• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Голодомор 1932-33 років: очима свідків, мовою документів (Сумщина)
    Опубликовано: 2013-02-08 07:05:23

    Дослідження Голодомору 1932-1933 років на "мікрорівні" - у межах однієї сільської ради дозволяє уявити масштаби неоголошеної війни проти Українського народу. Книга створювалась дідами і правнуками. Перші - болісно, іноді боязко, ділилися спогадами. Другі - тодішні десятикласники, проходили усі свої зимові канікули по всіх 12 населених пунктах найбільшої в районі Северинівської сільської ради, записуючи їх. Приходили: іноді, по пояс у снігу, збуджені і втомлені. І завжди з постійним питанням у очах: "Як таке могло статися?!"

     

    Спогади вичитувались і оброблялися. А тоді, настав, мабуть, найповчальніший для дітей момент: треба було сходити повторно і завірити тексти підписами. І... частина очевидців побоялася це зробити. Їх спогади до книги не ввійшли...

     

    А діти зрозуміли головне: маємо все зробити, щоб страшне минуле не стало нашим майбутнім...

     

    Завдяки цьому дослідженню вдалося скласти схему поховань (вона є у книзі). Вдалося знайти й центральне поховання в Северинівці (частково перетворене на смітник) та, силами учнів, розчистити його. Агрофірма "Северинівська" допомогла встановити на тому місці пам`ятник. (див. фотододаток).

     

    З того часу інформація про Голодомор в одному "окремо взятому" селі розширюється не тільки за рахунок інших спогадів, а й завдяки новим виявленим документам з фондів Державного архіву Сумської області.

     

    Инф.history.sumynews.com



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.