• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Виробники рослинницької продукції за 9 місяців принесли в країну майже 6 млрд. доларів США
    Опубликовано: 2014-11-07 16:32:29

    За підсумками 9 місяців 2014 року сальдо зовнішньої торгівлі рослинницькою продукцією склало 4,5 млрд. доларів США, що на 24,3% більше в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Загалом же сальдо всієї продукції агропромислового комплексу збільшилось на 34,7% до 5,6 млрд. доларів США. Про це повідомили в асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ).

    Зростання сальдо зовнішньої торгівлі рослинницькою продукцією було спричинене зменшенням імпорту на 18% разом із одночасним збільшенням експорту на 9,4%.

    Найбільше скоротився імпорт наступних груп товарів: живі дерева та інші рослини – на 48,6% до 60,1 млн. доларів США, їстівні плоди та горіхи – на 32,2% до 541,4 млн. доларів США, шелак, рослинні соки та екстракти – на 23,2% до 20,8 млн. доларів США, рослинні матеріали для виготовлення плетених виробів – на 21,0% до 1,0 млн. доларів США та насіння і плоди олійних рослин – на 20,4% до 264,9 млн. доларів США. Виключення із загальної тенденції зменшення імпорту рослинницької продукції становили: насіння зернових та продукція борошномельно-круп‘яної промисловості, імпорт яких зріс протягом трьох кварталів на 30,2% та 25,7% відповідно.

    «Бар‘єром на шляху імпортних товарів на український ринок стала девальвація гривні. Адже завезена продукція одразу підвищувалася в гривневій ціні на близько 60% відносно минулого року, що робило її завезення на територію України економічно невигідним», - повідомив експерт аграрних ринків асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) Ігор Остапчук.

    Нарощення експорту відбувалося за рахунок таких товарних позицій: рослинні матеріали для виготовлення плетених виробів, експорт яких збільшився на 114,6% до 64,0 млн. доларів США, зернові культури – на 21,2% до 4,7 млрд. доларів США, овочі та їстівні коренеплоди – на 16,3% до 104,8 млн. доларів США, кава, чай, мате та прянощі – на 13,0% до 9,9 млн. доларів США, живі дерева та рослини – на 3,6% до 1,1 млн. доларів США. Водночас експорт таких товарів, як шелак, рослинні соки та екстракти, насіння і плоди олійних культур, продукція борошномельно-круп‘яної промисловості, їстівні плоди та горіхи зменшився на 27,1%, 25,6%, 15,0% та 3,6% відповідно.

    «Та ж девальвація гривні створила сприятливі умови для нарощення експорту, оскільки його вартість на міжнародному ринку зменшується пропорційно зростанню курсу іноземних валют. Проте, на жаль, для більшості товарів такий ефект не може тривати довше одного виробничого циклу з огляду на присутність імпортних складових у процесі виробництва, закупівля яких буде проводитися вже з урахуванням актуального курсу валют. Разом з тим, на зменшення обсягів експорту деяких товарів вплинула заборона Російської Федерації на постачання значного переліку товарів. Про тренди наступного року та шляхи диверсифікації в зовнішній торгівлі ми будемо говорити 4 грудня на VI Міжнародній конференції «Ведення агробізнесу в Україні: перспективи 2015 року», - наголосив Ігор Остапчук.

     

     

     

    Асоціація

    Український клуб аграрного бізнесу

    вул. Жилянська, 146, пов. 3

    01032 Київ, Україна

    Тел/Факс: +380 44 236 20 97, 79

    kotyk@ucab.ua

    Тетяна Котик

    Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) була заснована у 2007 році для захисту економічних і професійних інтересів гравців аграрного бізнесу України. УКАБ є унікальною платформою в Україні для налагодження ділових контактів між лідерами агробізнесу, підвищення ефективності їх роботи та налагодження діалогу з органами державної влади. УКАБ активно сприяє українським виробникам у встановленні та підтримці міжнародних ділових зв’язків. До складу Асоціації входять найбільші виробники та переробники сільськогосподарської продукції України.

     

     



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.