• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Китайський прорив: чи зможе експорт в Піднебесну замінити російський ринок?
    Опубликовано: 2015-10-01 09:00:00

    Українські молочні підприємства зможуть компенсувати втрату російського ринку, отримав право експортувати в Китай. Про перші партії вже домовлено.

    Україна отримала новий ринок – в понеділок, після довгих перемовин, підприємствам надали право експортувати молочні продукти до Китайської Народної Республіки. «Насправді це величезний прорив, до якого ми йшли дуже довго. Можна сказати, що одна з головних подій року для всій галузі», - заявив президент Асоціації виробників молока Андрій Дикун.

    Як повідомила прес-служба Мінагрополітики,  адміністрація із сертифікації та акредитації КНР оцінила ветеринарний нагляд та державну систему контролю безпечності при виробництві молочних продуктів в Україні, та визнала її еквівалентною до китайської.

    Це не перша з’ява української «молочки» на китайському ринку. Нагадаємо, що у 2012 році між ветеринарними службами України та КНР було підписано ветеринарний сертифікат для експорту молока та молочних продуктів з України до КНР. Але у травні 2014 року було змінено національне законодавство, відповідно до якого кожна країна, яка має намір експортувати молоко та молочну продукцію має пройти оцінку еквівалентності державної системи національного контролю та ветеринарної служби.
     
    Стабільний попит

    Головна причина для радощів українських молочників з приводу відкриття Китаю – це найбільший в світі імпортер молочної продукції. За даними міжнародного молочного порталу CLAL News, станом на кінець серпня 2015 року Китай імпортував 1,2 млрд. тонн молочних продуктів на 3,8 млрд. доларів.

     Для України, яка минулого року втратила свій основний ринок збуту – Росію,  це дуже привабливо. «В Росію везти вигідніше – ближче, вищі ціни, але неможливо спрогнозувати обсяги, відкати, заборони. Китай цікавий перш за все стабільним попитом», - впевнений аналітик компанії «Інфагро» Максим Фастєєв.

    В першу чергу китайський ринок стане ринком для сухого молока, сиворотки та казеїну. Пізніше, ймовірно, сгущівки. Але, впевнена керівник аналітичного відділу компанії «ААА» Марія Колєснік, в майбутньому підприємства можуть розраховувати налагодити постачання масла та твердих сирів. До речі, ця продукція фігурує в китайському дозволі. «Ціни на молоко та молокопродукти в останні два роки низькі, тому в першу чергу цікаво постачати кінцевий продукт, а не сегмента B to B», - говорить Колєсник.

    Але, щоб отримати будь-які переваги, Україна має почати постачання. «Треба буде поборотися за місце під Сонцем з тими, хто вже є на ринку Китаю. Це США, ЄС, Нова Зеландія, Аргентина, Австралія. Індія під боком теж постачає продукцію. Щоб посунути ці країни із "молочного трону" треба дуже постаратися і це робота десятиліть», - впевнена керівник аналітичної служби компанії Dykun Руслана Бутило. За словами Марії Колєсник, наприклад, конкурувати з Frontera на ринку сировини буде важко – компанія світового масштабу, яка має дешевий фінансовий капітал та бездоганну новозеландську сировину, просто не є конкурентом для українських виробників.

    Шукати контрагентів

    Українські переробні підприємства чекали на це дозвіл дуже давно. «Як мінімум одна з українських компаній збудувала цілу лінію під продукт для китайців, що коштувала два млн. євро. Вони мають контракт, але не могли постачати, поки не було офіційного дозволу», - говорить економіст Департаменту технічної співпраці ФАО (ООН) Андрій Ярмак. Назвати конкретного виробника він відмовився.

    За даними Держветфітослужби, право на експорт в Піднебесну отримали вісімнадцять підприємств – «Старокостянтинівський молочний завод», «Елітмол», «Золотоніський маслоробний комбінат», «Баштанський сирзавод», «Дубномолоко», «Клуб сиру»,  «Терра Фуд». «Адміністрація із сертифікації та акредитації КНР здійснила оцінку ветеринарного нагляду та державної системи контролю безпечності при виробництві молочних продуктів в Україні, та визнала її еквівалентною до китайської», - заявили у ветеринарному відомстві.

    Безпосередньо поставки ще не почалися. Як розповів Agravery.com голова правлыння «Дубнимолоко» Олег Волошин, є ще певні процедурні моменти, які треба буде виконати в Україні та в Китаї. «Принциповий дозвіл вже є. Ми плануємо постачати туди виворотку та сухе молоко. Але поки що конкретних домовленостей немає», - розповів він. За словами генерального директора «Мілкіленду» в Україні Марії Чумак, компанія вже отримала перше замовлення на постачання продукції в Китай - сиворотку виробництва заводу «Менський сир». «Але це будуть не безпосередні поставки, бо власних контрагентів в Китаї у нас немає. Але якість цього продукту відома і тому, коли було отримано дозвіл, до наших партнерів, які працюють з Китаєм звернулися і домовились про поставки», - розповіла вона. Загалом, за словами Марії Чумак, компанія буде шукати там контрагентів. «Ми дивимось ціни і думаємо, чи зможемо туди відвантажувати продукцію. З урахуванням того, що наприклад російський та кримський ринок для нас закрили, це гарний варіант», - заявила вона Agravery.com.

    Але певні зміни на ринку можуть статися досить скоро, впевнений Денис Сергієнко, директор Консультаційного центру Асоціації виробників молока. «Те, що для України відкрили такий величезний ринок, надасть стимул підняти закупівельні ціни на молоко», - говорить він. За словами експерта, постачальники заводів, які вже отримали дозвіл, точно зможуть розраховувати на це. Зараз, наприклад, ціна молока екстра дорівнює 5,2-5,4 гривень за літр.

    agravery.com



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.