• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Віктор Янукович: " Ми почекаємо: витримають нерви у наших опонентів чи ні"
    Опубликовано: 2006-01-27 14:20:00

    Лідер Партії регіонів Віктор Янукович в інтерв'ю Бі-Бі-Сі заявив, що на сьогодні він не бачить перспектив утворення коаліції із помаранчевими силами у майбутньому парламенті.

    Водночас, він вважає, що перемога його політичної сили дозволить відігравати ключову роль у формуванні коаліції і обранні Кабінету Міністрів. Про дві найгарячіші теми - вибори і газові стосунки з Росією - розмова із Віктором Януковичем.

    "Навіщо їм влада?"

    Віктор Янукович заявив, що кажучи про помаранчевих, він має на увазі не людей, які стояли на Майдані, а лідерів революції, які, на його переконання, не виконали передвиборчих обіцянок. Лідер Партїі регіонів вважає їх ошуканими владою.

    В. Янукович: Я б не хотів, щоб мене розуміли так, що я погано ставлюся до тих людей. Ми погано ставимося до тих, хто кому перемога була потрібна за будь-яку ціну. І в 2004-ому, і в 2005 році. Одне питання виникає: навіщо їм влада, якщо вони нею не здатні розпорядитися. Усі ці намагання, які ми бачили протягом року, - вони інколи смішно виглядали, аби це не було так гірко. А інколи це виглядало ... знаєте, відверто нахабно.

    Але тоді - якщо ви не бачите можливості створення коаліції із помаранчевими - реально прохідними до Верховної Ради на сьогодні соціологи називають ПСПУ Наталії Вітренко, Народний блок Литвина, комуністів, можливо, блок "Не так!". Ви з ними бачите можливість створення коаліції? І чи ви за жодних умов не допускаєте домовленостей із "Нашою Україною"?

    Ми ще почекаємо. Як кажуть, ми гравці не на коротку дистанцію. Ми дивимось набагато далі, ніж хтось з них навіть думає. Набагато далі

    В. Янукович: Серед тих людей, хто входить до лав і блоку Тимошенко, і "Нашої України", і Соцпартії є люди, які мають здібності, але їх ще, як кажуть, не допустили до вищих рівнів цих політичних сил. Ми маємо зв'язки з цими політичними силами і знаємо, що там є досить серйозні політики, які не поділяють думок керівників цих політичних сил.

    І ми ніколи не казали, що ми не ведемо переговорів. Ми ведемо з усіма. І ми знаємо думки всередині цих партій і політичних сил. Але їхні керівники, на жаль, ще не знайшли внутрішніх сил сказати про свої помилки.

    Вони не знайшли сил, вийшовши на Майдан через рік, перед українським народом сказати, чому вони не зробили те, що обіцяли, чому економіка України так сильно впала, чому так погіршилося життя людей, чому переслідували людей і ділили Україну на "наших" і "не наших", чому порушували закони.

    Питання переговорів досить складне. Але головне, що б ми хотіли: щоб ми усі розуміли, що після виборів у нас в усіх політиків є одне головне завдання - об'єднати всю Україну, змінити ставлення влади до людей, увійти у законодавче поле, не керувати правоохоронними органами під замовлення і не тиснути на судову систему.

    Що стосується коаліції, то я відверто вам кажу: ще багато часу до кінця виборчої кампанії. Ми не хочемо зараз, як кажуть, робити випереджуючі висновки.

    Ми почекаємо: витримають нерви у наших опонентів чи ні. Зараз ми бачимо, що вони вже не витримують, вони вже почали ображати своїх опонентів. Але це їхній стиль, їхнє обличчя, і якщо вони це обличчя до кінця виборів будуть мати - не буде ніяких можливостей для будь-яких домовленостей. Не буде. Але ми ще почекаємо. Як кажуть, ми гравці не на коротку дистанцію. Ми дивимось набагато далі, ніж хтось з них навіть думає. Набагато далі.

    Недалекоглядність та газ

    У недалекоглядності Віктор Янукович звинувачує владу і у питанні стосунків із Росією і конкретно - газових домовленостях.

    Лідер регіоналів каже, що за часів його прем'єрства переговори із Росією про газ ніколи не були "солодкими", але, він твердить, завжди знаходили баланс інтересів.

