• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Українські агрохолдинги не поступаються за ефективністю європейським
    Опубликовано: 2016-05-23 17:00:00

    Серед експертів з аграрного сектору України, включаючи представників банків і інвестиційних фондів, існує думка, що аграрні «гіганти» України не можуть бути ефективними з тієї простої причини, що такими величезними земельними наділами управляти ефективно неможливо. Нагадаємо, земельні банки найбільших аграрних холдингів досягають від 300 до 500 тисяч гектар. Експерти компанії УкрАгроКонсалт вирішили протестувати даний міф, провевши власне дослідження.

    Для основи дослідження був взятий показник врожайності. Були взяті середні дані по Україні, середні дані по країнах ЄС, а також середні показники врожайності, які українські аграрні холдинги публікують в річних звітах. Використовувалися тільки найсвіжіші дані за 2015 рік

    Результати аналізу показали, що українські агрохолдинги в середньому значно ефективніше за середні показники по Україні, які включають малі і середні підприємства. Навпаки, холдинги з меншим земельним банком показали скромніші результати. Так, у лідерів по земельному - МХП, Кернела та Астарти - показники вище своїх конкурентів з невеликими наділами.

    Однак більш показовим виявився той факт, що тільки по пшениці середньоєвропейський показник був вище рівня аграрних холдингів. Щодо кукурудзи, Астарта показала більш високий середній показник, по соняшнику - МХП, по ріпаку - Кернел, а по сої - Індустріальна Молочна Компанія.

    Таким чином, міф про неефективність управління земельними банками можна оголосити неспроможним. При цьому експерти не враховували умови залучення фінансування, можливості впровадження передових технологій, а також рівень вертикальної інтегрованості українських холдингів. Дані фактори, швидше за все, ще більше зміцнять позиції даних компаній.

    Справедливості заради, варто відзначити, що деякі компанії не здатні впоратися з тягарем управління гігантськими земельними масивами. Однак, найчастіше, основна проблема даних компаній не розмір, а ефективність управління і прозорість. На сьогоднішній день саме агрохолдинги залишаються конкурентами міжнародним трейдерам, які працюють на світових ринках.

    agronews.ua



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.