• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • В Каневе на Черкащине сегодня будут праздновать День рождения Тараса Шевченко
    Опубликовано: 2013-03-09 08:11:19

    Сьогодні, 9 березня, українці святкують День народження великого поета і художника Тараса Григоровича Шевченка.

    Тарас Шевченко відігра важливу роль у встановленні ідей і прагнень української нації, та творенні літературної української мови.

    В світі українського генія знають як поета, письменника (драматург, прозаїк), художника (живописець, гравер), громадського діяча, філософа, політика, фольклориста, етнографа, історика.

    Ім'ям Тараса Шевченка названо ряд географічних об'єктів (населених пунктів, вулиць), навчальних закладів та інших організацій України. Зокрема, в Києві чотири вулиці Шевченка та бульвар Тараса Шевченка, який разом з проспектом Перемоги становить одну з найголовніших артерій міста. Ім'я Тараса Шевченка також носять вищі навчальні заклади - Київський та Луганський національні університети, Чернігівський педагогічний університет, Кременецький обласний гуманітарно-педагогічний інститут та головний університет Наддністрянської Республіки; театри - Національна опера, Тернопільський, Волинський та Харківський драматичні театри, Дніпропетровський український музичний драматичний театр, Театр драми й музичної комедії у Кривому Розі, Черкаський та Чернігівський музично-драматичні театри, а також численні кінотеатри, гора Шевченка пік, Форт-Шевченко, з 1964 по 1991 місто Актау мало назву Шевченко.

    В Україні і світі встановлено приблизно 1100 пам'ятників. Загалом це найбільша кількість монументів, встановлених одній особі. Одним з найкращих уважається пам'ятник у Харкові, великі пам'ятники кобзареві встановлені також у Києві, Дніпропетровську, Донецьку, Львові та інших містах.

    Однак насправді ніхто не знає достеменно, скільки пам’ятників Кобзареві встановлено на Землі.

    Найбільшим меморіальним комплексом, присвяченим Кобзареві, є Шевченківський національний заповідник на місці поховання поета на Тарасовій горі у Каневі.

    На його честь названо астероїд 2427 Кобзар.

     



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.