• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Володимир Рибак: Ми сьогодні створюємо іменний виборчий “Блок Віктора Януковича”
    Опубликовано: 2005-10-12 17:21:00
    Голова Політвиконкому Партії регіонів, народний депутат України Володимир Рибак у складі української делегації взяв участь у засіданні Парламентської Асамблеї Ради Європи. Повернувшись із Страсбурга, він в інтерв’ю кореспонденту інформаційного серверу Партії регіонів зазначив, що для України це було своєрідне ювілейне засідання, оскільки у 1995 році наша держава приєдналася до Парламентської Асамблеї Ради Європи. При вступі Україна зобов’язалася розвивати в країні демократію, дотримуватися верховенства права та поважати права людини, привести законодавство України до відповідних європейських стандартів.

    - Володимире Васильовичу, провівши своєрідний моніторинг стосовно виконання обов”язків і зобов’язань Україною перед Радою Європи, члени Парламентської Асамблеї, мабуть, з особливою прискіпливістю розглядали це питання?

    - На останньому пленарному засіданні нинішньої сесії двічі розглядалося питання по Україні. Першого дня обговорювалося, як виконує Україна взяті на себе зобов’язання, а другого дня з промовою виступив Голова Верховної Ради України Володимир Литвин і відповів на запитання депутатів ПАРЄ. Загалом відначалось доброзичливе ставлення парламентаріїв Європи до України. Вони без будь-якої зверхності чи злостивості аналізували ситуацію в нашій країні. Особливу увагу депутати звернули на те, що в нас погано налагоджена справа з реформуванням адміністративних органів. Мається на увазі прокуратура, Міністерство внутрішніх справ, судова система... Саме ці органи поки що не відповідають європейським стандартам. Практично кожен виступаючий говорив про те, що після п’ятирічного терміну до цього часу не розслідувана справа Гонгадзе. І ті люди, які сьогодні знаходяться за гратами, швидше всього виконавці. Сьогодні їх ще не можна назвати злочинцями, тому що не було суду. Тож зараз найголовніше у справі вбивства журналіста, як відзначили парламентарії ПАРЄ, знайти замовників.

    Наша парламентська делегація теж вважає, що в розслідуванні справи Гонгадзе повинні бути вказані конкретні люди, які замовили це вбивство. Усі вони мають бути покарані, щоб не було бажання нікому і ніколи замовляти подібні злочини. Ситуація, на жаль, була посилена ще й тим, що Президент України на другий день після інавгурації, виступаючи на сесії перед парламентаріями ПАРЄ, заявив, що резонансний злочин фактично розкритий. Він також дав обіцянку, що незабаром будуть названі виконавці та замовники вбивства. Тож майже всі виступаючі того дня на сесії ПАРЄ були здивовані: як же так – Президент пообіцяв, а майже нічого не зроблено?..

    - Отже, Асамблея, мабуть, зробила висновок, що хоч Україна і досягла певного прогресу у сфері законодавства, однак, ще не виконала всіх обов’язків та зобов’язань, і що в багатьох напрямках діяльності ще не впроваджено верховенство права?

    - Тут справа не в абсолютизації цієї думки. Адже в резолюції Асамблеї відзначено, що буквально за два останніх роки Україна досягла в цій сфері значного прогресу. Варто зазначити, що за цей час у нашій країні вступив у силу новий Цивільний процесуальний кодекс та Адміністративний кодекс судочинства, який уможливив діяльність адміністративних судів. Усі центри досудового утримання були передані Державному департаменту з виконання покарань. Принагідно у Страсбурзі було відзначено, як позитив, що з 1 січня поточного року вступив у силу Закон про державне фінансування політичних партій. Асамблея також схвалила дії української влади щодо відмови від раніш розповсюдженої практики застосування цензури по відношенню до засобів масової інформації, забезпечення свободи висловлювання та свободи зборів по всій країні.

    - Мабуть, чимало питань у міжнародних спостерігачів виникло стосовно діяльності вітчизняних засобів масової інформації...

