• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Кілька слів про чернігівську світлину
    Опубликовано: 2013-02-23 07:15:11

    На разі, здається, вже вирішена суперечка, чи є світлина мистецтвом, чи ні. Хто ще не переконався у цьому, у того є прекрасна можливість відвідати численні фотовиставки, переглянути всілякі каталоги й різноманітні часописи по фотосправі й переконатися.

     

    Загалом, сьогодні існує достатня кількість майстрів, у яких є на що подивитися й на прикладі яких повчитися. Не мало таких й у Чернігові: Турчин, Данилов, Шайгородский... До речі, про традиції.

     

     Приблизно в середині 60-х років XIX століття перші фотомайстерні й ательє з'являються у нас в Чернігові. Найбільшу популярність і славу здобуває майстерня В.Е.Гольдфайна. Її послугами користуються найзаможніші жителі міста.

     

    Згодом роботи саме цього фотосалону удостояться двох престижних нагород серед фотомайстрів того часу. Це золота медаль "За фотографічну роботу" Паризької виставки 1904 року й медаль Його Імператорської Величності Государя Імператора Миколи II від Міністерства фінансів 1909 року.

     

    Неабияким успіхом серед чернігівців користувалися й інші салони: салон Х. Салитана, салон Йожефа Марра, ательє "Рембрант", портретне ательє "Світло й тінь" С.М.Утєвского, портретне ательє «Visit - Portrait", салон Франца Фрома й т.д. Своє поширення світлина набула й за межами Чернігова. У Ніжині працював салон А.Серебряника, у Стародубі - салон Л.Е.Гончарова, у Ромнах - ательє "Модерн" Б.Казакова, у селі Городище - майстерня Якова Андрійовича Синіцина...

     Нажаль, небагато відомо про самих чернігівських майстрів фотографії тих часів. Але збереглися їхні роботи, по яких можливе відновлення історії чернігівської фотосправи й старі адреси фотосалонів. Чернігівська світлина ще чекає на своїх дослідників. Справжнє знайомство з нею ще тільки починається.

     

    Инф.siver.info



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.