• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Неоптимальна заготівля кормів в молочному тваринництві призводить до їх здорожчання подекуди більш, ніж на 50%
    Опубликовано: 2014-11-11 14:00:09

     

     

    7-8 листопада 2014 року відбувся перший модуль генерації 2015 року АгроШколи УКАБ «Управління молочним бізнесом» на тему «Корми та кормовиробництво», організований асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ). Захід, присвячений питанням годівлі корів, зібрав понад 50 учасників – технологів, керівників та власників господарств, агрономів та інших представників молочного бізнесу із різних областей України.

    Під час першого дня роботи модулю АгроШколи УКАБ провідний американський фахівець з годівлі Dr. Lawrence Jones (American Farm Produkts) розповів слухачам про годівлю молочної худоби, нові можливості лабораторних аналізів кормів, значення трьох різних груп молочних бактерій для заготівлі корму та недопущення втрати сухої речовини в кормах. Dale Morse, представник компанії Agronomics Ltd (США), поділився своїм досвідом щодо застосування інокулянтів для консервації кормів. Також слухачі модулю мали змогу ознайомитися з рекомендаціями провідних експертів із заготівлі, приготування та роздачі кормів та технології заготівлі силосу та сінажу. Геннадій Бондаренко звернув увагу слухачів на значні втрати від заготівлі неякісного корму. За рахунок неоптимальної ферментації силосу та сінажу українські підприємства на кожній тонні втрачають, в середньому, 100 грн. Дані втрати виведено через розрахунок вартості енергії в кормах в перерахунку на вартість кукурудзи. На деяких підприємствах цей показник може досягати і 200 грн. з тонни, що відповідно становить більш, ніж 50% від собівартості основних кормів. Саме тут знаходяться ті приховані резерви, що здатні значно підвищити ефективність виробництва молока.

    Другого дня роботи модулю слухачі АгроШколи УКАБ мали можливість відвідати три молочні ферми та уже на практиці закріпити отримані знання. Фахові практичні тури відбулися на виробничі потужності ТОВ «Острійківське», ПП Агрофірма «Розволожжя» (Київська область) та ТОВ «Кищенці» (Черкаська область). На кожному господарстві експерти провели детальний аналіз кормової бази. За допомогою спеціального обладнання визначили щільність закладання силосу, ограноліптичними методами оцінювали якість кормів, після чого ці результати були порівняні з висновками американської лабораторії, куди попередньо відправлялися зразки корму з даних підприємств. Експерти детально охарактеризували показники якості кормів та надали рекомендації стосовно годівлі корів та  кормозаготівлі в майбутньому.

    «Фундаментом для збалансованої годівлі корів є реальне розуміння показників якості корму. Таким чином, дуже важливо проводити аналіз в надійних лабораторіях і за результатами досліджень складати раціони. Велику увагу слід надавати перетравності клітковини, яка є головним фактором, в контексті потенціалу корови до споживання сухої речовини. Під час модулю увага слухачів була звернена на найважливіші аспекти кормовиробництва та годівлі корів, і ми сподіваємось, що, повернувшись на господарства, кожен на практиці застосує набутий за ці дні досвід», - підкреслив викаладач АгроШколи УКАБ - консультант з годівлі, кандидат сільськогосподарських наук Геннадій Бондаренко.

    «Заготівля якісних кормів – це найболючіше питання для молочних підприємств України. Тривалий час сільськогосподарські підприємства могли дозволити собі працювати неефективно, проте зараз ситуація докорінно змінилася і цієї можливості вже немає.  Саме хороша кормова база закладає фундамент ефективної роботи, і без неї підприємство просто не може бути рентабельним. Розвинені країни зрозуміли це досить давно і протягом тривалого часу виробляють корми високої якості. Тому, такі заходи як АгроШкола УКАБ, за участі експертів-лекторів високого рівня, дуже цінні і потрібні для молочного бізнесу. Досвід американських колег був корисним для всіх: і  для тих, хто уже значну увагу надає питанню особливостей годівлі корів, і для тих, хто тільки планує цим займатися. Протягом останніх років в Україні відбулися колосальні зміни в мисленні та підходах до молочного бізнесу. Важливо й далі рухатися в цьому напрямку і підвищувати ефективність молочної галузі України», - прокоментував головний технолог ТОВ «Рожнівка-Агро» Андрій Попов. 



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.