• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Вигода Польщі від торгівлі з Україною у 2023 році зросла майже вдвічі
    Опубликовано: 2024-03-05 18:51:53

    У 2023 році Україна стала сьомим за розміром експортним ринком для Польщі, поступившись лише Німеччині, Чехії, Франції, Великій Британії, Італії та Нідерландам, але випередивши США. При цьому, у 2021 році Україна займала п'ятнадцяте місце серед усіх країн, до яких Польща експортувала свою продукцію.

    Як Rzeczpospolita, хоча польські фермери і вимагають закрити кордон для товарів з України та продовжують масштабні акції протесту, торгівельний баланс показує, що він явно на користь Польщі.

    Видання пише, що протягом останніх років польський експорт в Україну значно пожвавився. У 2020 році він становив майже 23,3 млрд злотих, у 2022 році – вже 45,6 млрд злотих, а у 2023 році – майже 52 млрд злотих. Вартість імпорту також зросла, хоча й дещо менш вражаюче: з 11,5 млрд злотих у 2020 році до 20,3 млрд злотих у 2023 році. Таким чином, позитивне торгове сальдо для Польщі зросло в 2023 році до 31,4 млрд злотих (при всього 17,5 млрд у попередньому).

    "Це дало цій країні (Україні) місце у другій десятці найважливіших постачальників для Польщі. Проте рекордне позитивне сальдо торгівлі з Україною минулого року було більш як утричі вище, ніж до початку війни, у 2021 році", - йдеться в статті.

    Польська молочна палата, Асоціація молочних підприємців України та Асоціація виробників молока спільно звернулися до урядів обох країн із закликом забезпечити, щоб молочна галузь не стала жертвою суперечки та блокування кордону, оскільки це важливий елемент в економіках обох країн, а Україна є третім експортним ринком для польських молочних продуктів після Великої Британії та Алжиру.

    Агнешка Малішевська, президент Польської молочної палати, стверджувала, що закриття кордону для польських молочних продуктів або обмеження торгівлі між країнами означатиме величезні проблеми, особливо для польського молочного сектору та виробників молока в Польщі.

    У палаті повідомили, що експорт молочної продукції в Україну становить 3%. В Україну експортуються стиглі сири (8% від загального експорту), сир (3%) та йогурти (16%). Експорт стабільний з 2020 року. З України імпортується сухе молоко і масло, але сальдо цієї торгівлі є позитивним для Польщі і становить 96,7 млн ​​євро щорічно.

    Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль під час пресконференції зазначив, що вважає блокування кордону польськими аграріями безглуздим, оскільки Україна з вересня минулого року не експортує в Польщу пшеницю, кукурудзу, насіння соняшника та ріпак.

    "Під час поїздки урядової команди на кордон ми запропонували Польщі план із 5 чітких кроків, аби вирішити питання блокади. Наразі цей план вже опрацьовується польською стороною", - сказав він та додав, що причиною проблем польських фермерів є експорт аграрної продукції з Росії і Білорусі.
     
    Інф. delo.ua



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.