    - Так, дійсно виступаючі на засіданні ПАРЄ відзначали, що нова редакція Закону про вибори народних депутатів, після врахування зауважень міжнародних спостерегачів, які були зроблені після останніх президентських виборів, значно покращила процедуру проведення майбутніх виборів. Однак, новий Закон відкриває можливість призупиняти діяльність органів ЗМІ, у тому числі без попереднього судового рішення, що є надзвичайно чутливим для зловживань окремими політичними силами, у тому числі й владними структурами. Наприклад, якщо після будь-якого критичного матеріалу в ЗМІ про діяльність кандидата в депутати різного рівня від партії чи блоку, поступить відповідна скарга до виборчої комісії, то вона в змозі, як записано в Законі, зупинити дію ліцензії або випуск друкованого чи електронного засобу масової інформації до закінчення виборчого процесу. Тож, безумовно, зловживання у цьому напрямку будуть не винятком. Тому Асамблея закликала українську владу якомога скоріше внести поправки до цього положення та ввести закон про державну реєстрацію виборців.

    Також на засіданні ПАРЄ йшла мова про роздержавлення засобів масової інформації України. Прийняття та виконання пропозицій депутатів європейського парламенту, безперечно, у майбутньому відчутно вплине на діяльність не лише центральних, але й регіональних ЗМІ нашої країни.

    - Чи потрібний був з боку експертів ПАРЄ такий ретельний моніторинг законодавчих актів України і чи не є це втручанням у внутрішнє життя країни?

    - До речі, подібні запитання виникали і в членів нашої делегації під час обговорення проекту резолюції Асамблеї стосовно виконання зобов”язань Україною перед Радою Європи. Хтось вважає, що це втручання у внутрішні справи і що моніторинг – це погано. Моя особиста думка - боятися цього не варто. Бо якщо розглядати це обговорення з точки зору цивілізованого підходу до вирішення проблем, які накопичилися в нашому суспільстві, то це допомога європейських країн з метою, щоб ми швидше опанували демократичні методи управління державою. Тому ми велику надію покладаємо на Парламентську Асамблею Європи, і про це всі говорять, під час підготовки і проведення майбутніх виборів 2006 року. Влада повинна все зробити, щоб вони пройшли чесно та відкрито. Погодьтеся, не може, наприклад, бути два підходи до однієї проблеми, як це було на президентських виборах. Мовляв, у східній Україні відбулися фальсифікації, а в західній – вибори пройшли прозоро та чесно. А в цей час близько п’яти мільйонів жителів західних областей працювали за кордоном. Не повинно бути, наголошую, такого однобокого підходу до вирішення проблеми. Нам треба всім: і владі, і політичним партіям, - докласти максимум зусиль і зробити все можливе, щоб в Україні наступні вибори були чесними.

    - А як був сприйнятий на сесії Асамблеї Ради Європи виступ Голови Верховної Ради України Володимира Литвина?

    - Виступ Володимира Михайловича був сприйнятий з непідробною цікавістю. Після того, як парламентарі уважно його вислухали, посипалися з їх боку надто гострі запитання. Але Володимир Михайлович теж досить спокійно розповів про ситуацію в Україні, дав вичерпні відповіді на питання особистого характеру. Я вважаю, що голова Верховної Ради виглядав гідно та упевнено на Парламентській Асамблеї Ради Європи.

    - Володимире Васильовичу, після підписання Меморандуму про взаємопорозуміння між владою та опозицією пройшов певний час. Які перші висновки можна зробити щодо його дії?

    - Стосовно Меморандуму вважаю, що зараз треба взаємно виконувати зобов’язання і Президенту, і Прем’єр-міністру, і опозиції. Якщо, наприклад, першим пунктом у документі стоїть політична реформа, то її треба, згідно прийнятих рішень, впроваджувати у життя, а не вести різним політичним силам дискусії щодо цього. Адже пам’ятаєте в яких умовах приймалися ці рішення: країна знаходилася в дуже важкому політичному становищі. Тоді погодилися на прийняття політреформи всі відомі політики, народні депутати. І сьогодні, і на мою думку, і на думку партійців, під сумнів ставити політичну реформу не дозволено нікому, у тому числі, й шановному Президенту.

