• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • «Поєднання неврозів»
    Опубликовано: 2006-01-19 11:04:00

    Чи можна відновити «помаранчеву команду»? I чи треба?

    Блок «Наша Україна» зацікавлений у тому, щоб у новому парламенті відновити «помаранчеву команду». Про це заявив не хто-небудь, а «заклятий друг» Юлії Тимошенко Роман Безсмертний. «У нас є лише два варіанти шляху вперед - або «помаранчева команда», або розпуск новообраної Верховної Ради. Третього не дано», - підкреслив керівник виборної кампанії блоку «Наша Україна».

    Лідер БЮТ, нібито, також не заперечує. «Я мрію про те, щоб бути з Президентом, я готова бути разом із ним, але потрібен маленький крок із його боку», - відзначила вона під час прес- конференції у Львові. Щоправда, тут же розповіла про іншу свою мрію - «відділити Ющенка від його оточення й у новому парламенті створити коаліцію не з Порошенком, Третьяковим, Жванією й іншими, а з самим Ющенком».

    А ось Віктор Андрійович до планів щодо відновлення «помаранчевої команди» останнім часом ставиться інакше. Складається враження, що в Ющенка до Тимошенко антипатія не лише на політичному, але й на людському рівні. Чого варта одна лише фраза з останнього телезвернення: «Мені називали одні люди, леді великі, про чотирьох осіб, які стояли за тою фірмою («Росукренерго». - Ред. ). Я б попросив, щоб це було сказано публічно і з доказами».

    А в нещодавньому інтерв'ю Financial Times Ющенко взагалі заявив: якщо подивитися, як голосує БЮТ, то немає жодної іншої сили, яка «більше суперечить заявленим на Майдані цінностям».

    Юлія Тимошенко у свою чергу також не втрачає нагоди вколоти «помаранчевого побратима» - то «захоплюється» талантом Ющенка вирізати тарілки в Карпатах у розпал «газової війни», то жартує, що у Президента повноважень і впливовості тепер, як у голови Київголовархітектури...

    Ось така виходить колізія: з одного боку, треба об'єднуватися після виборів, із іншого - політичні дискусії між БЮТ і НСНУ все більше схожі на банальний обмін особистими образами. Як вони при цьому створюватимуть коаліцію, і що на сьогодні є «помаранчева команда», ми спитали у наших експертів.

    Андрій ЄРМОЛАЄВ, директор Центра соціальних досліджень «Софія»:

    - Якщо говорити серйозно, то з помаранчевих команд залишилося лише два загони - це блок «Наша Україна» і якоюсь мірою «Пора- ПРП». Якщо говорити про списки БЮТ або соціалістів, то тут мені важко підібрати колірну гаму. А стосовно спільної співпраці, то владу не ділять, владу беруть. Після перемоги коаліції «Сила народу» на виборах кожен з учасників коаліції бореться за цю владу самостійно. Заяви про можливості відновлення «помаранчевої команди» з вуст Безсмертного - це цікава думка політика, який виступив з ідеєю введення прямого президентського правління. Тут окрім поганого гумору і передвиборного пафосу нічого немає.

    А що стосується Тимошенко, то вона зможе об'єднатися тільки з великим капіталом. Діалог із політиками, які не надають великого капіталу, для Тимошенко просто не є цікавим.

    Олександр ДЕРГАЧОВ, політолог:

    - Ясно, що сьогодні можна говорити лише про дуже складний процес гіпотетичного відновлення єдиної «помаранчевої команди». Це можливо, але це може зробити тільки Президент. У блоці «Наша Україна» немає співрозмовників, які були б і за своєю налаштованістю і, головне, за рівнем, паритетні Тимошенко і Морозу. Незважаючи на те, що Ющенко дещо осторонь від «сутички», у цьому випадку крім нього нікому вирішувати це завдання. Позиція Президента має визначати технічні дії таких, як Безсмертний.

    Зараз має йтися не про симпатії, а про політичний розрахунок. Треба думати про те, як забезпечити керованість, стабільність. І єдиний шанс, як це не драматично виглядає, - відновлення «помаранчевої команди». Зараз ми побачили, хто з ким не може бути. Адже будувалися різні комбінації, у тому числі «Тимошенко - Янукович».

    Меморандум Ющенка - Януковича відкривав дорогу до прямих варіантів такої комбінації як основи майбутньої парламентської більшості. Зараз вже очевидно, що такої компромісної та протиприродної більшості не вийде. І ми повертаємося тоді до класичної форми: один варіант - це відновлення «помаранчевої команди» - БЮТ, «Наша Україна», соціалісти. Серед тих, хто точно проходить. І їм треба думати, чи вистачить їм для цього голосів. Другий варіант - коаліція на основі Партії регіонів, я не говорю - Януковича, тому що невідомо, чи дадуть йому керувати. Їм доведеться об'єднувати всіх інших. Всі інші - це точно комуністи, і не дуже точно - Литвин, можливо, Вітренко.

    Той електорат, який підтримав Ющенка, а головне - відмовив Януковичу, ближче до дня голосування прийде до такої ж мобілізації. Або ж - Янукович із Симоненком - Вітренко, що досить важко собі уявити. Останні заявляли, що проти капіталістів. Їх треба буде, як кажуть, купувати з потрухами. Вітренко до цього готова, а комуністам буде складніше продаватися.

    Багато, що буде вирішуватися на фінішній прямій: пройде або не пройде та ж Вітренко, і де набере Янукович мандатів, яких йому бракуватиме. От це - реальна альтернатива. Очевидно, що в одному випадку можна буде говорити про взаємодію Президента і більшості, в іншому - про протиборство Президента з його повноваженнями розпустити парламент і цієї синьо-біло-червоної команди. Російські кольори, до речі, виходять...

    От тоді й будемо думати, що це означає - відновлення «помаранчевої команди»...

    Ірина РОЖКОВА, голова департаменту політичної соціології Європейського інституту інтеграції і розвитку:

    - Я думаю, тут може бути оптимістичний прогноз для політиків, але не оптимістичний для виборців. Те, що відбувалося у парламенті досить наочно показало, що об'єднуватися може хто завгодно і з ким завгодно. Кожного разу, коли йдеться про політичне виживання, включається інстинкт самозбереження, тут можливі будь-які союзи. Звісно, це буде брак без любові, шлюб за розрахунком. Уся напруженість збережеться, її маскуватимуть, але усунути не зможуть. Усі претензії залишаться актуальними. Але інстинкт самозбереження буде примушувати їх робити хорошу міну при поганій грі.

    Сергій ТЕЛЕШУН, президент фонду «Співдружність», доктор політичних наук, професор:

    - Якщо й відбудеться якась подібна коаліція, то вона виникне на нових принципах, у новій конфігурації. Сьогодні виникає синдром очікування чогось нового, але з тими помаранчевими гаслами, які не були реалізовані. Чесно кажучи, я не бачу перспективи коаліції, - можна говорити лише про технології. Тому що запит на «помаранчеву команду» в суспільстві є. Але політичні сили - і БЮТ, і соціалісти, і «Наша Україна» - мають свої позиції. Сьогодні всі хочуть створювати коаліцію після того, як переможуть і будуть диктувати правила гри.

    Петрарка говорив: що таке двоє закоханих? Це з'єднання двох неврозів. Українська політика якоюсь мірою ототожнюється із заявою Петрарки - поєднання самолюбивих неврозів, які мають корпоративні та бізнесові інтереси, помножені на особисті амбіції.

    Олена Яхно, Газета "День"

    «Обсудить на форуме Силы Народа»



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.