• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Втрати у садівництві: хто покриє збитки?
    Опубликовано: 2017-07-27 13:10:15

    Не секрет, що цьогоріч садівники зазнали значних збитків врожаю через вередливу весняну погоду: різка зміна тепла на тривалий холод спричинили зміни у вегетації рослин. Значних збитків зазнали виробники винограду, фруктів та ягід. За даними МінАПП загальноукраїнський недобір врожаю цих культур  на рівні 30%, проте інші аналітики стверджують, що збитки у ягідництві та садівництві сягають 50%-80%.

    Як продовжувати працювати у таких умовах недобору врожаю? Як компенсувати збитки? Як планувати роботу на перспективу, адже сади закладаються не на один рік? Вихід є – звернутися до надійних експертів ринку агрострахування, порадитися з ними щодо програм, які можуть бути цікавими саме вам і бути впевненим, що буде  відшкодування, в разі примх погоди.  Треба лише обрати надійну страхову компанію або надійного страхового посередника.

    Пропонуємо читачам ознайомитися з основними параметрами страхування майбутнього врожаю багаторічних насаджень за програмою  ТОВ «АГРОРИСК» - першого незалежного постачальника послуг в Україні, який спеціалізується на управлінні сільськогосподарськими ризиками та надає послуги з комплексної незалежної оцінки діяльності рослинницьких підприємств (включаючи садівництво та вирощування багаторічних рослин), тваринницьких комплексів, тепличних господарств.

    У випадку недобору або загибелі врожаю виноградних насаджень (врожаю фруктів, ягід) або загибелі виноградних лоз (фруктових дерев/кущів) протягом року аж до збору врожаю багаторічних насаджень, програми  компанії  «АГРОРИСК» компенсують вартість недоотриманого врожаю багаторічних насаджень та постраждалих/загиблих лоз/дерев/кущів.

    Строк дії договору страхування: на термін до збору врожаю або з осені поточного року до кінця наступного року

    Страхові ризики: Усі погодні ризики осінньо-зимового періоду, Весняні заморозки, Град, Ураган, Посуха, Пожежа, Землетрус, Надлишкові опади, що перешкоджають застосуванню засобів захисту насаджень, Надлишкові опади, що перешкоджають збору врожаю, Осінні заморозки, Епіфітотійного розвитку хвороб рослин, епіфітотійного розмноження шкідників рослин, вторинних хвороб рослин, Вторинні хвороби насаджень, Протиправні дії третіх осіб

    Також можуть додаватися інші погодні ризики за бажанням виробника.

    Під страховим випадком слід розуміти:

    •        Для майбутнього врожаю багаторічних насаджень (садів) – зниження фактичної врожайності насаджень до рівня нижчого за гарантовану врожайність внаслідок будь-яких застрахованих ризиків протягом строку дії договору.

    •        Для виноградних лоз (фруктових дерев, кущів) – загибель або необхідність обрізки лоз (дерев) внаслідок будь-яких застрахованих ризиків протягом дії договору.

    Страхова сума визначається:

    •        Для майбутнього врожаю багаторічних насаджень – у розмірі середньої фактичної врожайності по ділянці за попередні 5 років помноженої на площу ділянки та на вартість 1 центнера фруктів. Вартість 1 центнера встановлюється за бажанням виробника.

    •        Для лоз (дерев/кущів) – у розмірі замісної вартості ремонтної лози (дерев/кущів) та/або робіт з ремонту. Вартість витрат на ремонтні роботи встановлюється виробником та має бути документально підтверджена.

     

    Гарантована врожайність встановлюється як 80% або 70% від середньої врожайності фруктових насаджень на ділянці за попередні 5 років.

    Наприклад, вартість страхування для виноградних насаджень може складати:

    Для страхування врожаю винограду:

    •        За гарантованої врожайності 80% від середньої: від 7% від страхової суми

    •        За гарантованої врожайності 70% від середньої: від 6% від страхової суми

     

    При страхуванні загибелі лози

    •        У випадку загибелі та необхідності обрізки більше 10% застрахованих лоз: 4% від страхової суми

     

    Можливо страхувати лозу/дерева/кущі окремо від врожаю. При цьому умови страхування встановлюватимуться індивідуально для кожного окремого господарства. Також є можливість укласти договір страхування на окремі сорти багаторічних насаджень.

    Варто враховувати, що на вартість страхування впливають наступні фактори: рівень врожайності в господарстві за попередні роки, місцезнаходження багаторічних насаджень, кліматичні умови, статистика ризиків в регіоні вирощування та ін.

    «Садівництво – капіталомістка галузь,  втім, схоже, що українські сільгоспвиробники все ще сподіваються на прихильність погоди і не надто переймаються погодними катаклізмами. Досі агрострахування в Україні залишається  на рівні близько 5%», - зазначає експерт ринку агрострахування, гендиректор компанії «АГРОРИСК» Володимир Юдін.

     У той же час на експортних ринках Україна конкурує з країнами, де рівень агрострахування набагато вищий. Наприклад, в США він складає 75%. Повільно, але українські сільгоспвиробники починають усвідомлювати, що страхування сільгоспризиків здатне не просто покрити втрати, яких аграрії зазнають через погодні примхи, але й забезпечити йому стабільний розвиток, надати фермеру відчуття впевненості і захищеності.

    agronews.ua



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.