• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Заява народного депутата України Ігоря Шурми, «Опозиційний блок НЕ ТАК!»
    Опубликовано: 2006-01-13 15:10:00

    Верховна Рада України, виявивши політичну відповідальність і керуючись необхідністю усунення від керівництва виконавчою владою некомпетентних осіб, які своїми діями заподіюють шкоду національним інтересам України, 10 січня, відповідно до чинного законодавства, змушена була відправити у відставку прем'єр-міністра Ю.Єханурова та членів Кабінету Міністрів.


    Вважаю за свій обов’язок заявити з цього приводу наступне
    Згідно з вимогами Закону «Про тимчасове виконання обов'язків посадових осіб, яких призначає на посаду за згодою Верховної Ради України Президент України або Верховна Рада України за поданням Президента України» (ухвалений 10 грудня 1997 року, N 709/97-ВР) від тимчасового виконання повноважень членів Кабінету Міністру на період до формування нового уряду мають бути негайно відсторонені дві посадові особи: міністр закордонних справ України Б.Тарасюк та міністр оборони України А.Гриценко.


    Відповідно до ст. 1 означеного Закону, «у разі звільнення (відставки) особи, яку призначає на посаду за згодою Верховної Ради України Президент України, або особи, яку призначає на посаду Верховна Рада України за поданням Президента України, обов'язки звільненої особи тимчасово, але не більше одного місяця, виконує перший заступник (а у разі його відсутності — заступник) цієї посадової особи, призначений конституційно легітимною особою. У цьому Законі конституційно легітимною визнається особа, яка згідно з Конституцією призначена на посаду відповідно Президентом України за згодою Верховної Ради України або Верховною Радою України за поданням Президента України».


    Ця стаття, на підставі рішення Конституційного Суду N 7-рп/2000 від 27.04.2000, не поширюється серед урядовців, призначених на посаду Верховною Радою України або за її згодою, лише на прем'єр-міністра України та членів Центральної виборчої комісії.
    Зважаючи на те, що відповідно до чинної Конституції міністр закордонних справ та міністр оборони є посадовими особами, які призначаються Верховною Радою України за поданням Президента України (ст. 85, п. 12 та ст. 114, ч. 4), вони підпадають під дію ст. 1 згаданого Закону.


    З цього випливає, що тимчасове виконання обов'язків міністра закордонних справ та міністра оборони на термін до утворення нового складу уряду має бути покладено на їх перших заступників.


    Подальше перебування на посадах міністрів Б.Тарасюка та А.Гриценка є незаконним.
    Особливо хочу зазначити, що Тарасюк та Гриценко поділяють дуже значну частку морально-політичної відповідальності за погіршення соціально-політичної ситуації в Україні, що спричинило відставку членів Кабінету Міністрів. Тому їхнє відсторонення від здійснення повноважень не лише відповідає вимогам Закону, але й є доцільним з погляду національних інтересів України.


    Цією заявою я звертаюсь до глав держав і керівників урядів, представників міжнародних організацій, глав іноземних дипломатичних представництв в Україні з роз'ясненням стосовно того, що Б.Тарасюк та А.Гриценко, відповідно до законодавства, не представляють Україну у зовнішніх відносинах. Будь-які їх підписи на документах від імені України не можуть вважатися легітимними.

    Прес-служба СДПУ(О)

    «Обсудить на форуме Силы Народа»



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.