    Віктор Янукович каже, що найкраще для України було б домогтися поступового переходу на ринкові ціни за газ, і цей перехідний період, вважає він, міг би становити п'ять років.

    Лідер Партії регіонів також твердить, що він знає багато політиків у Росії, які не підтримують позиції, яку посів "Газпром". Віктор Янукович вважає, що після парламентських виборів слід повернутися до цієї проблеми і переконати Росію у наданні Україні часу для переходу на ринкові ціни на газ.

    Українська влада, ведучи переговори із "Газпромом", також пропонувала перехідний період, а не встановлення ціни 230 доларів вже з 1 січня. Чому ви вважаєте, що після виборів вам вдастся домовитися?

    В. Янукович: Це питання було досить тривале у часі. Як розгорталися події? Чи вони були заплановані, чи непрофесійні, але результат виявився програшним для України і українського народу. Результат ми одержали тільки на початку 2006 року, але влада його провокувала, починаючи із 2005-ого.

    Ми багато чули, як колишній прем'єр Юлія Тимошенко - я не знаю, чи це була її ідея, чи ідея помаранчевої команди - так от, вона казала: газ ми будемо брати у Перській затоці, газ ми будемо брати в Африці, і що ми будемо будувати з Росією принципові стосунки і переходити на розрахунки тільки грішми.

    Ми знали цю тему дуже добре і бачили, що кроки були непрофесійними, і вони провокували Росію на цілком прогнозовану реакцію. Хоча я повторюю, що ми не виправдовуємо дії Росії. Але сталося так, що дії української влади, невеликої купки людей поставили у залежність 48 мільйонів громадян.

    Для нас не було зрозуміло, чому влада, розуміючи, куди веде цей шлях, а саме, до погіршення умов постачання - влада не зібрала національний круглий стіл, запросивши представників парламенту, опозиції, аби відверто поговорити, як діяти....

    Що б ви конкретно запропонували під час такого "круглого столу"?

    В. Янукович: Я кажу іще раз. Я іще раз повторюю, з чого треба було починати, коли наробили багато помилок, коли загнали ситуацію у глухий кут, - треба було зібрати національний круглий стіл і думати разом, що робити. Ми готові були взяти участь у такій розмові.

    Зараз питання вже вирішене. Як кажуть, коли бійка закінчилася, махати шашкою немає сенсу ніякого. Але ми ще чекаємо міжурядової угоди. І якщо вона буде підписана, то треба, щоб обов'язково вона затверджувалася парламентом. Це велике стратегічне питання для нашої держави і так вирішувати його - кулуарно і непрозоро - це той приклад, коли порушуються національні інтереси.

    Яку ціну за газ ви б вважали прийнятною для України? 95 доларів за тисячу кубометрів газу - прийнятна ціна?

    В. Янукович: 95 доларів - такої ціни не існує. Бо для населення - це вдвічі більше, ніж було до цього. Друге - ціна для виробника. За розрахунками, які ми зробили з урахуванням зниження навантаження на населення - ціна сягатиме 155-156 доларів. І треба, щоб влада про це сказала. Чому вони мовчать і не каже сьогодні товаровиробникам, якою буде реальна ціна? Вже минув майже місяць від дня підписання угоди. І загалом, ми не віримо в те, що угода із "РосУкрЕнерго" підписувалася без якихось кулуарних домовленостей. Тобто тут треба шукати корупцію.

    Коли ви були прем'єр-міністром, "РосУкрЕнерго" вже існувало, проте ви цього посередника не усунули. Ви знаєте, хто стоїть за цією структурою?

    В. Янукович: Тоді уряд лише затверджував умови, на яких могло здіснюватися постачання газу посередниками. А господарюючий суб'єкт - "Нафтогаз України" визначав партнера, який виконає ці умови. Тоді "РосУкрЕнерго" не була генеральним постачальником газу. Угоди про поставки укладали "Нафтогаз" і "Газпром". Із "РосУкрЕнерго" ніяких угод про постачання газу не було, вона виконувала лише окремі функції у постачанні газу із Туркменистану.

    У той період часу наші господарюючі суб'єкти працювали із величезною кількістю посередницьких структур, і це було питання відповідальності саме господарюючих суб'єктів, а не уряду. Нас ця діяльність, за великим рахунком, не цікавила.

    Світлана Дорош ,BBC Ukrainian

    «Обсудить на форуме Силы Народа»



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.