• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • "Про внесення змін до Закону України "Про автомобільний транспорт"
    Опубликовано: 2006-02-23 16:41:00

    Верховна Рада України прийняла у новій редакції, з урахуванням пропозицій Президента України, Закон "Про внесення змін до Закону України "Про автомобільний транспорт" (Інформаційне управління)

    Президент вважає, що законом порушуються норми статті 6, 19, 116 та 120 Конституції України, наслідком чого є створення законом механізму державного регулювання у сфері автомобільного транспорту, який створює умови для погіршення регуляторного клімату в державі, додаткового адміністративного тиску на підприємницьке середовище, зловживань з боку посадових осіб органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

    Так, статтею 5 закону визначено, що державне регулювання та контроль діяльності автомобільного транспорту мають здійснювати не лише органи державної влади, а й органи місцевого самоврядування, а також підприємства, установи та організації. Разом з тим Законом не визначається, яким чином органи місцевого самоврядування будуть здійснювати такі повноваження, що не узгоджується, на думку Президента України, з частиною третьою статті 143 Конституції України. Надання підприємствам, установам та організаціям права здійснювати державне регулювання і контроль, особливо щодо діяльності, пов\'язаної з об\'єктами підвищеної небезпеки, Президент вважає неприйнятним.

    Статтею 6 закону передбачено функціонування крім центрального органу виконавчої влади з питань автомобільного транспорту ще й двох урядових органів державного управління, один з яких здійснюватиме функції регулювання, а інший - контролю на автотранспорті. При цьому повноваження щодо видачі ліцензій на право здійснення відповідної господарської діяльності надається органу з питань контролю. Президент звертає увагу на те, що зосередження регуляторних та контролюючих функцій в одному органі і до того ж з недостатньо чітким регламентуванням порядку здійснення контролю у важливій для економіки та безпеки людей сфері не відповідає засадам державної регуляторної політики, визначеним Законом "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності", іншим законам.

    Неправомірним, на думку Президента, є й покладання на органи державної влади та органи місцевого самоврядування функції утримання в належному стані проїзної частини автомобільних доріг та під\'їздів. Таку функцію можуть виконувати лише суб\'єкти господарювання, до яких органи державної влади та органи місцевого самоврядування відповідно до частини першої статті 8 Господарського кодексу України не належать.

    Також Президент вказує на неузгодженості та невідповідність різних норм Закону з нормами Конституції України, законам "Про міліцію", "Про ціни і ціноутворення" тощо.

    "ВРУ"



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.