• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Україна забезпечена власним рисом на 30%
    Опубликовано: 2016-09-20 19:00:00

    Протягом останніх двох років ціни на рис в Україні залишаються стабільними, на відміну від гречки, яка подорожчала мало не вдвічі. І це при тому, що майже всю гречку вирощують в країні, а рис сіяли в основному в анексованому Криму.

    У роздрібних мережах рис можна знайти за ціною від 17 грн/кг, тоді як вартість гречки стартує від 30 грн.

    За словами директора Інституту рису НААН Володимира Дудченка, рисом власного виробництва Україна забезпечує себе приблизно на 30%. До анексії Криму цей показник був на рівні 70%. На півострові залишилося 30 тис. га рисових полів зі штучним зрошенням.

    Основним виробником цієї культури в Криму був агрохолдинг UkrLandFarming Олега Бахматюка.

    «У нас було 12 тис. га рисових полів і завод з переробки цієї культури. Зараз там нічого не працює», — розповідає заступник генерального директора компанії Ігор Петрашко.

    Крім того, у минулому році українські аграрії засіяли рисом всього 11,7 тис. га, а урожай склав не більше 62,5 тис. т. Вирощуванням рису в країні наразі займаються 25 господарств, серед них одне з найбільших підприємств — «Дослідне господарство Інституту рису НААН».

    На думку Дудченка, Україна має все необхідне, щоб збільшити виробництво цієї культури і з країни-імпортера перетворитися на експортера.

    «Тільки в Херсонській, Миколаївській та Одеській областях рисом можна засівати 260 тис. га. Тим більше що раніше рис був маржинальною культурою», — зазначає експерт.

    Наприклад, в 2007/2008 маркетинговому році маржинальність виробництва цієї культури в Україні доходила до 200%, тоді як зараз вона впала до 80%. У той період світові запаси рису сильно скоротилися. В результаті кілька країн ввели обмеження на його експорт, а Індія — один з найбільших виробників рису — навіть почала імпортувати продукт. Зараз же ціни на сировинні товари продовжують падати, в тому числі і на рис.

    У 2014 році, коли стало зрозуміло, що через втрату більшої частини площ, придатних для вирощування рису, його урожай в Україні різко знизиться, на ринок зайшло багато імпортерів. Зараз основну частину цієї культури ми завозимо з Індії, Пакистану та В'єтнаму.

    agravery.com



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.