• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Микола Томенко: «Ми дограємося до того, що в нас Президент Ющенко буде нечинний»
    Опубликовано: 2006-01-16 17:15:00

    Перебуваючи минулої п'ятниці у Львові, Микола Томенко, який замикає першу трійку виборчого списку БЮТ, дав ексклюзивне інтерв'ю "Поступу" з приводу нещодавнього скандального голосування щодо відставки уряду Єханурова, яке викликало чимало запитань у широких колах громадськості, особливо у Західному реґіоні.

    - Голосуючи за відставку уряду Єханурова разом із СДПУ(о) та Партією регіонів, чи не боялись Ви, що втратите частину електорату, особливо в Західній Україні?

    - Ми свідомі того, що на емоційному рівні втратили популярність, та тільки на емоційному. Проте емоції проходять. А на раціональному рівні ми були тією силою, яка показала, що одна справа говорити, що ти любиш Україну, а інша справа - ті документи, які в контексті любові до України ти підписуєш. Я думаю, що дискусія щодо енергетичної безпеки України ще не завершилася. Після того, як вона закінчиться, і всі побачать, чого нам вдалося не допустити, чи вдасться не допустити - речей, які матимуть наслідок втрату енергетичної безпеки України, тоді всі достойно оцінять наш крок. Енергетична безпека і Єхануров - непорівнювані величини. Я думаю, що можна пожертвувати прем'єр-міністром Єхануровим і зробити його виконувачем обов'язків, аби він працював під контролем Президента і парламенту, але не можна пожертвувати власною енергетичною безпекою. Ціна - різна. Якщо в когось душа болить, що Єхануров уже не прем'єр, а виконувач обов'язків прем'єра, то ми спокійно до цього ставимося.

    - Своє голосування за відставку Ви аргументуєте можливою загрозою національним інтересам. Однак чи не було тут політичних мотивів?

    - У нас не може бути політичних мотивів, бо це не наш уряд, ми його не формували. Політичні мотиви можуть бути в Януковича, адже він і його партія голосували за Єханурова. Треба його запитати: "Вікторе Федоровичу, які у Вас були політичні мотиви, що ви відмовилися від уряду, який підтримали?" Ми цей уряд не підтримували, бо вважали, що не можна на період виборчої кампанії призначати виборчий уряд однієї політичної партії. Ми це Президенту говорили, однак нас не послухали. Тому ми не маємо жодних мотивів політичних чи неполітичних, ми маємо мотив лише за конкретну справу. Вважали,, що ця конкретна справа становить небезпеку, і тому голосували.

    - Однак, пане Миколо, зараз дуже багато говорять про те, що внаслідок цього голосування дестабілізована ситуація в Україні. А крім того, завдяки відставці уряду частина електорату може відійти навіть від "Нашої України"...

    - Я вам одразу хочу сказати, що мене не цікавить електорат, мене цікавлять лише громадяни і Україна. Я думаю, цим голосуванням ми Україні сказали, що не можна її суверенітет продавати, а громадянам, що вони повинні контролювати дії влади. Якщо хтось від цього щось більше отримав, а ми втратили, то Бог із ним. Я ще раз наголошую, ця дискусія про електорат -неправильна. Ми про електорат не дебатуємо, і про рейтинги не дебатуємо, це Роман Петрович (Безсмертний - Авт.) дебатує про рейтинги, Єхануров дебатує. А нас не цікавлять рейтинги.

    - Однак Ви відповідаєте за ту ситуацію, яка сьогодні склалася в країні, коли Верховна Рада наголошує, що уряд у відставці, а в Кабінеті Міністрів таке рішення називають неконституційним!

    - За що ми відповідаємо? За дилетантство членів уряду, які не читають Конституції? За це ми не відповідаємо! Члени уряду повинні читати Конституцію, за яку вони також голосували. А там написано, що рішення Верховної Ради може оскаржити Конституційний Суд. Коли суд такого рішення не оскаржив, то таке рішення чинне. Інакше ми дограємося до того, що в нас Президент Ющенко буде нечинний, тому що постанову про відставку Януковича визнають нечинною. Я думаю, що якраз з того боку іграшки - прем'єр Єхануров каже, що "я виконувач обов'язків", а потім зранку стверджує, що "Головатий сказав, що я вже не виконувач обов'язків". Або ми за законом живемо, або ні. Згідно з Конституцією, ми маємо уряд, який відправили у відставку, що виконує свої обов'язки - і нема з цього трагедії. Адже у нас було багато Кабінетів Міністрів, які виконували обов'язки. На щастя, є Президент. Голова держави, який керуватиме урядом, що виконує обов'язки, контролюватиме його і не буде ніяких проблем. Тільки дай Бог, щоб вони ще одної угоди такої не підписали.

    - Багато зараз говорять, що ситуативна більшість, яка голосувала за відставку уряду, може продовжити своє існування навіть у новому парламенті. Адже ширяться чутки, що БЮТ веде переговори з Партією регіонів про утворення коаліції. Чи можливе таке?

    - Можливе! Одразу на наступний день після того, як республіканці (керівна в США партія -Авт.) підпишуть політичну угоду з "Аль-Каїдою".

    Володимир Кучер , Поступ

    «Обсудить на форуме Силы Народа»



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.