полі стратегії для міста. Хто краще виглядає зовні чи краще продумає піар-стратегію - це кампанія не для Львова. Аморально витрачати гроші на біґборд, якщо перед ним втрапляєш колесами в яму на дорозі. Мало говорити, що плануєш зробити, треба знати, як і за скільки часу. Львів більше не витримає експериментів із менеджментом.
     
    - Тобто ви - за відхід усіх нинішніх політиків?
     
    - На 70% вони - порядні люди. Йдеться не про повну заміну політиків, а про зміну політики. І харизматичні особи знайдуть собі місце в ній. Насамперед ті, які вміють говорити правду. Казати з телеекранів і на мітингах те саме, що в себе на кухні чи в кабінеті. Суспільство має відвикнути від політичного цинізму й теж вимагати правди. Не треба примружувати очі та скептично кивати головою: "Говори, говори, а ми знаємо, що все не зовсім так". Необхідно вставати й голосно казати: "Скажи правду!"
     
    - Які найближчі плани "Пори"?
     
    - Нині триває кампанія збору підписів проти депутатської недоторканності, формуємо осередки, готуємо "круглі столи" професійних середовищ. Маємо багато ініціатив від членів і міської громади, отож те, що робитиме "Пора", залежить від кожного з нас. Ми завжди чекаємо на пропозиції в нашому новому офісі по вул. Пастернака, 7. Приходьте, адже разом нас справді багато.
     
    Сергій Смірнов,"Львівська газета"
     
     
     


    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.