• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Комітет з питань будівництва вирішив питання щодо "Еліта-Центр"
    Опубликовано: 2006-02-23 17:55:00

    .Комітет з питань будівництва, транспорту, житлово-комунального господарства і зв\'язку розглянув звернення Комітету інвесторів "Еліта-Центр" про ситуацію щодо діяльності інвестиційно-будівельної групи "Еліта-Центр" та прийняв рішення за результатами обговорення

    Голова Комітету Валерій Пустовойтенко, підсумовуючи інформацію, надану представниками Київської міської державної адміністрації, Генеральної прокуратури, Комітету інвесторів щодо заходів які вживаються зазначеними організаціями для розв\'язання ситуації, зазначив, що Комітетом була створена Робоча група по вивченню ситуації щодо діяльності інвестиційно - будівельної групи "Еліта-Центр".

    Робоча група вивчила ситуацію щодо діяльності інвестиційно-будівельної групи "Еліта-центр" і відзначила, що компанії так інвестиційно будівельної групи "Еліта-центр" більше року збирали кошти на зведення житлових будинків у різних районах міста. З 9 ділянок відведених спочатку для будівництва компанії, будівельні роботи проводилися тільки за однією адресою вул. О.Шмідта 34-42. При цьому протягом 1,5 років було зведено менше третьої частини будівлі, що викликало незадоволеність інвесторів.

    За даними робочої групи компанія "Еліта-центр" не була оформлена як юридична особа. Існував тільки бренд "Еліта-центр". Всі операції та договори проходили через інші компанії - ТОВ "НДЦ Прогрес", ЗАТ "Будівельно - інжинірингова компанія "БІК", ТОВ "Марс-1", ТОВ "АБФ", ТОВ "Хімбуд" та ін. Вони укладали договори з громадянами про пайову участь в будівництві житла, яке за вказаними адресами не ведеться. Досудовим слідством встановлені факти подвійного, а також потрійного оформлення на одну і ту ж квартиру договорів пайової участі в будівництві.

    Всього, станом на 22.02.2006, на підставі копій документів, компаніями було укладено 1301 угода та отримано від громадян 323 млн. 485 тис. гривень. За інформацією правоохоронних органів грошей на рахунках компаній, що здійснювали будівництво, немає. Приміщення в яких розташовувалися офіси компаній, були орендовані. Фінансові ресурси для завершення будівництва відсутні. Є інформація про 11 земельних ділянок і незавершене будівництво по вулиці Отто Шмідта, 34-42.

    Члени Комітету звернули увагу на те, що з боку органів державної влади та органів місцевого самоврядування був відсутній своєчасний контроль за виконанням інвестиційно будівельною групою "Еліта-центр" взятих інвестиційних зобов\'язань перед інвесторами.

    Не послідовною в цьому питанні, на думку народних депутатів, є позиція міської влади, яка спочатку заперечувала факти звернень вищезазначених компаній за дозволами на землю і оформлення документів на будівництво. Лише завдяки оприлюдненню копій документів міська влада визнала, що факти оформлення мали місце.

    Комітет наголосив, що потенційний інвестор у м. Києві і зараз не має доступу до інформації, кому виділена та або інша ділянка, який проект його забудови, чи затверджений він і чи є такий взагалі. До цього часу не відпрацьовано позиції Київської міської державної адміністрації та представників Комітету інвесторів "Еліта-центр" щодо єдиної схеми забезпечення житлом фізичних осіб, які постраждали внаслідок шахрайських дій інвестиційно-будівельної групи "Еліта-Центр".

    Комітет зазначив, що діюче законодавче поле в належній мірі не захищає права інвесторів. Так, Фонди фінансування будівництва не гарантують цільового використання коштів довірителів, оскільки один ФФБ може фінансувати необмежену кількість об\'єктів, а цільові облігації зареєструвати може будь-яка особа, що навіть не має дозволу на будівництво. У випадку, якщо така облігація продається за ціною вище за номінал, то у разі неможливості її погашення емітентом повертається саме номінал, а не сплачена сума.

    Комітет з питань будівництва, транспорту, житлово-комунального господарства і зв\'язку рекомендував Кабінету Міністрів прискорити роботу по внесенню змін у діюче законодавство України по забезпеченню майнових прав інвесторів, в тому числі щодо:

    - започаткування процедури "державної реєстрації інвестиційних угод" та удосконалення дозвільних процедур (ліцензування та підтвердження фінансової спроможності замовника тощо);

    - чіткого законодавчого встановлення виключності та обмежень щодо правових механізмів залучення коштів фізичних осіб для фінансування будівництва житла;

    - створення Фонду гарантування повернення коштів, вкладених інвесторами в будівництво житла;

    - законодавчого посилення контролю за фінансовими коштами, що залучаються до будівництва житла тощо.

    Комітет також рекомендував Міністерству внутрішніх справ та Генеральній прокуратурі України здійснити перевірку компаній, які входили до групи інвестиційно-будівельних компаній "Еліта-центр" або були пов\'язані угодами про фінансово-господарську діяльність, а також компаній генпідрядника та генпроектувальника за дотриманням земельного, містобудівного та фінансового законодавства при залученні коштів інвесторів та виконанні будівельних робіт;

    Комітет направив свої рекомендації Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям щодо створення робочих груп з питань дотримання земельного та містобудівного законодавства при видачі дозволів на будівництво житлових об\'єктів з метою недопущення в подальшому випадків шахрайства.

    ELCOMART Право




    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.