• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Якби би вибори відбулися завтра, Закарпаття мало б тільки 4 нардепи
    Опубликовано: 2006-01-16 12:39:00

    Якби вибори до Верховної Ради відбулися найближчої неділі, 3%-й бар’єр подолали б такі партії чи блоки: Партія регіонів України (31.0%), Блок Юлії Тимошенко (16.2%), Народний Союз “Наша Україна” (13.0%), Комуністична партія України (3.8%), Соціалістична партія України (4.8%), Народний блок Литвина (3.9%), Блок Наталі Вітренко „Народна опозиція” (3.8%). Проти всіх проголосували б 2.7%, не визначилися 13.2%. Відсотки подано у розрахунку до тих, хто виявив намір узяти участь у виборах.


    Отже, якби вибори відбувались найближчої неділі, то Партія регіонів могла б отримати 175–185 депутатських мандатів, БЮТ – 85–95 мандатів, блок “Наша Україна” 75–80, СПУ – 26–32, КПУ, Блок Литвина та блок Вітренко “Народна опозиція” – 20–25 мандатів.


    За таких обставин по списку Партії Регіонів до Верховної Ради гарантовано потрапив би Едуард Матвійчук (№102 у виборчому списку) і Олександр Ледида (№149), по списку БЮТ Олександр Кеменяш (№76), по списку „Нашої України” Ігор Кріль (№71). Буквально невистачило б від одного до кількох місць блоку Наталії Вітренко „Народна опозиція” для того, щоб мандат отримав Василь Варцаба (№26).


    Отже, всього – 4 депутати. Це надзвичайно мало, оскільки в Закарпатті проживає понад 2% виборців, що потенційно у Верховній Раді становить 9 мандатів, і це навіть менше ніж була кількість мажоритарних округів на виборах у 1998 і 2002 роках. Схожа ситуація і в багатьох інших регіонах. Виходить, що наші партії начисто забули про формування гідного представництва регіонів у найвищому представницькому органі влади.

    Фактично, це і є основний недолік жорсткої пропорційної системи виборів, коли регіони часто позбавлені гідного представництва в органі, що обирається.


    Сергій Орел, Uzhgorod.net.ua

     

    «Обсудить на форуме Силы Народа»




    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.