• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Віктор Медведчук: "Звідки взялася така інфляція?"
    Опубликовано: 2005-09-21 10:46:00
    Об'єктивно результати діяльності нинішньої влади окреслюються в тому, що в рейтингу Світового банку (умови ведення бізнесу) Україна посідає 124 місце, а за рівнем розвитку, згідно з оцінками ООН, перемістилася за рік із 70-го місця на 78-е. Така думка лідера Соціал-демократичної партії України (об'єднаної) Віктора Медведчука. Про можливі наслідки дослідів над вітчизняною економікою, справді необхідні країні реформи, ККД закордонних візитів Президента, поганого і хорошого слідчих, причини інфляції тощо - в цьому інтерв'ю.
     
    - За родом своєї нещодавньої діяльності в державному апараті ви повинні бути мало не найобізнанішою людиною в країні. Напевно, навіть колишній президент знає менше. Інформація, яку ми маємо у своєму розпорядженні, - це люди, які нам її надають. Вікторе Володимировичу, була дана команда Національному банку України запустити друкарський верстат і викинути в обіг 20 (двадцять!) мільярдів нічим не забезпечених гривень?
     
    - Якщо ви так добре розумієте зв'язок між інформацією, її джерелами й одержувачем, то повинні знати, що джерело - це святе. Його не можна підводити. Тому я не скажу вам, чи був, за моїми відомостями, таємно запущений верстат, чи не був. Але я скажу інше і серйозніше. Нехай влада доведе народу, що верстат не запускали. Звідки тоді така велика інфляція?
     
    Я - юрист за фахом, але, як усі люди, покупець у житті. І дещо читав з економіки. Я знаю те, що інфляцію створює друкарський верстат - і тільки він. Інфляція - це псування монети. За часів дефіциту золота королі додавали в золоті монети інші метали. Наприклад, олово. Але ринок - не дурень. Він миттю відрізняє, яка монета з чистого золота, а яка - з домішкою, і відповідно їх оцінює.
     
    Інфляція - завжди зло. Але часто вона буває меншим злом. У демократичних країнах це менше зло влада вибирає відкрито, за узгодженням із народом, із його представницькими органами, після більш-менш завзятих дискусій. У закритих суспільствах грошовий верстат вмикають таємно від усіх. Але шила в мішку не сховаєш. Воно вилазить і боляче коле покупців зростанням цін. Найболючіше воно коле, звісна річ, бідних.
     
    Хто воює проти "псування монети" з владою, той воює насамперед на боці бідних верств населення. Наша партія протестує проти "псування монети". Отже, ми на боці бідних.
     
    - Ми знаємо, хто в нас до останнього часу був, точніше, була головним захисником чи навіть захисницею і доброчинницею бідних. Ми знаємо, хто піднімав пенсії й інші виплати.
     
    - Ви кажете про пані Тимошенко? Отже, ви також опинилися в полоні казенної пропаганди. Владі дуже вигідно, щоб у пошуку винних люди розривалися між щонайменше двома суб'єктами. Поганий слідчий - хороший слідчий. Поганий пан - хороший пан. Начальник нібито нічого, а ось його перший заступник - така наволоч!..
    Ні, ми повинні називати речі своїми іменами. Руйнівні досліди над нашою економікою з нового року ставила нова влада на чолі з Ющенком. Чиїми руками він це робив - питання другорядне. Головне те, що досліди проводили руйнівні та незаконні. Абсолютно незаконно він зі своїми підлеглими узявся за реприватизацію. Порушували все, що лише можна було порушити. При цьому таємно записували кримінальні розмови одне одного, а тепер починають викидати їх у пресу. Президент наполегливо ставить собі в заслугу підвищення "грошового постачання" населення. Тоді нехай пояснить, звідки взялася така інфляція при здешевленні долара. Це щось нове навіть у його економічній біографії. Якщо все робиться відкрито, чесно, то такого не буває.
     
    - На що ви натякаєте, кажучи про "економічну біографію"?
     
