• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Зачем намывали киевскую Оболонь
    Опубликовано: 2013-02-08 00:22:43

    Колись на Оболоні були розкішні луги з безліччю живописних озер. Але ця по істині дивовижна місцевість мала маленький недолік. Навесні Оболонь заливалася рясними паводками. У знаменитому словнику Даля «оболонь» розписується дуже детально і крім прямого значення має безліч похідних.

    Оболонь - околиці лісів або полів до води, заливні луги.

    1. Оболонье - безлісі, мокрі, обширні луги, інший з солончаками.

    2. Оболонье - краї блюда. Погляді-ти на базарі чашку з облоньем.

    3. Оболонье (старий.) - передмостів′я, слобідка.

    Оболонковий або оболоночний, оболонний і ін. до оболонку (оболонке), оболоні, оболонью относящ.

    Тут було виявлене найбільш крупне поселення стародавніх слов′ян, які стояли біля витоків заснування міста Кие  ва. Археологічні матеріали свідчать, що ранні слов′яни мали високий для свого часу рівень життя. Вони добилися досконалості у виготовленні виробів з бронзи, заліза і кераміки.
    Крім того, стародавні жителі Оболоні вели активні обмінні зв′язки з античними містами Північного причорномор’я.

    На Оболоні брали початок достатні багато річок. Найзнаменитіші з них - Почайна і Сетомля. Це були не просто струмки, а повноводні і глибокі річки. На Почайне знаходилася київська гавань - Прітика. Саме сюди припливала тура з різних країн з послами, купцями і мандрівниками.

    Пізніше оболонськіє види надихали і відомого київського пейзажиста Сергія Светославського. Живучи на Куреневке, він любив приходити на Оболонь. Тут він відпочивав і створював свої знамениті полотна. У творчості Сергія Івановича завжди перепліталися пейзажні і жанрові елементи. Тому в картині «Розлив Дніпра на Оболоні» художник зобразив життя місцевих жителів під час повені.


    Источник: obolon.ucoz.ru



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.