• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Україна вийшла в світові лідери з оцифрування архівів
    Опубликовано: 2024-09-30 15:18:07

    У 2023 році українські архіви виготовили понад 21 мільйон цифрових копій документів, потрапиши в трійку світових лідерів за цим показником. Про це повідомляють в Державній архівній службі.

    "Це в 17,5 раза більше, ніж до 2019 року. Ми говоримо про геометричну прогресію зростання темпів оцифрування українських архівів. Незважаючи на війну, системне вимкнення електрики в архівних установах, ми плануємо цього року оцифрувати щонайменше 30 мільйонів копій документів", – пообіцяв голова відомства Анатолій Хромов.

    Зазначається, що найбільші обсяги архівних документів минулого року оцифрували у Фінляндії (34,2 мільйона), Німеччині (як і в Україні, близько 21 мільйона), Ізраїлі (понад 18 мільйонів), Норвегії (18 мільйонів), Індії (до 15 мільйонів), Узбекистані (14,7 мільйона), Великій Британії (12,5 мільйона) та Малайзії (понад 10 мільйонів).

    Втім, Фінляндія включила в свій показник кількість сканованих традиційних документів разом із прийнятими на зберігання born-digital документів, адже з 2022 року в цій країні на зберігання більше не приймають паперові документи.

    "Ми рахували кількість цифрових копій, тобто зроблених кадрів. Не документів, не справ чи фондів. Йдеться зазвичай про розвороти сторінок, по дві сторінки на один кадр. Якщо ж справи розшиті, то один кадр робиться з однієї сторінки, у тому числі пустої та незаповненої", – розповів директор Українського науково-дослідного інституту архівної справи та документознавства Віталій Скальський.

    За даними Укрдержархіву, Україна в умовах війни та з мінімальним залученням бюджетних грошей зробила втричі більше копій, ніж США, у 3,5 раза більше копій, ніж Польща, та майже у 4 рази більше, ніж Канада.

    Інф. delo.ua



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.