• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Квота на експорт баранини та козлятини до ЄС на 20% перевищує її виробництво в Україні
    Опубликовано: 2014-12-25 14:22:25

    В рамках автономних торгових преференцій Україні було надано квоту на експорт баранини та козлятини до ЄС в розмірі 20 тис. т у рік, проте вітчизняне виробництво даного виду м’яса складає лише 16,6 тис. т,   повідомили в асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ).
    Європейський Союз щорічно імпортує близько 200 тис. т баранини ти козлятини. Найбільшим постачальником є Нова Зеландія, також невеликі партії завозяться з Австралії, Македонії, Чилі та Аргентини. У світі імпорт баранини демонструє стрімке зростання. Найбільшими імпортерами даного виду м’яса є такі країни, як Китай, Велика Британія, США, Саудівська Аравія та Німеччина.
    На сьогоднішній день в Україні 87% овець та кіз утримується в господарствах населення, тобто обсяги виробництва баранини та козлятини на сільськогосподарських підприємствах є досить низькими. Загальне виробництво даного виду м’яса в минулому році склало 18,7 тис. т. У цьому  році внаслідок тимчасової окупації Автономної Республіки Крим та скорочення поголів’я малої рогатої худоби виробництво даного виду м’яса, за прогнозами УКАБ, зменшиться до 16,5-16,6 тис. т.
    Що стосується експорту, то за даними митної статистики, за 11 місяців 2014 року експорт баранини та козлятини з України склав 5 т на загальну суму 19 тис. дол. США. Найбільшим ринком збуту став Азербайджан із часткою 75%, також невеликі партії поставлялись до Китаю та Панами. В минулому році реалізація даного виду м’яса на зовнішні ринки була досить низькою – лише 0,79 т.
     «Отже, зовнішня торгівля бараниною є досить перспективною, однак, на жаль, в Україні промислове виробництво цього м’яса є досить низьким. Для експорту даного м’яса до ЄС виробники має пройти сертифікацію, проте в Україні сучасні модернізовані підприємства з виробництва баранини та козлятини практично не представлені. Цим пояснюється відсутність інтересу до відкриття цього ринку», - повідомила експерт аграрних ринків УКАБ  Аліна Жарко.
     



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.