• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Інформаційні технології збережуть Україні мільярди гривень
    Опубликовано: 2006-02-24 16:20:00

    Про це йшлося на круглому столі "Використання високих інформаційно-комунікаційних технологій для формування загального енергетичного балансу України", організованого Комітетом державного будівництва та місцевого самоврядування, взяли участь науковці та представники громадськості.

    Головною темою заходу стало питання впровадження в Україні "Єдиної державної системи моніторингу виробництва, поставки, транспортування, споживання та оплати за паливно-енергетичні ресурси і житлово-комунальні послуги" (ЄДСМ), розробленою науковцями з НАН України на базі високих інформаційних технологій. Система являє собою єдиний державний механізм по формуванню загального енергетичного балансу з метою забезпечення енергетичної самодостатності України.

    За словами керівника групи розробників Анатолія Любаревича, сьогодні при тому, що для всієї країни щорічно постачається енергоресурсів на 30 млрд. гривень, лише населення, яке становить тільки 25% споживачів, через відсутність системи обліку розрахунків сплачує близько 49 млрд. гривень. Загалом вся країна переплачує за енергоносії на внутрішньому ринку близько 50 мільярдів гривень, що становить майже половину бюджету держави.

    На думку учасників заходу, єдиною можливістю збалансувати показники постачання та оплати енергоресурсів, а відтак зменшити енергоємність ВВП, є впровадження "Єдиної державної системи моніторингу виробництва, поставки, транспортування, споживання та оплати за паливно-енергетичні ресурси і житлово-комунальні послуги". З її допомогою стане можливим відстеження потоків ресурсів та розрахунків за них, а також гнучке й оперативне реагування на зміни у паливно-енергетичному секторі країни.

    Як зазначив президент Асоціації «Газові трейдери України» Р.Сторожев, незалежні постачальники газу сподіваються, що впровадження подібних ноу-хау дозволить сформувати баланс споживання енергоресурсів та прогнозувати коливання на ринку енергоносіїв. Він впевнений, що чітка організація обліку споживання та оплати за енергоресурси дозволить реалізовувати ідеї енергозбереження не адміністративними методами, а ринковими. Чітке бачення всіх газових і фінансових потоків дасть можливість вирахувати фактичний та оптимальний рівень витрат палива та вжити необхідних регламентуюче-стимулюючих заходів.

    За результатами круглого столу було прийнято рішення звернутися до Голови Верховної Ради України В.Литвина з проханням визнати проект постанови про впровадження ЄДСМ як першочерговий та найближчим часом внести його на розгляд парламенту.

    Основними цілями і завданнями прийняття постанови є реалізація державної політики в енергетичному секторі шляхом організації державного контролю за інформацією щодо виробництва, поставки, транспортування, споживання та оплати енергетичних ресурсів і житлово-комунальних послуг для своєчасного виявлення і системного аналізу змін, попередження негативних тенденцій, які впливають на енергетичну безпеку країни та постійне спостереження за фактичним станом справ у паливно-енергетичному комплексі і житлово-комунальній сфері тощо.

    З цією метою пропонується створити Національну комісію як єдиного державного методологічного органу зі спеціальним статусом по затвердженню методик, форм та стандартів ЄДСМ, яка забезпечить умови реалізації законодавчих і нормативних актів, необхідних для впровадження та функціонування ЄДСМ.

    ELCOMART Право



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.