• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Державний борг Україні скоротився у січні: що цьому посприяло
    Опубликовано: 2024-02-29 18:09:12

    На 31 січня державний та гарантований державою борг становив 5 488,1 млрд грн або 144,9 млрд дол. у валютному еквіваленті. У січні державний борг скоротився на 0,6% в гривні або на 0,3% у валюті.

    Про це повідомив голова Комітету Верховної Ради із питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

    За його словами, у січні держборг скоротився на 0,6% в гривні («мінус» 31,4 млрд. грн.), у валютному еквіваленті на 0,3% («мінус» 0,42 млрд. дол.).

    Як зауважив Гетманцев, на скорочення державного боргу вплинуло:

    невелике послаблення курсу євро до долара і гривні на звітну дату, що призвело до переоцінки і зменшення доларового і гривневого еквіваленту заборгованості у євро, насамперед, за пільговими кредитами від Євросоюзу.

    Структура державного боргу (на кінець січня):
    69,6% - зовнішній борг, 30,4% - внутрішній;
    72,5% - борг у валюті (зовнішній + валютні ОВДП), 27,5% - борг у гривні;
     67% - борг із фіксованою ставкою, 33% - борг із змінною ставкою.

    Нагадаємо, що з початку війни державний борг збільшився у два рази (+2 758 млрд. грн.), у валютному еквіваленті – на 55% (+51,6 млрд. дол.).

    Основний приріст держборгу зумовлюється залученням зовнішніх офіційних пільгових кредитів (від ЄС, урядів інших країн, МФО).

    Зауважимо, що частину із зовнішнього боргу реструктуризовано: перед офіційними кредиторами з G7, Паризького клубу – до кінця березня 2027 року, перед комерційними кредиторами – наразі до серпня 2024 року, але за програмою МВФ також заплановано продовження до 2027 року.  Це суттєво зменшує навантаження на бюджет: завдяки реструктуризації очікується економія на погашенні і обслуговуванні держборгу у 2024 році у сумі 4,6 млрд.дол, сумарно до 2027 року – 14,8 млрд.дол. 

    Інф. delo.ua



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.