    - На те, що він має досвід вирішення економічних проблем за допомогою друкарського верстата. Саме так він діяв, коли був прем'єр-міністром. Нагадати одну цифру? 25,4%. Це інфляція 2000 року. Тоді це призвело до скорочення реальних зарплат і пенсій. Сьогодні це може мати ще гірші наслідки. Утроє впали темпи зростання економіки. Рахункова палата повідомляє, що заборгованість із зарплати бюджетникам виросла в 16 разів.
     
    Ми прагнемо донести до наших виборців правду про їхнє становище. Річ у тім, що тільки з особистого досвіду навіть той житель України, який страждає від зростання цін, не може знати всієї правди про економіку в перший рік "Великого Обману", як можна назвати нову владу. Соціальні витрати можуть зростати тільки за рахунок зниження витрат на виробництво. Це називається податковим тиском на економіку. Оббирають, паралізують підприємців на користь бюджету, тобто малозабезпечених людей насамперед. А насправді виходить, що грабіж вдається, а зростання добробуту не видно.
     
    - Чи вірите ви, що уряд Єханурова покращить ситуацію?
     
    - Віримо ми тільки в те, що він спробує щось зробити. Але чи зможе - дуже важко сказати. Українська бюрократія отримує вкрай суперечливі установки. Хочеться і рибку з'їсти, і... Над владою висить ніж гільйотини у вигляді її ж неозорих торішніх обіцянок. Якщо до виборів люди не відчують реальних покращань, Банкова втратить голоси. Повторити номер із заміною уряду буде неможливо. Спроба перекласти провину на Єханурова не пролізе ні в жодні ворота.
     
    - Що б ви робили сьогодні на місці прем'єр-міністра?
     
    - Нічого не робив би. За цієї некомпетентної, непрофесійної влади нічого серйозного зробити не вдалося б.
     
    - А за компетентнішої? Та з президентськими повноваженнями прем'єр-міністра?
     
    - Також дуже важко було б... Дуже важко! Треба говорити правду. Не можу я собі уявити, щоб новий парламент у нас був такий, який охоче прийняв би програму глибоких реформ і погодився нести за неї відповідальність.
     
    Це кажу вам я - людина, яку досі дехто ганьбить за внесок у створення парламентської більшості за часів спікера- комуніста.
     
    Ну, ось вам тільки один пункт тієї програми глибоких - найглибших! - реформ, без якого популіста при владі вічно змінюватиме популіст. Треба різко скоротити державні витрати і при цьому не образити, не розізлити бідних. Як це зробити, коли мало не кожен депутат, не виключаючи й "есдеків", мріє добитися для тієї чи іншої групи своїх виборців місця біля загальної годівниці? Ви чули від вождів помаранчевої революції хоч одне невтішне слово про держвидатки? Я не чув.
     
    Чимала частина держвидатків складається з начебто невеликих витрат. Ось Президент мало не за лічені дні витрачав річний ліміт своїх відрядних... Каже, що він привіз мільярди. У кращому випадку це не мільярди, а туманні обіцянки мільярдів. А витрачено реальні гроші.
     
    - Ви непомітно переймаєте торішню риторику "помаранчевих". Чесність влади, скромність влади, старанність влади...
     
    - Без риторики можна обійтися. А без згаданих вами якостей обійтися не можна. І, звісно, без компетентності. Це - головне. Світовий банк щойно опублікував свої оцінки умов ведення бізнесу у світі. У його списку 155 країн, із них 10 країн СНД. У цій десятці Україна - передостання, обігнавши лише Узбекистан. У загальному списку: Вірменія - 46 місце, Росія - 79, Казахстан - 86, Білорусь - 106, Україна - 124, Узбекистан - 138. Згідно з оцінками ООН, за рівнем розвитку та благополуччя Україна перемістилася за рік із 70-го на 78-е місце у світі. Білорусь (67 місце) з Росією (62) і тут попереду України. Це не риторика, а об'єктивне кількісне демонстрування результатів діяльності нової влади.
     
    День


    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.