• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Бізнес очікує уповільнення ділової активностіі прогнозує погіршення курсової динаміки
    Опубликовано: 2024-07-17 18:08:45

    Згідно з останнім опитуванням, проведеним Національним банком України, український бізнес демонструє більш стримані очікування щодо своєї ділової активності на наступний рік. Індекс ділових очікувань (ІДО) у другому кварталі 2024 року знизився до 99,5% порівняно з 103,0% у першому кварталі.

    Про це повідомили в Нацбанку України.

    Підприємства висловлюють слабкі очікування щодо кількості працівників та свого майбутнього фінансово-економічного стану. Проте вони все ще прогнозують збільшення обсягів реалізації продукції та інвестиційних видатків на обладнання, хоча й меншими темпами, ніж раніше.

    Позитивним моментом є поліпшення інфляційних очікувань та прогнозів щодо залучення інвестицій. Це може свідчити про певну адаптацію бізнесу до складних економічних умов.

    Головним фактором, що впливає на здатність підприємств нарощувати виробництво, залишаються воєнні дії та їх наслідки. Крім того, посилився вплив таких чинників, як високі ціни на енергоносії, сировину та матеріали, значні курсові коливання та нестача кваліфікованих працівників.

    За результатами опитування, бізнес демонструє стриману оцінку щодо економічних перспектив на наступні 12 місяців. Баланс очікувань щодо обсягів виробництва товарів і послуг знизився до -0,3% порівняно з 8,5% у першому кварталі 2024 року. Песимістичні прогнози характерні для більшості галузей, за винятком сільського господарства, переробної промисловості, енерго- та водопостачання.

    Позитивною тенденцією є покращення інфляційних очікувань. У другому кварталі 2024 року бізнес прогнозує річну інфляцію на рівні 9,0%, що нижче за попередній прогноз у 11,0%. Частка респондентів, які очікують інфляцію не вище 10,0%, зросла з 48,4% до 62,8%.

    Проте війна залишається головним фактором, що впливає на інфляцію - так вважають 84,5% опитаних. Також посилився вплив курсового чинника - його відзначили 68,3% респондентів, що на 8,9 відсоткових пунктів більше, ніж у попередньому кварталі.

    Щодо курсу валют, бізнес прогнозує подальшу девальвацію гривні. Середній очікуваний курс через 12 місяців становить 41,61 грн/дол. США, порівняно з 40,44 грн/дол. США у попередньому кварталі. Значно зросла частка тих, хто очікує курс у діапазоні 42,1-44,0 грн/дол. США - з 24,2% до 35,3%.

    Інф. delo.ua



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.