    Другий важливий пункт - припинення політичних репресій. Вони до цих пір ще існують, вони продовжуються. І треба сьогодні Президенту, Прем’єр-міністру обов’язково зупинити запопадливих посадовців, керівників регіональних органів управління, які нехтують виконанням цих зобов”язань. Ми нагадуємо усім, що сьогодні ув’язнено лікарів, учителів та інших рядових членів виборчих комісій, які зробили під час виборчої кампанії можливо досить не значні порушення. Сьогодні рецидивісти та бандити гуляють на волі, а безвинні люди сидять у в’язниці. Вважаємо, що громадяни, які притягнуті до відповідальності з політичних мотивів, повинні бути звільнені. От саме про це ми говорили з Президентом під час переговорів про підписання Меморандуму. Тому, вважаю, головне зараз, щоб жодна із сторін не порушувала пунктів виконання Меморандуму.

    Після підписання цього документа між владою та опозицією встановилися більш нормальні, цивілізованіші стосунки. Сьогодні треба прибрати всі амбіції заради стабільності у державі. Саме заради цього був підписаний документ. Така думка під час підписання була і в лідера Партії регіонів Віктора Федоровича Януковича, і в Президента, і в Прем’єр-міністра. Тож, вважаю, не треба зараз деяким політичним силам, декому з оточення Президента штовхати Віктора Андрійовича на зірвання Меморандума і говорити про те, що владні структури щось не правильно зробили. Це, ще раз повторюю, була єдина можливість зближення позицій влади та опозиції. Це була єдина можливість стабілізувати ситуацію в країні.

    Президент зобов’язаний бути лідером нації, який готовий об’єднати Схід і Захід України. І коли я днями на “5-му” каналі чую різні дискусії і пропозиції політиків з “Нашої України”, щоб не залучати до влади, навіть на регіональному рівні, прихильників Януковича, то це – дивує. Адже за лідера Партії регіонів проголосувала майже така ж кількість людей, як за його опонента. Не йти на примирення і назустріч один одному, це абсурд.

    Члени Партії регіонів дотримуються іншої думки. Ми за те, щоб Схід і Захід України завжди були разом. Ми за те, щоб Україна швидше подолала ці труднощі, які виникли. Ми за те, щоб у подальшому вибори проводилися чесно, щоб не було “наших” і “чужих”. Треба все зробити, щоб сьогодні не ускладнювати ситуацію, а направити в потрібне правове русло позицію влади та опозиції.

    - Володимире Васильовичу, поступово набирає розгін виборча кампанія. Одну з головних ролей, безперечно, відіграватиме у ній Партія регіонів. Відвідувачі нашого інформаційного серверу цікавляться, які найближчі плани Партії?

    - Ми сьогодні створюємо іменний виборчий “Блок Віктора Януковича”. Багато вже зроблено для цього. У нас сьогодні з’явилася відкритість у відносинах між багатьма партіями-партнерами. Найближчим часом ми презентуємо економічну програму Партії регіонів – стратегію розвитку України. Трохи згодом – передвиборчу Програму Партії регіонів. Тож кожен виборець знатиме, з чим ми прийдемо до нього, які плани у регіоналів. Сьогодні для нас першочергове завдання - поліпшення життя людей.

    Користуючись можливістю, хотів би ще раз звернутися до виборців: жоден агітатор не вкаже вам правильно - за кого голосувати. Ніхто вас не повинен використовувати у своїх “брудних” політичних технологіях. Але ви повинні прийти на вибори і віддати свій голос за тих людей, яких ви уже побачили в справі. За тих людей, які вже зробили щось для вас – або на регіональному рівні, або державному; ви відчули це під час вирішення ваших життєвих проблем. .. Саме тим людям, які поліпшили добробут вашої сім”ї, дбали про ваше щоденне життя, треба й віддавати перевагу на виборах. А не голосувати за тих, які красиво говорять, безмежно обіцяють, а у цьому житті нічого конкретного не зробили. Причому, роками обіцяють одне і те ж. Тому я дуже хочу, щоб кожен громадянин задумався над цим, перед тим, як іти на виборчу дільницю...

    Микола Барський, прес-служба Партії регіонів


    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.