• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Держлісагентство: Санітарні рубки лісів будуть жорстко обмежені
    Опубликовано: 2016-06-09 15:00:00

    Основні зміни до Санітарних правил у лісах України стосуватимуться обмеження суцільних санітарних рубок винятково випадками очевидної природної стихії, наприклад, вітровалів, буреломів, масового всихання. Вони застосовуватимуться лише як вимушена і безальтернативна дія, в інших випадках – будуть заборонені. Про це заявила Перший заступник Голови Державного агентства лісових ресурсів Христина Юшкевич під час прес-туру «Проблема масового всихання хвойних насаджень на території держлісфонду Житомирської області», повідомили AgroNews.ua в прес-службі Держлісагентства.

    Вона також зазначила, що на сьогодні питання здійснення санітарно-оздоровчих заходів досить актуальне у суспільстві. «Інколи під виглядом таких заходів відбувається вирубка здорових дерев. Саме тому Державне агентство лісових ресурсів ініціювало розроблення змін до Санітарних правил у лісах України. Робоча група, до якої увійшли представники Мінагрополітики, Мінприроди, Держекоінспекції, провідні науковці, представники громадськості та екологи розробили такі зміни», - повідомила Христина Юшкевич.

    За її словами, окрім жорстких обмежень здійснення санітарних рубок у лісах, передбачатиметься повна їх заборона у певних зонах – природно-заповідних об’єктах і територіях, а також у місцях гніздування рідкісних хижих птахів. «Для забезпечення громадського та природоохоронного контролю здійснюватиметься попереднє оприлюднення планування рубок з обґрунтуванням їх доцільності. Ми пропонуємо залучати до складу спеціальних комісій, які обґрунтовують необхідність таких заходів, більш широке коло осіб, зокрема, представників органів місцевого самоврядування», - наголосила Перший заступник Голови Держлісагентства.

    Окрім того, у разі ухвалення змін буде припинено суцільні санітарні рубки в заповідній зоні, зонах регульованої та стаціонарної рекреації національних природних парків, у буферних зонах біосферних заповідників, в орнітологічних і загальнозоологічних заказниках тощо.

    Цими змінами передбачається заборона санітарних рубок у період масового розмноження диких тварин (з 1 квітня по 15 червня).

    «Як я вже наголошувала, лише у випадках, коли не можна боротися зі шкідниками біологічними засобами, буде застосовано суцільну санітарну вирубку. В інших випадках така вирубка не дозволятиметься. Держлісагентство серйозно налаштоване на те, щоб удосконалити правила санітарно-оздоровчих заходів у лісах з метою унеможливлення будь-яких зловживань», - підкреслила Христина Юшкевич, додавши, що зараз зміни до Санітарних правил у лісах України проходять процедуру погодження в органах влади і найближчим часом будуть розглянуті на засіданні Уряду.

    Обговорюючи проблему всихання хвойних насаджень та шляхів її подолання, було зазначено, що у першу чергу потрібно дослухатися до науковців та фахівців-практиків.

    «Змінюється клімат, погодні умови, зменшується кількість опадів, відповідно є питання недостатності вологи. Ця проблема є і на Житомирщині, і в Карпатських лісах, і не лише в Україні, а й в усій Європі», - зазначила Перший заступник Голови Держлісагентства.

    За її словами, провідні науковці працюють над методами подолання хвороб лісу. «Якщо ми вчасно не локалізуємо осередок хвороби лісу на початковій стадії, це може призвести до її неконтрольованого масового поширення на значні площі насаджень та їх деградації. Цього допускати не можна, адже ліс - це легені планети. Відповідно, якщо ліс здоровий, то і легені у нас будуть здоровими», - підкреслила Христина Юшкевич.

    agronews.ua



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.