• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • ЦВК працює в інформаційній блокаді
    Опубликовано: 2006-01-19 11:16:00

    Михайло Охендовський, член Центральної виборчої комісії: «Те, що такі питання не висвітлюються в ЗМІ, позбавляє суспільство права знати, як насправді ведеться підготовка виборів і які події відбуваються у виборчому процесі. Суспільство має право бути більш поінформованим»....

    Загалом можна зазначити, що виборча кампанія проходить спокійно і досить організовано. Центральна виборча комісія прийняла всі необхідні на цей час методичні роз’яснення, затвердила форми і зразки виборчих документів. У нас немає повідомлень про якісь суттєві порушення виборчого закону. За винятком того, що, на жаль, вищі посадові особи держави, керівники органів виконавчої влади не зрозуміли зміст його окремих норм, зокрема, що стосується обмежень на їх участь у передвиборній агітації.

    Організація підготовки і проведення всеукраїнських референдумів відноситься до повноважень ЦВК. Тому говорити, що питання всеукраїнського референдуму за народною ініціативою, які час від часу розглядаються на засіданнях Комісії, відволікають її від підготовки виборів народних депутатів, некоректно. Адже і перше, і друге - Комісія зобов’язана робити за законом. По суті, зараз іде технічний процес реєстрації ініціативних груп по збиранню підписів громадян під вимогою для проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою з питань вступу України до НАТО та її членства в Єдиному економічному просторі разом з Російською Федерацією, Республікою Казахстан та Республікою Білорусь. Ніяких організаційних рішень про утворення комісій з референдуму і т. п. ЦВК ще не приймала. В країні іде процес збору підписів. Цей процес іде вже другий місяць - наскільки я пам’ятаю, першу групу ми зареєстрували ще 29 листопада. Не помилюся, якщо скажу, що реєстрація ініціативних груп всеукраїнського референдуму не заважає підготовці виборів народних депутатів, а вибори не заважають прийняттю законних і обґрунтованих рішень щодо референдуму.

    Стосовно уваги суспільства до ЦВК на сьогодні, то порівняно з минулими виборами президента України, я вважаю, ця увага стала значно меншою. В цілому я вважаю це позитивною ознакою - політичними питаннями Комісія не займається, а її повсякденна робота не може постійно бути інформаційним приводом. Але якщо не брати до уваги окремі повідомлення в Інтернеті, то можна відзначити, що в аудіовізуальних засобах масової інформації фактично відсутня всебічна інформація про роботу ЦВК. Принаймні, про ті рішення, які справді можуть бути цікавими для всіх суб’єктів виборчого процесу, і головне - для виборців. Я особисто можу сказати, що інколи може здатися, що на засіданнях ЦВК все відбувається рутинно і ніяких важливих рішень не приймається - зареєстрували ту чи іншу партію, окремих осіб, встановили якісь порядок і все. Але питання, які викликають справжні дискусії, чомусь замовчуються. У мене складається таке враження, що в цьому контексті Центральна виборча комісія працює, не побоюсь цих слів, в певній інформаційній блокаді. Те, що такі питання не висвітлюються в ЗМІ, позбавляє суспільство права знати, як насправді ведеться підготовка виборів і які події відбуваються у виборчому процесі. Суспільство має право бути більш поінформованим. Тут, на мій погляд, все ж можна дорікнути засобам масової інформації. Я не хочу казати, що вони отримують якісь вказівки від своїх власників чи від інших осіб, або працюють за якимись темниками. У мене для цього немає ніяких підстав. Але певне, скажімо, блокування інформації відчувається. Не хочеться вірити в правильність вислову, що в нас є тільки вільні ЗМІ, а всі решта - заборонені.

    І наостанок хочу сказати, що зараз абсолютно дотримується принцип аполітичності в роботі ЦВК. І це навіть не зважаючи на те, що, здавалось би, вибори народних депутатів України якраз і могли б поставити цю проблему, оскільки члени Центральної виборчої комісії делеговані окремими депутатськими фракціями Верховної Ради України. Але хочу наголосити, що це ніяким чином не відчувається в роботі Комісії, і ніхто з колег до цього часу не демонстрував своїх особистих політичних переконань, тих чи інших уподобань, які б дали підстави сказати: «От бачите, ця людина обстоює інтереси саме тієї політичної сили, яка її сюди запропонувала». Центральна виборча комісія не перетворилася на клуб за політичними інтересами, і продовжує працювати досить злагоджено і виключно в рамках правового поля.

    Газета "Дело"

    «Обсудить на форуме Силы Народа»



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.