• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Киевская река Дарница по Киеву проходит по коллекторам
    Опубликовано: 2013-02-13 03:27:52

    Найбільша річка в лівобережній частині міста — Дарниця. Її довжина становить 21 кілометр, площа водозбору — 133 квадратних кілометри. Місце витоку розташовано північніше селища Княжичі. Верхів’ям є мережа осушувальних каналів. Власне і сама Дарниця певною мірою створена штучно. У тридцятих роках її русло розчистили для кращого відведення надлишкової води. До цього тут були болота, які зафіксовані на старих картах.

    На східній околиці Києва Дарниця тече переважно через ліс і впадає в озеро Берізка. З цього місця річка набуває рідкісної особливості — вона розділяється на дві. Один водотік — Північно-Дарницький меліоративний канал — бере початок з північно-західної частини озера. Його, зокрема, можна знайти у лісі за 400—600 метрів на схід від вулиці Братиславської. Далі річечка ховається у колектор, який перетинає житловий масив Райдужний і впадає у Десенку нижче за течією від Московського моста. Цей рукав Дарниці має і притоку — її (а також розташований на ній ставок) можна побачити на північному краю парку “Перемога”.

    Другий витік із озера Берізка розташований у його західній частині. Саме за цим водотоком закріпилася назва “річка Дарниця”. Основний напрямок її течії — на південний захід. На шляху до Дніпра річка перетинає промзону (тут розташовані Дарницька ТЕЦ, заводи “Хімволокно”, “Радикал”) і з’являється на денній поверхні за Харківським шосе. Далі річка тече вздовж залізниці і впадає в озеро Нижній Тельбин. Місце впадання у Дніпро розташоване за 100 метрів нижче від Дарницького залізничного моста.

    Озеро Нижній Тельбин відігравало і певною мірою відіграє роль відстійника. Тепер на його північному березі розгорнуто будівництво під’їзного шляху до нового мосту через Дніпро.

     

    Источник Информации: Газета "Хрещатик"
     Автор: Віктор ВИШНЕВСЬКИЙ, доктор географічних наук



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.